PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1159}

Podwójne życie Weroniki

La Double vie de Véronique
1991
7,5 50 tys. ocen
7,5 10 1 49601
7,1 29 krytyków
Podwójne życie Weroniki
powrót do forum filmu Podwójne życie Weroniki

Co właściwie oznacza postać ekshibicjonisty, ktry na krótką chwilę obnażył sie przed dochodzącą do siebie na ławce Weroniką?

ocenił(a) film na 8

Co chcesz. Ten film nie ma Jedynej Słusznej Interpretacji.

ocenił(a) film na 10

A musi cos oznaczac? Przecież nie kazdą scenę w filmie mozna poddac głębokiej analizie- to nie Hitchcock, u którego nawet obraz na scianie miał cos wspólnego z fabułą filmu...

użytkownik usunięty
joeya_tribbiani

Przecież u Kieślowskiego jest tak samo. Każdy drobny szczegół ma związek z fabułą w ten lub w inny sposób..

ocenił(a) film na 10

może chodziło o odwrócenie uwagi widzów, od tego pojawiającego się jej problemu (chyba z sercem), żeby po prostu nie pomyśleć za szybko że coś jej się stanie, bo wtedy film straciłby efekt zaskoczenia. Tak mi się wydaje

ocenił(a) film na 8

Ja myślę, że mogło to być zwrócenie uwagi, że tak naprawdę nikt nie chciał jej pomóc, albo zachwycali się jej talentem, albo była im obojętna. I nikt nie chciał poznać tego, co kryje się za pięknym głosem.

ocenił(a) film na 8
FireOfMySoul

Chociaż przeczytałam własnie bardzo ciekawą interpretację:
"...ekshibicjonista został umieszczony aby "sprowadzić Weronikę na ziemię". Bez tego akcentu jak i kilku innych widz mógłby odebrać wrażenie, że Weronika przebywa w jakimś odrealnionym, mistycznym świecie. "