PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=122180}

Powrót do Brideshead

Brideshead Revisited
2008
6,7 8,5 tys. ocen
6,7 10 1 8533
6,7 6 krytyków
Powrót do Brideshead
powrót do forum filmu Powrót do Brideshead

SPOILERY:

Ojciec w obliczu smierci wyznaje wiare, robiac znak krzyza, mimo iz cale zycie byl niewierzacym
- prosta metafora, ze nikt z nas w obliczu smierci nie pozostaje ateista.

Julia w Bogu odnajduje spokoj, dzieki religii akceptuje siebie taka jaka jest i swoje miejsce na
ziemii. Religia sprawia to czego nie byli w stanie sprawic, ani matka (piekny kontrast jak
mozna wykorzystywac wiare wbrew jej intencji), ani ojciec (hedonista, ktorego nie
interesowala) ani brat, ani Rex (symbolizujacy materializm, cynizm) ani Charles - zagorzaly
ateista, bez moralnosci i zasad.

Zestawienie naprawde udane i wyraziste, a biorac pod uwage rozne watki z ponizszych
dyskusji, calkiem niezle zamaskowane.

ocenił(a) film na 10
luka_

Wyznał wiarę ..... - dobre !

ocenił(a) film na 8
luka_

Nie zgadzam się zupełnie z tą opinią. Ojciec zrobił znak krzyża ze strachu, tak jak starsi ludzie zaczynają chodzić do kościoła. A postawa dziewczyny pokazuje jej zniewolenie, tak duże, że odrzuca miłość. A główny bohater, normalny, szczery, prawdziwy. Tak to widzę po obejrzeniu filmu.

ocenił(a) film na 5
luka_

Nie czytałem książki, więc mogę tylko zgadywać, ale wydaje mi się, że ojciec zrobił znak krzyża "dla świętego spokoju", albo tylko po to, żeby dzieciom ulżyło. Brak moralności i zasad? W którym miejscu. Obraz niewątpliwie porusza tematy wiary, ale o żadnym filmie nie powiedziałbym, że jest "jak najbardziej ku jej chwale". Nie zdziwiłbym się, gdyby w tym przypadku było odwrotnie.