skoro był ślepcem, dlaczego (???) patrzył przez judasza, gdy nawiedził go x ray?
Też mnie to właśnie zastanowiło ;)
Ale ogólnie fabuła lekko pogmatwana, więc w moim przypadku przydałoby mi się jeszcze raz obejrzeć, żeby w pełni wszystko zrozumieć i uchwycić :)
Przecież mówił wyraźnie, że w jego ciele były 2 osobowości i wybrał rolę "ślepca", krótko mówiąc udawał ślepego, bo taki miał kaprys. Kto bogatemu zabroni?
Masakra, że tego nie pamiętam ^^
Ale tak jak mówiłam, w moim przypadku przydałoby mi się obejrzeć jeszcze raz :) Tylko czaaasu brak ;p
Przecież on nie był ślepcem. To jego druga osobowość - pisarza, którą przejął na stałe - była niewidoma.
no jak... przecież stracił wzrok w wypadku.
ale też zastanawiam się nad sensem tego judasza
Ten wypadek był zmyślony, żeby uwiarygodnić postać.
Ludzie jak wy oglądacie te filmy? Mówi się, że to amerykanie są tępi, przez co produkcje z USA, w większości, można łatwo zrozumieć zaczynając film nawet od połowy.
Zmyślony wypadek.. hm nie sądzę.
Mateo 'umarł' wraz z jego wzrokiem, gdyż na wizji opierało się całe jego życie, pasja, wszystko co posiadał, kim był zależało od jego wzroku. Natomiast po wypadku pozbawiony wzroku nie mógł tworzyć filmów, dlatego zdecydował się zmienic tożsamość, gdyż nie mogła być związana z tym co robił dotychczas jako Mateo Blanco, zatem stał się pisarzem Harrym Caine
lekarze po wypadku stwierdzają trwałą ślepotę ale my będziemy się nadal zastanawiać dlaczego on patrzył przez wizjer...
kilka dwuznacznych zdań i scen jest celowych, więc...
możemy więc zacząć teorie spiskową... a może jednak? będę pierwszy!
1. Przekupił lekarzy by tak oznajmili gdyż pisarz, którego wcześniej wymyślił był niewidomy! ;]
2. Gapił się przez wizjer. :]
3. ...
też na to zwróciłam uwagę :), ale ogólnie film bardzo dobry. Oglądając film myślałam, że okarze się, że on jednak widzi, ale stracił wzrok w wypadku nieodwracalnie ( tak powiedział do niego lekarz pod koniec filmu).
Naprawdę sądzicie, że Almodóvar pozwoliłby sobie na tak karygodny błąd? Że mnóstwo ludzi, cały sztab pracujący przy filmie, jest głupszy od Was i nie zauważyłby tej wpadki? Skoro zauważa ją zwykły widz, czemu miałaby ona byc niewidoczna dla rezysera i całej reszty "opiekującej" sie filmem? Proszę Was. Zaglądanie w dziurke od drzwi przez Mateo to zabieg celowy. Po co? Co miał oznaczać? Nie wiem. Mogę podejrzewac. Mateo zajrzał przez Judasza bo:
1) po prostu. z przyzywczajenia? (chociaz minęła juz ponad dekada...)
2) bo tak zachowuje sie normalny człowiek, kiedy do drzwi puka ktos obcy (w sensie niezapowiedziany). czy gdybyscie byli niewidomi, a nieznajomy pukałby do drzwi, to czy byscie od razu krzyczeli "JESTEM ŚLEPCEM", dając znak, że w domu znajduje sie osoba niepełnosprawna, przez co łatwo go okraść? czy zajrzelibyście przez dziurke do klucza stwarzając pozory normalności?
Pozdrawiam
Podpisuję się pod tym.(punkt drugi) Jak dla mnie to on po prostu wobec obcych sobie ludzi chciał narzucić wyobrażenie siebie jako pełnosprawnego. Już teraz nie wiem jakie były inne kroki by te pozory sprawiać, ale owa scena z judaszem była dla mnie jednoznaczna, nie szukałbym jakiś nadinterpretacji czy dorabiał teorii. Człowiek nie obnosił się ze swoją ślepotą(która jak faktem).