PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Pogrossie

ocenił(a) film na 1

Nędzny antypolski gniot. Pasikowski totalnie zszedł na psy. A dawniej kręcił naprawdę dobre filmy.
O czym kolejny? Będzie o tym, jak Polacy przywiązywali dzieci do tarcz pod Cedynią? :)

ocenił(a) film na 1
ebleble

Ja wiem, że ty masz gdzieś. Mogę zrozumieć. Gdyby powstał film antyalbański to ani mnie to ziębi, ani grzeje....
Ale Polacy nie mają gdzieś. I o tym jest ta dyskusja.

ElRio

ElRio świetnie się bawi naszym kosztem. My się bulwersujemy na te idiotyzmy, a to wzorowy trolling jest przecież.
Ludzie wyluzujmy, nikt nie może być, aż tak głupi

ocenił(a) film na 1
gosiamik

Głupi to jest ten co płaci własne pieniądze za oglądanie tego antypolskiego gniota.

ocenił(a) film na 7
ElRio

Wielce zabawne jest określanie tego filmu "antypolskim". :) Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Argumenty o tyleż śmieszne, ile też absurdalne. Na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, że filmy typu "Lincz" są antypolskiej, bo przedstawiają naszą prowincję jako siedliszcze bezprawia pełną psychopatów łażących z maczetami. Jeśli jesteś prawdziwym Polakiem, to nie powinieneś się karmić tylko martyrologiczną kinematografią bo najwyższa pora zrozumieć, że przedstawiciele naszego narodu nie tylko byli ofiarami, ale też i katami. Generalizowanie jednak tego jest śmieszne, a wystarczyłoby przyznać, że i u nas były gnidy i zdrajcy. Zapoznaj się trochę z kinematografią rozliczeniową stworzoną przez inne państwa (jesteś fanem filmów hollywoodzkich więc wystarczy choćby USA, bo proponując np. Niemcy narażę się o germanofilię) a zrozumiesz, dlaczego są na wyższym poziomie cywilizacyjnym niż nasz .

Co do filmu o tematyce, jaką proponujesz - jasne, że może powstać. Niech się zaangażuje jakiś twórca, założy projekt o Żydach-katach z UB czy NKWD na takim portalu jak kickstarter (skoro nieprzychylne lobby nie sfinansowałoby filmu) i dotujcie inicjatywę. Sądząc po liczbie ludzi podzielających twoje poglądy, myślę, że fundusze znalazłyby się bez problemu.

Elizeusz

Święta racja, a co do autora tego wątku to nie warto nawet z nim debatować. EIRio nie ma żadnych argumentów a jedyną rzeczą którą broni się przed naszymi argumentami jest obrażanie nas.Ja już wychodzę z tego wątku, jeżeli dla ciebie Polacy zawsze byli świeci to niech tak będzie, mniej ciągle te klapki na oczach.

ocenił(a) film na 1
pawlos1997

Wychodzisz z wątku? I chwała Bogu - jednego leminga mniej...

Elizeusz

A juz myślałam że żyję tylko w państwie ignorantów, dla których prawda o tym że nie tylko byliśmy modelowym przykładem zagłady ale też nazistowskimi świniami jest nie do przyjęcia. Wychodzi wpajanie przed 50 lat że udokumentowaliśmy tylko samą pomoc żydom, a Polska była i jest świętą ich ostoją. Ludzie jesteście chorzy z nienawiści do żydów, rusków i niemców, potraficie tylko kształtować obraz Polaka jako ofiarę a zapominacie że my też mamy za uszami.
"Pokłosie" to nie jest film antypolski, to film który mówi że człowiek w trudnych chwilach przestaje być człowiekiem i godzi się nawet na publiczny gwałt i mord.

ocenił(a) film na 1
pauza7

PO-Grossie jest filmem zakłamanym, ewidentnie i z założenia antypolskim. Jeśli nazywasz Polaków, których 6 milionów poległo w czasie wojny "nazistowskimi świniami" to wiadomo skąd piszesz... Gdyby Pasikowski chciał nakręcić film o zjawisku to by sfilmował Rzeż Wołyńską.

