PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399213}

Przerwane objęcia

Los abrazos rotos
2009
7,3 42 tys. ocen
7,3 10 1 42440
6,9 25 krytyków
Przerwane objęcia
powrót do forum filmu Przerwane objęcia

Nie rozumiem sceny, w której Ray-X puka do drzwi Harrego i ten "patrzy"
przez wizjer. Przecież był niewidomy...

Pea_2

Się zapomniał. Tak sądzę. Zrobił to odruchowo.

Pea_2

ktoś ma pomysł ? właśnie obejrzałam film po raz drugi ...

Pea_2

sądze, że to był odruch, przecież kiedyś widział i normalnie funkcjonował.

ocenił(a) film na 8
Pea_2

Moim zdaniem zrobione to było celowo. Cały czas miałam wrażenie, że on jednak widzi. Udawanie niewidomego pozwoliło mu odciąć się od dawnego życia i liczyć na współczucie innych.

użytkownik usunięty
krzemsylwia

na poczatku filmu odnioslam identyczne wrazenie jak krzemsylwia pozniejsze fakty troche zaburzyly moja teorie takze nie wiem co teraz o tym sadzic

Pea_2

No jak to?
Niewidomy facet mieszka sam. Ktoś puka do drzwi. Dla bezpieczeństwa udaje "widomego". Mateo zachował się "naturalnie" tak by tamten nic nie podejrzewał.

ocenił(a) film na 8
dmitria

Gdyby tak było tylko by poruszal wizjerem, przeciez osoba po drugiej stronie i tak nie wie czy osoba za drzwiami patrzy...

ocenił(a) film na 6
filmomanka91

Też o tym pomyślałem. Udawanie niewidomego pasowałoby do całkowitej zmiany tożsamości Matea, który przecież stał się Harrym. Z drugiej strony lekarz w jednej ze scen powiedział, że to ślepota rdzeniowa czy coś w tym stylu, więc chyba wiedział, że obrażenia jakich doznał w wypadku musiały spowodować ślepotę. Kurcze, z jednej strony ta scena z wizjerem, z drugiej, kiedy przychodzi do Raya-X nie widzi co tamten robi. Nie wiem.

ocenił(a) film na 8
dmitria

Mam podobne odczucie jak dmitria, można założyć że jako osoba niewidoma zapamiętuje sposoby pukania znanych sobie osób. To pukanie było inne, czyli osoba musi być obca, pojawia się strach i reakcja zwiększająca (teoretycznie przynajmniej) poczucie bezpieczeństwa