PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285624}

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 128 tys. ocen
6,8 10 1 128491
5,7 32 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

To co powiecie na kolejną kontynuacje, moje drogie panie?

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Jej siostra straciła wiarę, bo być może uważała to za ciężar, albo nie chciała żyć mając sprzeczności w umyśle.

ocenił(a) film na 10
Tatar

I bała się ośmieszenia ze strony innych.

Julia_20

Ja jednak będę uparcie trwała w przekonaniu, że stała się dorosła i przestała wierzyć...

Tygrysek3

Julia pytałas kiedys o jakieś nowe tapetki z OzN. Na Ker-Paravel są nowe. Dzisiaj odkryłam:)

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Ooo merci:* hehe zaraz zajrzę:)

ocenił(a) film na 10
Julia_20

fajne tapetki :)

Julia_20

Hehe :)) Ja zawsze wynajdę coś ciekawego:) Jakbyś czegoś potrzebowala, pisz:)

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Ok:)

Co do Zuzanny, to wg mnie ona zawsze jakoś odróżniała się od reszty rodzeństwa... W pierwszej części była z początku była nieufna co do mówiących zwierząt, np. Bobra..

Julia_20

Chyba najwidoczniejsze było to w filmie. Ale może to przez tę ostrożnośc wolała nie nawiązywać kontaktów z tymi stworzeniami...

ocenił(a) film na 9
Tygrysek3

to nie tylko nie rozmawianie ze zwierzętami. Na początku bardzo nieufnie podchodziła do sprawy Narnii, od razu chciała wracać do domu. Ale taka odpowiedzialna osoba przydaje się.
No i miała trochę racji. Gdyby wtedy wrócili do domu nie wplątali by się w taki "kanał" :):) Ale wtedy z kolei nie byłoby Opowieści z Narnii :):)

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

I to ją odróżniało od rodzeństwa. Zresztą Edmund też był nieufny.

ocenił(a) film na 9
Julia_20

dokładnie. No ale Edmund to trochę z innej bajki, bo on już wcześniej tam był i wszyscy wiemy z kim się spotkał :)

ocenił(a) film na 10
troll_3

Wracając do Zuzanny, sprzeczność w jej umyśle: logika kierowania swoimi postępowaniami kontra coś ponadnaturalnego, uważanego za niemozliwe, a ona tam była, dotykała, oddychała tym...

ocenił(a) film na 10
troll_3

Na przykładzie Edmunda można pokazać, co ludzie są gotowi zrobić, dla przyjemności (w jego przypadku - słodyczy). Wierzył, że sam będzie królem Narnii, jak mu obiecała Czarownica.

ocenił(a) film na 9
Julia_20

No i też straszna łatwowierność. Uwierzyć w obietnice osoby którą zna się zaledwie kilka minut.

ocenił(a) film na 10
troll_3

Droga do zawładniecia kimś wiedzie nie przez jego rozum, ale serce. trzeba dotknąć serca a wtedy zdobycz sama wejdzie w szpony.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Istnieją ludzie naiwni, a inni wykorzystują to wykorzystują... A Zuzanna tak jakby nie wiedziała, co o tym myśleć (chodzi o istnienie Narnii). Była dziewczyną niewierzącą w żadne siły nadprzyrodzone... Można powiedzieć, że wierzyła we wszystko, co można objąć wzrokiem i dotknąć.

ocenił(a) film na 9
Tatar

ciężko coś na to odpowiedzieć, bo faktycznie masz rację. I jeszcze wszystko tak ładnie ujęte.

ocenił(a) film na 10
troll_3

smak, węch, dotyk, wzrok, słuch - tym kierują się racjonaliści.

ocenił(a) film na 10
Tatar

A ja raczej nie należę do nich... U mnie dużą rolę gra wyobraźnia!

ocenił(a) film na 9
Julia_20

ach ta wyobraźnia.....cudowna rzecz :)
<za krótki>

ocenił(a) film na 10
troll_3

Życie bez wyobraźni byłoby nudne...

ocenił(a) film na 9
troll_3

moja polonistka za kazdym razem, kiedy czytała jakieś moje wypracowanie mówiła, że wyobraźnię to ja mam bezdenną, na co (według mnie) miały duży wpływ Opowiesci z Narnii

troll_3

No jak pisałam na moim blogu OzN rozwijają wypbraźnię. Jak widać nie myliłam się.

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Narnia to jest taka wyobraźnia... Bo nie istnieje nigdzie indziej. Nie można sobie do niej, ot tak, pójśc.