ElRio

Naucz się czytać ze zrozumieniem to po 1, a po drugie pisałam o dewiacjach społecznych w których Polacy przejawiali nazistowskie poglądy poczytaj sobie może trochę faktów historycznych a potem wchodź w dyskusje.

ocenił(a) film na 1
pauza7

Czuję czosnek! Dlaczego czuję czosnek?

ElRio

Nie umyłeś zębów. Wysilasz od kilku godzin swój nędzny umysł, zamiast zadbać o higienę.

ocenił(a) film na 1
wewski

Jezu, jakie potworne stężenie czosnku! I chyba cebuli...

ElRio

Chyba? Powinieneś wiedzieć, co jadłeś.

ocenił(a) film na 1
wewski

Ja jadłem hejka. Hake - taka ryba, nie wiem, jak jest po polsku. Wiem, że to nie był hejk po żydowsku w każdym razie... :)
A "chyba" piszę dlatego, że mam do ciebie daleko i dobrze nie czuję. Czosnek na 100% ale cebula? Nie jestem pewien...

ElRio

:-)))))))))))))))))))) Prawdziwy z ciebie POLAK. Po naszemu to jest morszczuk. Fakt, masz do mnie daleko. Więc jako człowiek z daleka odpieprz się od naszych problemów.

ocenił(a) film na 1
wewski

Mówią ci coś słowa "urlop" i "odwiedziny u kumpla"? No więc za kilka dni wracam i niestety wjadę do kraju, gdzie całe szkoły zagania się na ten antypolski gniot przemocą by nabić kasę producentom.

ocenił(a) film na 1
Elizeusz

"Lincz" nie był filmem antypolskim. Był dobrym i uczciwym dramatem. Gdzie tam widziałeś "pełno psychopatów z maczetami"? Ja tam widziałem jednego. I widziałem ludzi, którzy w końcu zrobili u siebie porządek. I chwała im za to.
To opresyjne państwo, zamiast im podziękować za wyrwanie chwasta, zaczęło ich prześladować. I to samo państwo finansuje dziś PO-Grossie. Zawsze PRZECIW POLAKOM! Dostrzegasz analogię?

ocenił(a) film na 7
ElRio

Ktoś nie w temacie oglądając film "Lincz" mógłby stwierdzić, że polska prowincja to raj dla zwyrodnialców i dzikusów, a facet z maczetą z pewnością nie jest odosobniony. Zrobili z nim porządek i chwała im za to, mówisz? A jak prawda wyszła na jaw, że niektórzy ludzie na tych wsiach w czasie II wojny światowej zamordowali pewną liczbę rodzin żydowskiego pochodzenia to bronisz morderców? Tylko dlatego, że ofiarami byli Żydzi? A gdyby to była jakakolwiek inna mniejszość narodowa? Powiem Ci jedno - chcesz bronić morderców, twoja sprawa, ale z patriotyzmem to wcale nie ma nic wspólnego. Sprawa z Jedwabnem wyszła dużo wcześniej. Gross wydał "Sąsiadów" później, w 2000 roku, gdzie opisywał szczegóły i oczywiście można się doczepić do merytoryki. Piję jednak do czego innego. Nieważne, czy zginęło ponad 300 Żydów (jak szacuje Instytut Pamięci Narodowej) czy ponad 1000 (wg Grossa), chodzi o sam FAKT MORDU. I my, jeśli jesteśmy dojrzałym narodem, kategorycznie powinniśmy potępiać takich zwyrodnialców. Rozumiesz, o czym mówię? Gość z maczetą był chwastem, tak samo jak Ci, co podpalili stodołę.

Elizeusz

Może warto też pamiętać, że przecież\nie tylko Jedwabne. Podobnych historii było więcej.
Zawsze będę pamiętał o Polakach wymordowanych na Wołyniu. Zawsze będę pamiętał o Żydach zakatowanych przez sąsiadów.

ocenił(a) film na 7
zweistein

Oczywiście. W przypadku Wołynia, bez inicjatywy Ukrainy ani jednak rusz. Możemy oczywiście zrobić film, ale tak po prawdzie, to oni powinni sami go nakręcić, lub zorganizować jakąś koprodukcję.

