Jeden z najlepszych jakie widziałem. Z małego budżetu, pół amator-reżyser wyczarował prawdziwe dzieło, naszpikowane tajemnicami i skłaniające do myślenia, do refleksji. Aż żal bierze, jeśli pomyśli się, że prędko tak dobrych filmów w telewizji nie zobaczymy, gdyyż komercyjna obłuda się szerzy.
Nic nie jest tu wyjaśnione, choć niby podane na tacy. Intryguje.
Pozdrawiam.
Witam. Piszę pracę magisterską w której planuje porównać Tarkowskiego i Zwiagincewa. Mogę prosić Cię żebyś napisała dlaczego poleciłaś właśnie 'Stalker'? jakie widzisz podobieństwa i różnice pomiędzy tymi filmami (twórczością reżyserów)? z góry dziękuję za pomoc;)
Podobieństwo jaki mi się nasunęło na pierwszy plan to kolorystyka. Stalker -"Tarkowski nie bezpodstawnie zdecydował się zabarwić czarnobiałą taśmę na kolor brunatny. Często studiował ikony oraz malarstwo zachodnioeuropejskie okresu średniowiecza, renesansu i baroku. Doskonale znał symbolikę barw. Według przekazów religijno-filozoficznych brąz oznacza marność, nudę, jałowość, rezygnację. Tak Stalker postrzega świat, w który żyje. Przypomnijmy scenę snu, w którym pogrążył się w Strefie, co ważne - również w kolorze brunatnym: widzimy symbole ziemskie (władza, wiedza, bogactwo itp.), wszystkie zatopione. Widzimy również zatopiony fragment obrazu Eycka, przedstawiający tego, za kogo najpewniej uważa się Stalker - Jana Chrzciciela, “anioła pustyni” (Strefa to miejsce puste: “nikogo tam nie ma i być nie może“). Kolor brunatny to nie ponura rzeczywistość komunizmu. “Nie interesuje mnie poruszanie wąskich kwestii społecznych czy politycznych” - przekonywał Tarkowski." Zaś u Zwiagincewa i nie jest to bezcelowe według mnie przeważa kolor niebieski symbolizujący chłód.
Tarkowski jak i Zvyagintsev nie dają wszystkich odpowiedzi, pełno zagadkowości, symboliki. sa to rezyseży którzy oczekuja od widza myslenia. Czy ja mogę mieć prośbę? Powiedz mi czy do tematu maturalnego odnośnie porównania dzieła literackiego z filmem 'Stalker' i 'Piknik na skraju drogi' będą dobrym wyborem ? pozdr