Nędzny antypolski gniot. Pasikowski totalnie zszedł na psy. A dawniej kręcił naprawdę dobre filmy.
O czym kolejny? Będzie o tym, jak Polacy przywiązywali dzieci do tarcz pod Cedynią? :)
przeciez to tylko film, w ktorym przedstawiona jest jakas fikcja, to nie jest dokument. nie wiem skad to oburzenie. a co do gł. watku , moim zdaniem film jest dobry, swietnie zagrany i z dobrze dobrana muzyka w tle
OCZYWIŚCIE, że to tylko fikcja. Ale zastanów się DLACZEGO ten film powstał, na czyje zamówienie?
nie wiem. mógł nie powstać na niczyje zamówienie. ale gdzie w nim antypolska propaganda? poczuwam się do bycia Polakiem tak samo jak Ty, ale w przypadku tego filmu nie powiesz mi, że on w jakikolwiek sposób dyskredytuje Polaków. takie sytuacje miały miejsce i temu nie zaprzeczysz. szukasz na siłę jakichś głupich teorii spiskowych zamiast skupić się na tym, że film ten doskonale ukazuje mentalność Polaków (nie wszystkich, ale prawdziwości odmówić się nie da) zarówno teraz, jak i w czasach wczesno powojennych. bo przecież nie powiesz mi że nie było sytuacji takich, jak ta przedstawiona w filmie. lepiej zamiast zająć się sztuką próbować odepchnąć od siebie niezbyt różowy obraz narodu, którego częścią się jest. oczywiście podciągając to jednocześnie pod walkę o jego dobre imię, nieważne czy ignorując rzeczywistość czy ją naciągając. pozdrawiam
Oczywiście że zaprzeczę. Takie sytuacje otóż NIE MIAŁY MIEJSCA. Poczytaj sobie prace prof. Nowaka, które dyskredytują rozpowszechniane w pewnych kręgach kłamstwa. Czemu nikt nie zrobi filmu o żydach w UB-ckich mundurach, którrzy po wojnie mordowali setkami i tysiącami polskich patriotów? Czemu nikt nie zrobi filmu o tym, co się działa po 17 września na ziemiach polskich okupowanych przez ZSRR i o roli żydów w tych wypadkach? CZEMU? Ano z tego powodu, że polskie(?) Ministerstwo Kultury kasy z naszych polskich podatków na to nie przeznaczy!
Co, prawda w oczy kole.Jestem Polakiem jak większość osób na tym forum, ale także my musimy pogodzić się z tym że każde państwo ma swoje nie godne pochwały epizody o których tacy jak ty nie chcą i nie mają zamiaru wiedzieć. Nasi przodkowie też mieli często krew na rekach ale ty o takich sprawach wolisz nie wiedzieć, dla ciebie Polska i Polacy to kraj świętości i urodzaju, a nie zawsze tak było i to co tu napiszesz nie zmieni tego w żadnym stopniu.Co do samego filmu to cieszę się że takie filmy powstają, dla ciebie kino w którym przedstawia się filmy oczerniające wizerunek naszego kraju to filmy nadające się jedynie do do podcierania dupy. Więc nie mów mi tu ciągle o bitwie pod Cedynią , i pogódż się z tym że nie zawsze nasi przodkowie nie byli święci.
Sorry ale osoby rozpowszechniające te kłamstwa mają z Polską i Polakami akurat tyle wspólnego co koń z koniakiem. Rozmawiamy o KŁAMSTWIE i ANTYPOLSKIM MICIE rozpowszechnianym przez wrogów naszego kraju. I to prawdziwy wstyd, że ZA PIENIĄDZE PODATNIKA robi się film na podstawie szmacianej propagandy. Komu to służy? Pomyśl! Bo na pewno nie Polakom. Więc komu?
Kłamstwa? Byłam dziś na tym filmie. I uwierz mi, że też czułam dyskomfort oglądając taką historię, ale nie ukrywajmy, że takie rzeczy się działy. Nie ma narodu/człowieka bez skazy. Były w momenty w historii, kiedy ludzie przemieniali się w bestie (nie mówię tylko o II wojnie światowej, wspomnijmy chociażby konflikt na Bałkanach, czy w Rwandzie), niezależnie od tego, jakiej narodowości czy religii byli. Nie rzucajmy oskarżeń o antypolskość, bo brzmi to niedorzecznie. Jeżeli czujemy się Polakami i chcemy być z tego dumni, to stawmy czoła wszystkiemu. Nie tylko temu co dobre, ale i temu co złe. I miejmy nadzieję, że mimo wszystko, to tego dobrego zawsze było w nas więcej.