Elizeusz

Jakoś nie mam wiary, że oni są do tego zdolni (aktualnie). Czy jest jakiś ukraiński Gross, który tam jątrzy i pluje we własne gniazdo?

ocenił(a) film na 7
zweistein

Nie sądzę, aby Ukraińcy byli do tego aktualnie zdolni, ale skoro u nas w wielkich bólach rodzi się kino rozliczeniowe, to może i u nich pojawi się moment, w którym zaczną głośno mówić o swoich grzechach. Dlaczego taką osobę należałoby patrzeć jako jątrzyciela? Prawdziwy patriota umie skrytykować swoje państwo i naród, czyż nie? Jest świadom nie tylko dobrych rzeczy, ale i tych ciemnych kart. Proszę zobaczyć, jak np. amerykanie rozliczyli się z wojną w Wietnamie w swojej kinematografii. Czy oni np. pluli na własne gniazdo i są antyamerykańskimi zdrajcami własnego narodu?

P.S. Gross akurat trochę tu nie pasuje.

Elizeusz

Pewnie gdybym napisał "jątrzy i pluje", zamiast jątrzy i pluje, zostałbym zrozumiany właściwie.
A dlaczego Gross nie pasuje? Czy to nie on otworzył szafę z trupami?

ocenił(a) film na 7
zweistein

Faktycznie, nie zrozumieliśmy się.

ocenił(a) film na 1
Elizeusz

to samo do @pauza7

Podaj przykład historyczny mówiący o tym, że gdzieś w Polsce przez Polaków ukrzyżowano na drzwiach stodoły Polaka za pomoc Żydom. Zaraz wyjedziesz z argumentem, że to tylko fikcja nie mająca z faktami historycznymi nic wspólnego. Więc w jakim celu, całe tło filmu opiera się na polskim antysemityzmie i widz tak na prawdę zapamięta prawdpodobnie tylko tę scenę. Problem polega na tym, że 90% społeczeństwa polskiego jak i chyba światowego nie pamięta co było dwa tygodnie temu, a co tu mówić o znajomości historii z przed 70 lat. Idą na taki film i wbija im się tam do łbów cepem, że Polacy za pomoc Żydom potrafią nawet swojego ziomka ukrzyżować. A tacy, jak Wy jeszcze każecie (lub niektórzy tylko namawiacie) im się za tą fikcję biczować, ba nawet za to płacić :).

To jest zwykła PROPAGANDA a nie jakiś thriller.

Dzięki takiej propagandzie możemy już posłuchać o "polskich obozach śmierci". Poczekajmy jeszcze trochę, a zobaczymy nowego "wspaniałego", "odważnego" (też mi odwaga pluć na Polaków, kiedy już wszyscy to robią) reżysera, który postanowi się zmierzyć z tą skrywaną tajemnicą o tym jak to Polacy zakładali Auschwitz-Birkenau Oświęcim. Założę się, że też będziecie klaskać.

ocenił(a) film na 1
ulisses_prime

A będą! Na bank! Bo oni kochają gdy im się szcza na głowę. Honor Polaka nic już nie znaczy.

ulisses_prime

Właśnie tylko czekałam na takie pytanie. Proszę bardzo, mieszkam w pewnej małej miejscowości w woj. podkarpackim gdzie po jednej stronie ma Markową i modelowy przykład rodziny Ulmów jako osób pomagającym żydom a z drugiej Gniewczynę w której banda wiejskich nazistów gwałciła żydowskie kobiety i ich małe dzieci. Dla mnie Pokłosie to film który pokazuje że powinniśmy nie tylko mówić ciągle o tym że byliśmy ofiarami wojny i pomagaliśmy żydom, ale że bywało i tak że to my sami byliśmy oprawcami! Tylko ignoranci widzą jedno dno tego filmu, dla mnie to film o tym jak człowiek przestaje być człowiekiem w trudnych czasach i jak łatwo można zatracić człowieczeństwo.

