PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 42 tys. ocen
6,7 10 1 41627
7,3 29 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Polecam ogromnie! Film jest niezwykle realistyczny - fantastycznie wyważony. Wszystko w nim wydaje się takie rzeczywiste. Ta młodziutka wampirzyczka nie jest jakaś uładzona, czyściutka itd. Ta krew faktycznie brudzi. Ciemność jest męcząca, a głód nie do wytrzymania w taki normalny zwierzęcy sposób. Jednocześnie wszystkie te elementy z legend - niemożność wytrzymania słońca, potrzeba zaproszenia, by wejść. Wszystko jest tak ładnie zgrane, że wydaje się czymś zupełnie normalnym - w takim sensie, że jak najbardziej możliwym w świecie "za oknem". I ta senna, melancholijna atmosfera. I ten ojciec dziewczynki, i ci ludzie pijący, siedzący przy stole. Maksimum realizmu. Świetna odtrutka na fatalnie nudny i sztuczny "Zmierzch" ;P

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Hehehehehehehe;

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

Hominus one to robią na ulicy... mozna by pomyśleć, że tam właśnie próbujesz zasnąć ;PPPP

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Co to, to nie. W ogródku też TO robią, a przy okazji drą się w niebogłosy, toteż cały blok rzuca w nie 'bele czym', żeby tylko się wyniosły, chędożone sierściuchy.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

Czyli w ogródku zasypiasz... a jak ludzie wala w nie to pewnie i pożywieniem, może puskami z mięsiwem - a to je jeszcze podjudza!

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

Tyle starczy?;

Eleonora

Regis, tylko nie kot po chińsku! Błagam!
Eleonoro, czytam, że przeczytałaś "Martwego aż do zmroku". Podobno wyd. Mag przygotowuje cd. ;)

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Zawsze można sięgnąć po oryginał.

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

O tak! czytałam. W ogóle mikka jakoś tu się późno w tym naszym szalejącym wątku uaktywniasz, a każda miła dusza mile widziana.
Co do "Martwego..." to w ogóle wyhaczyłam go na allegro zanim ten serial jeszcze powstał i po prostu szukałam książek o wampirach, a ta była intrygująca z opisu, całkiem gruba i kosztowała chyba 7 zł :) Jakoś wiesz tak śmiesznie tanio. Więc od razu ją nabyłam i nareszcie dorwałam wampirzy sex. Ja wiem jak to może wyglądać - że ja tak o tym sexie ;P No, ale wiesz - no chciałam, żeby te wampiry gdzieś były tak na serio sexowne i żeby wszystko to było takie pozytywne i fajne, a nie tylko przygnębiająco mroczne. Teraz te książki, o ile w ogóle są, to już dużo drożej no bo zrobiono ten serial. Ale uważam, że ma to właśnie tą dobrą stronę, że trochę osób sięgnie po książkę, a tak przeszłaby raczej niezauważona i byłaby wielka szkoda.

Widziałam, że jakieś wydawnictwo ma wydać następne - wcześniej w ogóle nie wiedziałam, że będzie więcej tomów. Z tymże to inne wydawnictwo i oni jeszcze nie wydali nawet tego pierwszego. To, co ja kupiłam to było z jakiegoś innego. No chyba, że źle popatrzyłam po tych stronach z datami planowanych wydań kolejnych tytułów. Mi się w ogóle podoba ten obrazek na tym wydaniu, które mam - na okładce. Nie pasuje do treści, ale jest taki fajny minimalistyczny, prosty. Jako obraz bardzo mi się podoba.

Eleonora

Regis mnie do was przyciągnął (dzięki Reg) dopiero teraz, choć Let me in widziałam już jakiś czas temu :)
"Martwego" też czytałam, fakt kto inny wydał pierwszy tom, potem się na to Fabryka Słów rzuciła, ale zrezygnowali, teraz znowu Mag się przyznaje - zobaczymy :)
Okładka świetna, wampirze historie zazwyczaj ociekają na okładkach krwią i straszą zębami, a tu prostota i zabawa kolorem w prostych kreskach.
No i wampiry szczęśliwie wreszcie są sexowne. :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

No i super, że się tak ze mną we wszystkim zgadzasz :))))))
A "Gobelin z wampirem" czytałaś? Takie odmienne ujęcie wampiryzmu, też ma swój urok.

Eleonora

Czytałam, niezłe ale bez entuzjazmu. Podoba mi się wampiryzm w serii Patroli Łukjanienki ("Nocny patrol", "Dzienny patrol", "Patrol zmroku", "Ostatni patrol") i wampiry w ABW u Kozak ("Nocarz", "Renegat", "Nikt"). A co do Sookie, w antologii "Krwawe powroty" jest niezłe lekko ironiczne opowiadanie "Noc Drakuli" Harris. Reszta jak na zbiór opowiadań wampirycznych taka sobie, na plus wyróżnia się Caine "Pierwszy dzień reszty mojego życia" - jako że to fragment powieści, zamówiłam książkę i ciekawa jestem co dalej :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

No proszę - jesteś jak skarbnica pomysłów na co można jeszcze wydać pieniądze w księgarni :) Ja z tych patroli to tylko pierwszy film oglądałam, ale choć pewne rzeczy były super, to inne takie no średniawe, jakby trochę za duży śmietnik w filmie, ale w książkach pewnie jest bradzo ciekawie ;>

Eleonora

Książkowe Patrole a filmowe Straże znacznie się różnią. Właściwie oba filmy oparte są zaledwie o książki. A co do wydawania pieniędzy w księgarniach, to jestem nałogowym czytaczem :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

No już zauważyłam, że jesteś ;) no i też znam ten ból, bo kurcze książki jednak tanie nie są.