Bla, bla, bla... to że ten antypolski film POwstał akurat TERAZ nie jest bez znaczenia. Żaden inny tzw. Minister Kultury NIE DAŁBY PUBLICZNEGO GROSZA na podobną hucpę.
Koleżko ElRio. Stwierdzasz z całą stanowczością, że to Żydzi w UB-eckich mundurach mordowali Polaków po wojnie, a w czasie wojny Żydzi wraz z Sowietami w strefie radzieckiej więzili Polaków i ich wydawali, tych walczących w podziemiu. Nie dopuszczasz natomiast możliwości sytuacji z drugiej strony, że Polacy też nie są święci i że zdarzyło się, że ktoś z nas polaków mordował Żydów. No i kim ty teraz jesteś według ciebie ? Prawdziwym patriotą, tak ? A może po prostu ograniczonym antysemitą ? Brakuje ci dystansu do sprawy i trzeźwego myślenia. To i tamto musiało się wydarzyć, skoro są tego świadkowie. Prześpij się z tym, a potem zmądrzej.
Antysemita, jasne! :)
Dla was każdy mówiący wam PRAWDĘ prosto w oczy o waszym zakłamaniu i mordowaniu Polaków jest antysemitą. :)
Tylko dlaczego prawda o Żydach katujących Polaków w UB jest prawdą, a prawda o Polakach wydających Żydów Niemcom za Judaszowe srebrniki jest nieprawdą?
Tylko jakoś nikt o tym filmów nie kręci ( o żydach katujących polaków w ub) .Jeszcze jeden istotny fakt, polakom za kolaboracje z niemcami, groziła kulka! Dlatego wątpie żeby tak ochoczo i spieszno jak twierdzi gross, byli skłonni do współpracy z niemcami.
Nie masz co wątpić, są dokumenty, więc wiadomo, jak było. Chłopi odstawiali Żydów Niemcom jak tuczniki do skupu.
Jak są to pokaż. Zresztą żydzi też sprzedawali chłopów (ukrywających ich), sami siebie nawzajem też sprzedawali......taki to naród handlarzy i sprzedawczyków:)
Umiesz czytać, wykorzystaj twórczo tę umiejętność.
http://historia.org.pl/2012/09/20/jest-taki-piekny-sloneczny-dzien-b-engelking-r ecenzja/
Mogłem przypuszczać, że jeśli fakty nie będą pasowały do twojej koncepcyjki - tym gorzej dla faktów.
Ocena pod spodem, jest dosyć klarowna .Mówi nam całkiem sporo na temat obiektywizmu owej autorki......z interpretacją faktów, pewnie jest tak samo.
Tak, ocena jest b. rozsądna, bez zacietrzewienia, jadu i darcia szat: wskazuje zarówno atuty pracy, jak i - zdaniem autora - jej niedostatki. Wśród tych drugich nie ma jednak mijania się z prawdą i przywoływania nieistniejących zdarzeń.
Na takich wypowiedziach : http://www.sadistic.pl/czym-sie-rozni-smierc-zyda-od-smierci-polaka-vt108319,30. htm. które zwyczajnie ją dyskredytują.
Raczej - szatański. Już ks. Natanek zrobi z wami porządek, on już natym pracuje, on wie, że coś się dzieje!
No wreszcie sensowny głos w dyskusji! A film powinien być dofinansowany, żeby niektórzy w końcu zainteresowali się pewnymi faktami, np. tym że sporo Polaków popierało politykę Hitlera w stosunku do Żydów (niekoniecznie w trakcie wojny). Naród Polski nie jest święty
OGŁOSZENIE: w związku z inwazją lemingów na ten wątek pilnie potrzebny deratyzator!
Bardzo, ale to bardzo merytoryczny komentarz, typowego ......... leminga. Ale czego tutaj się spodziewać po "prawdziwych Polakach", za których się tak uważają i nas tutaj umoralniają takimi gniotami, skoro nawet polskich liter im się nie che używać.
Przepraszam, ale nieogarniam Twojego geniuszu. Co do czego i o co chodzi ...... ? Pozostanie to chyba Twoją słodką tajemnicą.
Film ma być dobry. Mam gdzieś jego pro bądź antypolskość. Do wizji reżysera należy mieć dystans. To tylko film, i do tego fabularny, a nie historyczny.
Jeżeli piszesz po polsku, to naucz się używać polskich znaków diakrytycznych i nie pisz wielkimi literami, bo to niezgodne z netykietą.