Jestem świeżo po seansie i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona najlepszy film gangsterski jaki kiedykolwiek widziałam, rewelacja polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie lubią takie gatunku, on ma w sobie to coś dla mnie arcydzieło! Poruszył wiele wartościowych tematów z przesłaniem, naprawdę gorąco polecam!
Głupio mi, ale również dopiero dzisiaj obejrzałem ten film po raz pierwszy :) Na pewno podobny do Chłopców z Ferajny, ale mi podobał się nieco bardziej. Świetny klimat ze znakomitą muzyką, znakomicie pokazany konflikt amerykańskich Włochów z Czarnymi, czy stosunek uczciwych Amerykanów do gangsterów (i odwrotnie), mocne zakończenie. Do tego naprawdę duża dawka humoru, świetne teksty. Nieraz sięgnę jeszcze po ten film :)
Ta, najwyższa półka. Zgadzam się- muszą zobaczyć nawet nieprzepadający za gatunkiem. Dla wartości. Zarówno artystycznych jak i że tak powiem "życiowych".
Dla mnie rewelacyjny. Jandnak Godfellas byli bardziej klimatyczni i mniej sentymentalni jeśli chodzi o porachunki mafijne. Trzeba również przyznać ,żźe gdyby nie Chłopcy ten film niestety by nie powstał.
Tu się zgodzę, jeśli chodzi o mafię zawsze pokazywana jest w bardziej brutalny sposób, a tu jednak pokazano, że gangster, to jednak też człowiek.
Mi klimat bardziej odpowiadał w Prawie Bronxu, ale na Godfellas też nie narzekam :> Co do sentymentalności to pewno Godfellas bardziej ukazywało mafię jako grupę skur***i naginających własne zasady, co zresztą jest bardziej zgodne z prawdą... Ale przez to niektóre akcje oglądało sie z małym niesmakiem (nie chodzi mi o postać stworzoną przez Pesciego, bo była znakomita, ale bardziej o wzajemne wałowanie się ;))
Chłopcy z ferajny to bodajże prawdziwa historia więc film jest do bólu szczery w temacie mafii, zdecydowanie prawo bronxu jest bardziej przyjemnym dla oka (i ucha) filmem bo dobrze też oddaje klimat lat 60.
Amen siostro... a tak od siebie,spacerowalem dzisiaj po 187 street na Bronxie,jest nawet jakas wloska kafejka ^^ ... "google street view"
A, Ty mieszkasz w USA? Ja na wakacje wybieram się na wschód USA, więc jeśli możesz to poleć mi co warto zwiedzić. Byłam w stanach kilka razy, ale to zawsze coś nowego ;). Więc o ile możesz, to chętnie poczytam co Ty byś polecał wartego zobaczenia ;).
:} no sory ale poki co ,moge polecic jedynie miejsca w UK... co do spaceru to byl raczej wirtualny... jak pisalem "google street view" ...a tu masz namiar na te uliczke 40.857221,-73.890686 ... nie wiem czy tam to bylo wogole krecone ale miejscami klimat jak z filmu