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

"Patrole" Łukjanienki są super, wszystkie cztery, ale wampiryzm to tam akurat w jest w niezbyt dużym poważaniu
(moją ulubioną bohaterką, póki - spoiler - nie zginęła w akcji, była oczywiście zmiennokształtna - Tygrysek, w czwartym tomie jest fajna młoda wilkołaczka, ale też hm ... te spoilery...)

Natomiast drugą "Straż" właśnie sobie pożyczyłem, leży i czeka na obejrzenie, podobno jest lepsza niż pierwsza?

Martinn

Logiczniejsza i mniej chaotyczna. Ad wampiryzmu: nie jest to cykl o wampirach, ale podoba mi się realizacja tych motywów, które się tam stadnie pojawiają (Sauszkinowie, wampirzy zew itd. itp.).

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Tak, no ja wiem, że tylko marginalnie tam o wampirach. Ale mi np. bardzo podobał się "Taltos" Anne Rice i choć to tak wyrwane spośród cyklu, to świetnie mi się czytało i nie było problemu z tym, że to tom jeden z ilus tam. No i też własnie nie ma tam wampirów, a książkę tą uwielbiam. Co zabawne to też kupiłam ją kierując się bajecznie niską ceną ;P Trafiłam w ten sposób na pare perełek.

A jeszcze odnośnie Wielkiej Stopy to ja chciałam popolemizować odnośnie jej zmiennokształtności ;P Bo oglądałam odcinek "Is It Real?" poświecony temu stworzeniu i tam pokazywali takiego pana, który wcielił się w latach - nie pamiętam, ale chyba 60tych - w Wielką Stopę i dwóch poszukiwaczy nakręciło z jego udziałem bardzo króciutką scenkę, którą entuzjaści zjawiska, a nawet szereg "naukowców" uznało za niezbity dowód istnienia Wielkiej Stopy. Jakiś pan specjalista wypowiadał się na temat tego filmu, że nie może to być podróbka, bo widać i kły i jak sie mięśnie i łopatki poruszają pod skórą tego niesamowitego stworzenia... I nawet chyba zrobili z niego samicę dopatrując się piersi.. W każdym razie "nasz bohater" po nakręceniu filmu zdjął z siebie ten kostium, więc śmiem twierdzić, że zmienił kształt! i jako taki może być zaliczony do zmiennokształtnych... Najlepsze było to, że facet mówił, że najbardziej się bał, że zaraz ktoś do niego strzeli, bo robili to w lesie w górach i akurat był sezon polowań.

Eleonora

Nie przepadam za Rice akurat. Za to właśnie kończę najnowszego Prattcheta ("Łups!") i po prostu uwielbiam jego Ligę Wstrzemięźliwości Zreformowanych Wampirów.
Ad Wielkiej Stopy i zmiennokształtności: niezłe :D

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Wielka Stopa rządzi ;P

Słuchaj Ty masz dwa konta cwaniaro i tutaj wymiennie się wpisujesz. Coś kręcisz, kręcisz ;P Patrzę tak dlaczego raz masz avik, raz nie, a Ty to wszystko zaplanowałaś!

Eleonora

Przepraszam za zmyłkę, ale będę korzystała tylko z tego z avem od teraz. Wczoraj nie mogłam z przyczyn różnych - nie chciałam się świecić gdzie indziej.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

No wyczuł Cię, że coś kręcisz :> A słuchaj, a "Nadję" i "Draculę" Badhama widziałaś? Jak nie to weź oglądnij.

Eleonora

Czekam, aż Regis zachomikuje "Nadję" i od niego wysępię. "Draculę" widziałam. A znasz "Uzależnienie"? Stary dość film, ale fascynujący.
http://www.filmweb.pl/f10134/Uzale%C5%BCnienie,1995

ocenił(a) film na 10
mikka_v

O widzisz jak się przydajesz. Widziałam ten film i właśnie nie pamiętałam tytułu. Ciężko powiedzieć na ile mi się podobał, bo to było bardzo dawno i już nie pamiętam. "Nadję" widziałam dwa razy w kinie i ze dwa razy w telewizji. Lgnęłam do niej jak mogłam ;P
Jest jeszcze taki specyficzny film "Mądrość krokodyli", jeśli Cię interesuje. No np. "Zgadkę nieśmiertelności" to myślę, że na pewno znasz. Ja bym poleciła jeszcze "Innocent Blood".
A masz jakieś namiary na to Uzależnienie?

