PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=122180}

Powrót do Brideshead

Brideshead Revisited
2008
6,7 8,5 tys. ocen
6,7 10 1 8533
6,7 6 krytyków
Powrót do Brideshead
powrót do forum filmu Powrót do Brideshead

Zdania na temat filmu są podzielone, moja opinia należy do tych bardziej krytycznych. Przede wszystkim zastanawiam się co było tak naprawdę głównym problemem filmu. Najpierw opowieść o przyjaźni dwóch mężczyzn o różnych statusach społecznych z różnymi problemami, potem zamienia się w historię dramatycznego romansu, by na końcu dać przedstawienie problemu, który wywołuje zindoktrynowanie i głęboko zakorzeniona religia. Nie widzę jednak żadnej puenty, ani morału, przez cały przydługawy seans czekałam tylko na jeden elektryzujący moment, w którym będę mogła stwierdzić, że jednak nie zmarnowałam całych dwóch godzin. Na próżno, film pomimo swojego potencjału pozostawił niedosyt. Brak konsekwencji w fabule i jakiejkolwiek klamry kompozycyjnej, np. kompletne zignorowanie postaci żony Charlesa, po prostu sobie była i nagle zniknęła, Sebastian, który przez pół filmu jest drugą główną postacią nagle sobie jest w Maroku, jakaś wzmianka na jego temat i... tyle. Nie było nawet chemii między aktorami, żadnego wgłębienia się w ich psychologiczne portrety. Miałam wrażenie, że wszystko robią bez powodu, bo tak. 5/10 z sentymentu do angielskiego akcentu, wspaniałych obrazów i doskonale wykonanych zdjęć - film doskonale oddaje brytyjski klimat, ale jak dla mnie to jedyny jego pozytywny aspekt.

ocenił(a) film na 6
rosyjska_herbatka

Mam podobny problem :) Dałam mu 7/10 za klimat, bo mnie ujął i obejrzałam go bez większego zmuszania się do końca. Ale cały dzień dziś myślę - o co chodziło autorowi? Nie wiem. Zabrakło mi pierwiastka spinającego całość. Fajni aktorzy (w sensie wyglądu), fajnie oddany klimat epoki, ale.... nawet nie wiem jakim człowiekiem był główny bohater - na pewno miałkim :) Po zastanowieniu odejmę mu jednak jedną gwiazdkę i dam 6/10.