ocenił(a) film na 7
pauza7

pauza7 dziękuję za tego posta. Wiele osób tutaj mówi o antypolskości tego filmu, nazywa się patriotami, a prawda jest taka, że mając klapki na oczach i nie potrafiąc przyznać (nikt im nie każe przecież cierpieć za tych zwyrodnialców), że takie paskudy były w naszym narodzie, wychodzą jedynie na szowinistów, ślepo zapatrzonych w pielęgnowany od lat mit. K

ocenił(a) film na 1
pauza7

Ukrzyżowano tam kogoś? Nie? No cuż, ale najważniejsze że film pokazuje prawdę. Gdzie tu logika. Litości.

Ja nie twierdzę że Polacy to naród bez skazy. Ale znajmy umiar. Ukrzyżowania i tym podobne wymyślone rzeczy kompromitują ten film.

Co zaś się tyczy tego, że "nikt nam nie każe cierpieć za tych zwyrodnialców". To zależy co rozumiesz pod pojęciem cierpienie.
Cierpieć można na przykład z głodu, kiedy już spełnimy żądania Żydów opiewające na 65 mld dolarów. Poczytajcie w necie ile chcą tzw. "pokrzywdzeni". A ten film jest takim przygotowanie opini publicznej (czego najlepszym przykładem jesteście Wy) przed wypłatą tych pieniędzy. Poza tym już mamy "polskie obozy śmierci" zaraz będziemy mięć ukrzyżowania. Gratuluję pozytywanego myślenia. Jak sądzicie, jak taki Amerykanin zobaczy ten film to o czym będzie myślał? Aaaa, to te polaczki, mordercy Żydów, a do tego dzicz z widłami. Nic dziwnego, że tylko do sprzątania się nadają. Zielone karty dla dzikusów, a feeee, never .......

ulisses_prime

Dzięki za ostrzeżenie. Postaram się nie oglądać filmów USA o tym, jak to biali wykańczali Indian, bo pomyślę od razu: "Aaaa, to te amerykaniaczki, mordercy Indian, a do tego dzicz. Tylko do sprzątania się nadają. Współpraca z mordercami, a feeee, never..."

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

@ulises_prime

Ten film (Pokłosie), jest o tobie. Właśnie na to wpadłem, po twojej ostatniej wypowiedzi. Czyli o takich własnie Polakach, jak ty, Malinowski, czy reszta owych wieśniaków. Lepiej sie nie przyznawać do swoich grzechów, bo jeszcze majatek zrabowany przyjda odbierać. A przeciez - szkoda by było. Lepiej po prostu mieszkać na tej ziemi, zlanej krwią, a niech sobie ofiary spoczywają "za miedzą" . Umarli racji nie mają, dobra nasza. itp. itd, wara od nas, naszej polskości. Ktokolwiek osmieli sie o tym mowic, nie jest prawdziwym polakiem, bo powoduje zagrozenie utrata zrabowanego majatku. Tak przeciez rozumowali mieszkancy wsi. Przeciez ktos z nich nie ukrzyzowal Józefa z nienawisci do niego, tylko z powodu tego, że poszedł do Malinowskiego i wyciągnął z niego prawdę . Uwaga , powtarzam jeszcze raz: PRAWDĘ. Ktoś , kto nie jest prawdziwym polakiem, znający taką prawdę , powinien zginąć jak najszybciej, bo jest wrogiem narodu . I tak wlasnie zginał Jozef, dość szybko po ustaleniu prawdy.
Dla twojej wiadomosci - ukrzyżowanie głównego bohatera nie zostało tutaj przedstawione jako element prawdy historycznej (i nie kompromituj się twierdząc inaczej). To jest raczej scena alegoryczna, nawiązująca do śmierci Jezusa, który przecież zginał za grzechy swoich oprawców..., uwalniając ich od tego brzemia, ktore nosili. Nie na długo, jak się potem okazało.
Żegnam.

ocenił(a) film na 1
Mortal_3

No tak. Ogólnie wiadomo, że grzechy to tylko po jednej, wiadomej stronie. Po tamtej sami święci.

