Reżyser jednej Aktorki - Penélope Cruz - ile to jeszcze razy ona będzie grała w jego filmach n/c !
Penelope Cruz jest ulubioną aktorką Almodovara. Jest piękna i świetnie gra. Kręcą razem bardzo dobre filmy i mam nadzieje, że nakręcą ich jeszcze wiele.
Ja również mam taką nadzieje obejrzałam już kilkanaście filmów Almodovara i muszę przyznać że te z Cruz są naprawdę fajne jeżeli nie najfajniejsze.
Zresztą jakbyś obejrzał kilka filmów tego reżysera można zobaczyć że nie tylko Cruz jest powtarzającą się aktorką w jego filmach.
a także Rossy de Palma oraz Chus Lampreave
zresztą nawet Antonio Banderas grał w 5 filmach Almodovara... Penelope zaledwie w 4 ;)
Poza tym wystarczy popatrzeć na Burtona i jego wielokrotne filmowe duety z chociażby Deppem. Nie widzę nic złego w powielaniu obsady, jeżeli filmy różnią się od siebie, są dobre i ciekawe.
Fakt oglądania "starych twarzy" w filmach Almodóvary jest niepodważalny i nie zamierzam tu wchodzić w dyskusje, ale Penelopa bez wątpienia świeci najjaśniej spośród całej "kasty Pedra". Takie oglądanie tych samych twarzy w jego filmach może nas przekonać o kunszcie danego/j aktora/ki bądź jej braku, ale ja jestem zwolennikiem wprowadzenia młodej krwi, bo niedługo będzie można się nabawić schizofrenii oglądając jego filmy zwłaszcza jak ktoś sobie zrobi seans z Pedrem ;)