Julia_20

Bardzo nad tym ubolewam:)
Mozna za to sie przenieść czytając książki, oglądając filmy... Lub po prostu zamknąć oczy, puścić wodze fantazji i odpłynąć do krainy marzeń... Jak ja to lubię:)))

ocenił(a) film na 9
Tygrysek3

dokładnie. Ech ten wspaniały, bajeczny świat.....

ocenił(a) film na 10
troll_3

Kurcze, gdybym tak mogła jakimś cudem się tam znaleźć, to chyba odwiedziłabym Bobrów, podali by mi rybę z frytkami:), Ker-Paravel, zwiedziłabym caaaały zamek. A Piotr przewodnikiem xD

Julia_20

No cóż ja bym raczej głosowała za Kaspianem albo Edmundem, no ale Piotr Wielki to w końcu Wielki xD Nie zapomnijmy o zwiedzeniu jaskiń...

ocenił(a) film na 9
Julia_20

oni by Ci podali...chyba zgniły dżem :):) frytki ty zabierz ze soba i im zaprezentujesz :P Ciekawe czy im zasmakują :)

troll_3

Ale Narnia z frytkami, netem i pizzą nie byłaby juz Narnią. Drugi nasz świat:(( Nie chcę

ocenił(a) film na 9
troll_3

zaś jeśli chodzi o przewodnika wybrałabym Zuzannę lub Łucję. Bo kobieta tak zawsze dokładnie i delikatnie opowie :)

ocenił(a) film na 9
troll_3

cóż Tygrysku nie pozostaje mi nic innego jak zgodzic się z Tobą. Fakt to już nie byłoby to samo...

ocenił(a) film na 10
troll_3

Powiedzą: "ooo, jakie pyszne! ale trochę za zimne.." a ja na to, ze kupiłam w Biedronce;) mrożone:)

ocenił(a) film na 10
Julia_20

A z Zuzanną postrzelałabym z łuku!

Julia_20

Fuj, zimne frytki? Wykopaliby cię jak tylko byś im je podala :P
Ale oni w końcu nie wiedzą, jak smakują cieple więc może by przeszło??:))

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

tak, ale później bym im w końcu powiedziała, zeby usmażyli na patelni czy gdzie xD

Tygrysek3

Jak byłam na Zamku Krzyżackim w Malborku, to kupilam sobie łuk! I nauczyłam się strzelać co nieco. Jak zobaczyłam te wszystkie stragany z mieczmi, łukami, tarczami, to normalnie osłabłam ze szczęscia:))

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Też byłam w Malborku.. dwa razy... W zamku czuło się tę atmosferę sprzed setek lat!

ocenił(a) film na 9
Tygrysek3

Jak w mojej szkole był dzień sportu, to przyjechali do nas jacyś łucznicy ze sprzetem. Spodobało mi się, chociaż szło mi marnie :)

troll_3

Tak ja też bylam dwa razy, w te wakacje i jakieś 8 lat temu. Mala byłam. Teraz chodziłam z mamą całe dwie godziny bo tyle trwała wycieczka. Dotrwałam do konca:) Zawsze lubiłam średniowiecze i te wszystkie rzeczy. A łuki mnie chyba najbardziej pociągają jako broń. Taka dziewczęca co nie?

ocenił(a) film na 9
troll_3

Ja juz niestety muszę kończyć, chociaż bardzo miło sie rozmawia, bo mnie "wyższa instancja" z komputera wygania :):)

troll_3

No to pa:) Nam też sie miło z tobą rozmawia, prawda Julia?

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Prawda prawda:) Taki miły temat Narnii!

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Narnia - piękno wyobraźni...
Ja miałem marzenie dorównać wielkim pisarzom z tego gatunku...

ocenił(a) film na 10
Tatar

Miałeś? Dlaczego mówisz w czasie przeszłym?

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Bo wtedy miałem piętnaście lat.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Aha. a to ciekawe.

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Moim wielkim idolem był wówczas JRR Tolkien. Marzyłem o poznaniu wielu języów i stworzeniu własnych, tak jak on. Chciałem też poznać mity, legendy słowiańskie i bałtyjskie, aby stworzyć na podstawie ich oraz tych celtyckich i germańskich mitów własny świat, pełen bogów, czarodziei, elfów krasnoludów i wielu innych ras, które sam wymyśliłem...

ocenił(a) film na 8
Tatar

Wiesz Tatar ja miałam to samo. Szczertze mówiąc nadal mam, ale nie mam ani czasu ani weny,z eby to realizować. Ale nadal wierze ze najgorzej zacząć! Mam na to jeszcze dużo czasu ;). A wracając do wyobraźni... Nie wyobrażam sobie jak można bez niej życ..