PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=882}

Przerwana lekcja muzyki

Girl, Interrupted
1999
7,9 254 tys. ocen
7,9 10 1 253875
7,1 39 krytyków
Przerwana lekcja muzyki
powrót do forum filmu Przerwana lekcja muzyki

Wybrałam sobie temat na maturę ustną z języka polskiego: "Dzieło literackie a adaptacja filmowa. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach."
Postanowiłam w jakiś sposób połączyć książki i filmy, które wykorzystam w mojej prezentacji i zdecydowałam się w końcu na motyw ze szpitalem psychiatrycznym. Tak więc jestem pewna "Lotu nan kukułczym gniazdem" i "Przerwanej lekcji muzyki". Potrzebuję jeszcze jedną pozycję, a od dłuższego czasu zastanawiam się nad "Milczeniem owiec".
Chciałam jednak połączyć jakoś biografie pisarzy: Susanna Kaysen była pacjentką szpitala psychiatrycznego, Ken Kesey jako student brał udział w badaniach prowadzonych w takim ośrodku. Thomas Harris więc nieco nie pasuje.
Może znacie jakieś książki i nakręcone na ich podstawie filmy, gdzie akcja dzieje się w szpitalu psychiatrycznym, a w biografii twórcy, również pojawia się ten wątek?

Będę wielce wdzięczna za informacje i może nawet zadedykuję dla Was prezentację maturalną. ; )

Pozdrawiam serdecznie.

DonnaMatejone

kurczę, fajnie, że są jeszcze osoby, którym się chce, i które pisząc taką pracę nie idą na łatwiznę.. w tej chwili żadna książka, film nie przychodzi mi do głowy, ale jakbym coś ogarnęła, to napiszę

ocenił(a) film na 9
DonnaMatejone

http://www.filmweb.pl/topic/586519/Jakie+znacie+filmy+o+szpitalach+psychiatryczn ych+.html -to link do forum gdzie ktoś pyta o takie filmy jakich ty potrzebujesz poczytaj może znajdziesz coś dla siebie jest spory odzew powodzenia przy pisaniu pracy znam ten ból sama w tamtym roku pisałam :)pozdro

magwiangel

Nie wiem czy pomogę bo tylko niezbyt długa część filmu toczy się w szpitalu psychiatrycznym ale za to jest dosyć ważna dla całego zarysu tego dzieła a mianowicie chodzi mi o "Oszukaną" do tego jest to film oparty na faktach;) więc może to jeszcze bardziej zainteresować nauczycieli, którzy będą w komisji;) pzdr.

ocenił(a) film na 10
DonnaMatejone

Film K-Pax oparty na książce K-Pax autorstwa Gene Brewer. Nie wiem czy autor był związany z psychiatrią ale ksiąźka i film godne polecenia

ocenił(a) film na 8
DonnaMatejone

Polecam Książkę W.Whartona pt.Ptasiek.Głównego bohatera spotykamy w sali szpitala psychiatrycznego w Kentucky.Akcja powieści toczy się w czasie II wojny światowej.
Jest również adaptacja filmowa.
Polecam i pozdrawiam.

isa85z

Również polecam "Ptaśka". Książka i film super. Wiem też, że Wharton w każdej ze swoich książek umieszczał wątki autobiograficzne. Nie wiem co akurat w "Ptaśku" jest zaczerpnięte z jego życia, ale może jakoś uda Ci się dotrzć do tych informacji (jeżeli się na Ptaśka zdecydujesz).
W każdym razie jeszcze raz polecam i zycze powodzenia!!!