Co zaś się tyczy majątków. WIĘKSZOŚĆ Żydów polskich wymordowano podczas II wojny światowej. Wytłumacz mi na jakiej podstawie teraz gminy żydowskie żądają zwrotów majątków (lub rekompensanty) skoro nie są prawnymi spadkobiercami? To jest bezprawie i bezczelność, a nazywa się to "przedsiębiorstwo holokaust". To nie ma nic wspólnego z poczuwanie się do winy kogokolwiek i z tymi, których krew wsiąkła w tę ziemię. Tutaj chodzi o KASĘ misiu. Ich, ofiary żydowskie nie interesują, to tylko pretekst, tak jak ich to nie interesowało, kiedy Żydowskie banki finansowały Hitlera w czasie wojny. Poczytaj Finkelsteina. Ale jego też pewnie ochrzcisz :) mianem antysemity i wieśniaka.

Ja już pomijam fakt w jakich okolicznościach Żydzi dochodzili pod zaborami do tych "swoich" majątków. Ciebie to pewnie nie interesuje. Zupełnie jak fakt ich masowej kolaboracji z komunistami po 17 września, kiedy dopuszczali się ZDRADY i powini dostać kulkę w łeb. NIe wszyscy ale większość. Zresztą, co za ironia bo ich majątek zagrabił nie kto inny po wojnie jak komuniści, we władzach których wierchuszka to byli Żydzi.

Ale co ja tam wiem, wieśniak, który nie chce oddać Żydom co "ich". Gdybym tak podchodził do sprawy jak Ty to zarządałbym przyłączenia do macierzy (oddania:) ) Litwy, Łotwy, Estonii - dawne Inflanty, Białorusi, Ukrainy, Czech, Słowacji i co tam jeszcze do Morza Czarnego. No przecież to k......a kiedyś było nasze. Tak jak te moje żądania są śmieszne, tak i żądania Żydów są takie same. 70 lat po wojnie a oni chcą się rozliczać. Gratuluję Ci "zdrowego" myślenia o sobie jak o świętym, bo obejrzałeś film. Ba, bardzo Cię wzruszył. I co z tm zrobisz? Ja mam propozycję. Skoro tak bardzo czujesz się zbrukany tym polskim antysemityzmem, nie wiem sprzedaj wszystko i oddaj Żydom. Zmyjesz tę skazę z siebie a chłopaki z półwyspu Synaj ucieszą się z kolejnego naiwniaka. Jeżeli tego nie zrobisz to przestań nakazywać innym aby rytualnie się biczowali za nieswoje grzechy bo okażesz się niewiarygodny. Piep.......ć na forum o "naszych" winach każdy głupi potrafi.

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

Człowieczku, jesteś wyjątkowo zero-jedynkowy. Popadasz w skrajności. A gdzie miejsce na jakąś wyważoną analizę sytuacji i możliwych wyjść z tej sytuacji ? Nie ma miejsca w twej bańce na to.
Po pierwsze, ja nie uważam, że komuś się należy jakikolwiek zwrot majątku z tytułu wydarzeń w czasie wojny. Ani Niemcom, ani Żydom. Zeby było jasne, ale to jest moje zdanie. Nie uważam natomiast, że ten film przyczynia się do zwiększenia roszczeniowości narodu żydowskiego przeciwko polskiemu. Takie rozumowanie jest naiwne. Przecież film niczego nie odkrywa nowego, natomiast nie boi się wyciągnać coś na wierzch do pustej świadomości Polaków. Nie ma żanych nazwisk i miejsc w tym filmie, które mogą mieć coś wspólnego z rzeczywistością, ale jednak i tak wszyscy wiedzą, że tak mogło to wyglądac gdziekolwiek, na przyklad w Jedwabnem. Żydzi są świadomi tego, co zaszło na ziemiach polskich. Nic to nie zmieni. My natomiast nie byliśmy do końca świadomi, bo jest to temat tabu na tym terenie.
Wystarczy go podjąć, a spotyka się z falą krytyki nacjonalistów i antysemitów. To jest doprawy zabawne, ile osób nie może się skonfrontować z własną przeszłością w tym kraju. Mit o naszej martyrologii, jest wygrawerowany w łepetynach wielu z nas. Czas z tym skończyć. Jesteśmy dalko za przysłowiowymi "murzynami" w tym kraju, jeśli chodzi o tolerancję, otwardość i zrozumienie - obcych kultur, powiedzmy ogólnie. Powtarzam, nie skłaniałbym się do ponownej kolonizacji tych ziem Izraelitami. Ale jednego czego chcę, to mniej chorego nacjonalizmu, jaki koleżko prezentujesz.
Film jest potrzebny, aby więcej osób zrozumiało, że Polacy to nie tylko Dywizjon 303, Rudy 102 i Sobieski pod Wiedniem. Dzieje narodu są zawze bardziej złożone . Naród, który nie wyciąga wniosków ze swojej bolesnej historii, długo nie będzie istniał. I tacy właśnie są Polacy, zawsze mają jakiś problem i zawsze budzą się w nocnikach. Bo nie rozumiemy, że potrzeba czegoś więcej, niż tylko nacjonalizmu, aby czuć się dobrze we własnym kraju.
Żegnam.