Eleonora

Właśnie nie mam :( Też to widziałam wieki temu i szukam. "Zagadkę" i "Krwawą Marię" widziałam, na "Mądrość krokodyli" muszę się zaczaić, bo nie znam :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Na "Mądrość.." mam namiary...jak się uśmiechniesz... ;)
Tylko nie wiem czy dzisiaj, bo jakoś nie mam na nic siły, a muszę tego poszukać trochę, ale chętnie Ci służę, więc przypomnij jak zapomnę.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Ach.. zresztą czego się nie robi dla miłej koleżanki ;) http://www.katzforums.com/showthread.php?t=170263 masz tu słońce gorące...

Eleonora

Ach dzięki, dzięki! Teraz muszę namówić Regisa, bo nie opanowałam zesysania, a tylko odsysanie :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v

A co jest w tym trudnego? Może coś Ci wytłumaczyć, czy po prostu ogranicza Cię technika (transfer czy coś)?

ocenił(a) film na 10
mikka_v

W twoim przypadku powinno być na odwrót, ale mniejsza z tym. Chomik Box czasami bywa humorzasty.

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Dać mogę na privie link do The Addiction (1995) - only torrent!

P.S.
!!! WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WSZYSTKICH MAM NA/W ŚWIECIE
(*realnym i wirtualnym)!!!

parura

Ad linka: jasne że chcę!
Ad zasysania: długo by opowiadać.
DZIĘKI ELEONORO, bardzo mi na "Uzależnieniu" zależało. :D

ocenił(a) film na 10
mikka_v

No, ale ja nie dałam do uzależnienia tylko do mądrości. Do uzależnienia jeszcze nie szukałam, ale poszukam.
Ja jeszcze taki stary film kiedyś znalazłam "Vampyr" z 1932 :) Taki mniej więcej niemy, ale pare słów o dziwo mówią - wiesz taki ze schyłku kina niemego. Ale jakość taka no - mały taki rozmiar obrazu - i ogólnie film mnie nie zachwycił mimo, że Nosferatu kocham i liczyłam na coś podobnego. Może miałam zły nastrój...

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Nie będzie żadnego kota po chińsku - po akcji z Lucjanem obawiam się o swe życie/nieżycie;D, nie zamierzam więc popełnić katastrofalnego błędu.

Właśnie poleciłem Haruce 'Let Me In'.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

Boże.. nic nie rozumiem .. nie wiem o co chodzi z kotem po chińsku (no chyba, że po prostu do celów spożywczych?)... i kto to jest Haruca?

Eleonora

Uwierz mi - nie chcesz wiedzieć, co o kot po chińsku :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Za późno. Dobrze, że ostrzegałaś.

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Już wyjaśniam (wybacz, Mikko)

Przepis na KOTA po CHIŃSKU:

Łapiemy kota, zakopujemy go żywcem głową w dół /ważne!!!! ogon ma wystawać ponad powierzchnię podłoża/. Następnie czekamy /czas jest najważniejszy/ tydzień, miesiąc, kwartał, rok........ Wskaźnikiem jest ów wspomniany wyżej ogon sierściucha - kiedy po szturchnięciu odpadnie, wkładamy w jego miejsce słomkę do napojów i sączymy kota po chińsku. Smacznego.

Ad Haruki:

rezyduje na Moonlighcie,

http://www.filmweb.pl/user/haruka13

Hominus_nocturnus

Wiedziałam... że się nie wstrzymiesz...

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Dobrze, że tylko od tego, ciesz się, póki możesz;

Hominus_nocturnus

Olaboga! Groźnie to zabrzmiało - mam się bać? A jak tak to czego? :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Vshrrrrr:

Hominus_nocturnus

Spoko :) Jak każdemu. Pax vampiriana.

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Przyjdzie Eleo, będzie trzeba wszystko wyjaśnić;P.

Hominus_nocturnus

Noooo, bo tak trochę psychicznie brzmimy ;

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Psychotycznie. Dobrego - niech ci się nie śnią meta-coś-tam-coś-tam-cosie, jak tu:

http://gikkiri.wrzuta.pl/audio/79ct5wwaQZ5/taniec_wampirow_ost_-_umarl_bog.

Hominus_nocturnus

Meta-coś-tam-coś tam-cosie się ode mnie odczepiły raz na zawsze i boją się nawet pomyśleć o powrocie.
Żegnam wszystkich ziewająco.

ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Nie no, daruję wam tłumaczenie. Pozwolę na tą odrobinę prywatności ;>

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
mikka_v_

Puk, puk... można?

@ Tanz der Vampire - strasznie tanim pop-em od tego leci.
Jeśli mogę coś zasugerować, jeśli (być może) nie znacie, to polecam: http://www.youtube.com/watch?v=dc9Dnvo3xLc

parura

No przecież nikt nie mówi, że Tanz to arcydzieło :) Ale co szkodzi przekonać się o tym na własne oczy, zwłaszcza że w oparciu i na motywach "Nieustraszonych łowców wampirów" Polańskiego.