PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181583}

Propozycja

The Proposition
2005
7,2 7,8 tys. ocen
7,2 10 1 7834
7,6 13 krytyków
Propozycja
powrót do forum filmu Propozycja

Zdecydowanie jest to najlepszy western od wielu lat. Równać się z nim może tylko ,,Zabójstwo Jeesego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda''.
Propozycja, tak samo jak poprzednio wspomniany prze zemnie tytuł, ma ,,fotograficzne zacięcie'', kapitalnie zagrane sceny, kontemplacyjny nastrój, który w westernach jest jak najbardziej na miejscu. Muzycznie nie zaskakuje ponieważ, każdy kto spotkał się wcześniej z muzyką Nicka Cave wie czego może się spodziewać - znakomitych dźwięków ciszy muzycznej, przeplatanej z niepokojącymi przerywnikami. Mocno dziwne wyrażenie. Tak wiem to;). Scenariusz jest mało odkrywczy i paradoksalnie jest to jego duży plus, ponieważ najprostsze historie są w stanie ukazać mocny przekaz i tym się bronią. Nie każdy film musi być przekombinowany i niektórzy sobie z tego nie w pełni zdają sprawę. Krótko mówiąc - piękny w swym okrucieństwie i mocny film. Dla każdego lubiącego western propozycja obowiązkowa. 9/10

użytkownik usunięty
Tymon_P_

dobrze to wszystko opisałeś to jest naprawdę mocny western z tymi brutalnymi jak cholera scenami jednak ten John Hillcoat to jest kawał skurczybyka. Jessy James tak samo świetny

ocenił(a) film na 9
Tymon_P_

Ja akurat nieprzepadam za westernami ale ten mi się podobał,kawał dobrego kina i aż dziw bierze,że na tele5 taki dobry film puścili bo tam to zazwyczaj samo badziewie leci

Tymon_P_

Generalnie bełkot, ale propsuje za "Zabójstwo...", który faktycznie jest najlepszym westernem ostatnich lat. "Propozycja" jest po prostu solidna i nic więcej. Nie może być też najlepszym westernem ostatnich lat bo to nie jest western. To, że film posiada rekwizyty jakiegoś gatunku nie znaczy ad hoc, że do niego przynależy.