ulisses_prime

Tak sie sklada ze w czasie wrzawy wokol gafy Obamy czytalem relacje w internetowych wydaniach amerykanskich dziennikow wraz z komentarzami uzytkownikow. Jak wygladala narracja? Kazda artykul zaczynala sie od sprawy jedwabnego i publikacji Grossa. Jaki ma to zwiazek z oczywistym faktem ze Obama popelnil blad semantyczny nazywajac obozy wybudowane przez Niemcow w Polsce polskimi? Tego nie wiem, ale dziennikarze ten zwiazek widzieli i uwazali za wazne napisanie ze Polacy sa wspolodpowiedzialni za holocaust.

Jakie byly komentarze czytelnikow: "rownie dobrze moglyby to byc polskie obozy bo straznicy byli Polakami", :poczytajcie ksiazki Grossa Polacy masowo mordowali Zydow", "Polacy to antysemici i mordowali zydow", i tak dalej.

Ciekawe jest tez ze kiedy Obama prostowal gafe powiedzial ze "obozy byly hitlerowskie/nazistowskie". Nie, nie niemieckie zeby nie obrazac wspolczesnych Niemcow i obarczac ich odpowiedzialnoscia za zbrodnie "garstki" ateistow.

Tak wyglada opinia na temat holocaustu na zachodzie: polscy wiesniacy z zamilowaniem zajmowali sie tropieniem zydow i mordowali ich z satysfakcja. Takie filmy napewno nie pomagaja i to skandal ze sa finansowane z publicznych pieniedzy. Niestety doskonale wpisuja sie w medialna propagande. Wystarczy wejsc na onet albo gazete: co drugi/trzeci dzien musi byc jakis negatywny artykul na temat jakiegos ksiedza, ze dzwony za glosno albo cos w tym stylu. Cala akcja propagandowa kierowana przez uczniow Michnika ma za swoj cel utwalenie przekonania ze slowa Polak i Katolicki to cos obrazliwego i ze wszyscy powinnismy sie czuc europejczykami w pierwszej kolejnosci.

ocenił(a) film na 1
ElRio

Jeśli chodzi o żydów to bardzo ich lubię , kilku znam osobiście i .. byłem w izrealu- fajne państwo :) podziwiam ich też za walke o swój kraj i jego honor , takiego co by nakręcił film o ich historii - w podobnym klimacie - to by powiesili jajami na drzewie i tyle :) za ty my .. no sami sobie odpowiedzcie :) generalnie zlewam temat może im chodziło żeby ludzie się kłócili i dzięki temu film zyska na popularności ale nie kumam czemu takie słabe kino sponsoruje podatnik :)

elendir

Oglądałem świetny animowany film Izraelski "Walc z Baszirem" - o rozliczaniach za dopuszczenie do rzezi w obozach dla uchodźców palestyńskich. I chyba jednak reżyser chodzi z jajami - a historia jakby świeższa...

ocenił(a) film na 8
ElRio

Przede wątek zszedł na jakiś inny tor, wracając do samego filmu, dawno nie widziałam tak dobrego polskiego filmu, żadnej sceny bym nie wycięła. Piękna muzyka, świetne aktorstwo, przede wszystkim bardzo ciekawy :) A już nie ważne czy tak było czy nie, o tym wiedzą ludzie, którzy widzieli to na własne oczy. Film nie jest na faktach, więc możemy się tylko domyślać "co autor miał na myśli ", dobrze, że powstał taki film, który porusza temat, powiedzmy... "tabu", bo daję do myślenia, skłania do refleksji. Do wszystkiego co widzimy w kinie trzeba podejść z dystansem, niektórzy ludzie tego nie potrafią... Śmieszy mnie to bo gdyby to był film o Rosjanach to nikt by się nie oburzał. A wy ludzie skoro widzicie, że koleś nie odpuszcza, nie zwracajcie na niego uwagi.

ocenił(a) film na 1
okarolajna

Lemingi grupowo walą sobie gruchę w kinie i zachwycają się, że tak pięknie opluto Polaków... KIM WY JESTEŚCIE? PO CO MIESZKACIE W POLSCE?

ElRio

A piesek Jej Królewskiej Mości Elżbiety II dalej ujada. Do budy!

ocenił(a) film na 1
wewski

Akurat nie siędzę na włościach Eli. Nie tylko w UK mówią po angielsku, ale strzelaj z innymi pieskami, może trafisz. Np. australijski dingo... ;)

ElRio

Może tak być, ale kogoś o nicku "eirio" szukałbym raczej w Eire.

ocenił(a) film na 1
wewski

Błąd! ElRio to od cieśniny morskiej pomiędzy Isla Graciosa a Lanzarote. Chyba najpiękniejszy widok, jaki w życiu widziałem. Cieśnina nazywa się głupio, bo "rzeka" choć woda tam przecież słona ale to nie moja wina.

ocenił(a) film na 1
okarolajna

Temat "tabu", który jak sama twierdzisz nie wiadomo "czy był, czy go nie było". Czyli co, reżyser sobie wymyślił temat "tabu", a później się z nim rozprawia tak? Doprawdy ciekawe ...........

Coś podobnego jak ten motyw z walką z rasizmem na stadionie Lechii Gdańsk. Przyjechali lewicowi propagandyści (uppssssss przepraszam dziennikarze) oraz stowarzyszneie "nigdy więcej" do Gdańska walczyć z faszystami. Chodzą dookoła stadionu, a tu nic, nie ma żadnego wymalowanego hasła o Żydach, czy czym kolwiek. Więc co? Wywiesili własoręcznie zrobione sektorówki z hasłami rasitowskim pocz czym je zamalowali. Następnie wszystko nagrali i mając CUD materiał o tym jak to w Gdyni panuje antysemityzm i faszyzm i Bóg wiec co tam jeszcze. Autentyk. poszukajcie w necie. Stalin i Goebels by się nie powstydzili. W myśl zasady - jak nie ma problemu to trzeba go sobie stworzyć, a nastepnie z całych sił z nim walczyć :) Skądś to znamy ?

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

No a to, że Polacy zabijali żydów to nie temat tabu? Widać to nawet tutaj jak ludzie się burzą. A ja nie wiem czy sobie wymyślił czy nie bo z nim nie rozmawiałam, pisałam że poruszył temat "tabu" :)

użytkownik usunięty
ElRio

Cierpisz na Morbus Bleuleri i to wszystko w tym temacie. Dla dobra ogolu rozpocznij leczenie.

ocenił(a) film na 1

A ciebie dopadła Suis Rubra, pewnie dziedziczne schorzenie, ale nie łam się. Jest na to lekarstwo.

ocenił(a) film na 8

Temu Panu nic już nie pomoże, nawet jak zmieni leki.

użytkownik usunięty
Gimlur

zawsze moga go popiescic elektrowstrzasami :)

ocenił(a) film na 1

Sam się popieść lemingu.

ocenił(a) film na 8
ElRio

ku rwa ile można kręcić filmów a mordowaniu żydów, paranoja