PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8962}
6,7 5,6 tys. ocen
6,7 10 1 5607
4,5 4 krytyków
Przyjaciel wesołego diabła
powrót do forum filmu Przyjaciel wesołego diabła

zatłukę dziada za zniszczenie mi dziecinstwa! :D

ocenił(a) film na 8
MrFantastic

Do czarnej listy dodałabym tego od "O czym szumią wierzby". Oglądałam to z paluszkami na oczach, ale oglądałam... A irytowały mnie muminki.

ocenił(a) film na 6
MrFantastic

Przecież Piszczałka jest pozytywnym bohaterem...:)

użytkownik usunięty
bunio_87

https://image.slidesharecdn.com/odebracdzieciomniewinnoscver21-140402134249-phpa pp02/95/odebra-dzieciom-niewinno-62-638.jpg?cb=1396446316

MrFantastic

jasie dołączam trzeba tego kogos utopić odciąc mu głowe i pochowac narozstaju dróg brrrrrrr boze jak mnie ten film zrysał w dzieciństwie

MrFantastic

popieram; moja siositra nie wiedzieć czemu uwielbia ten film a ja po ponad 20 latach od obejrzenia go po raz pierwszy nie mogę się zmusić do ponownego seansu

MrFantastic

OK, Piszczałka był straszny jak cholera, to trzeba przyznać. Sceny, w których jego twarz pokazywała się w nocnym oknie przyprawiały mnie o histeryczny strach. Ale dziś, po latach, doszedłem do wniosku, że to jednak było coś... Pomyślcie, dziś, jakby wyprodukowano taką bajkę, twórcy poszliby pod sąd, bo aktualne seanse dla dzieci są miłe, słodkie i puchate.. 30 lat temu najmłodsi oglądali Diabła Piszczałkę. Dziś motyw lucyferyczny w bajce dla dzieci jest nie do pomyślenia. Zmierzam do tego, iż w latach 80-tych dzieci były bardziej oswajane z różnorodnymi postaciami, nie koniecznie kojarzonymi z czymś cukierkowym.

MrFantastic

Przez drania bałem się iść z pokoju do kuchni nie zapalając światła w przedpokoju, bałem się spojrzeć w okno albo nawet ruszyć po zgaszeniu świateł - leżałem jak sparaliżowany - nasłuchując wszelkich szmerów. Umysł płatał mi figle a samo wspomnienie tego paskudztwa zamieniało mi mózg w galaretę. Mi też zrył psychikę w dzieciństwie. Powinni wypłacić nam jakieś odszkodowania !!!

Za to Muminki i Bukę miałem głęboko gdzieś - nienawidziłem tej bajki tak mocno, że sama nienawiść tłumiła ewentualny strach przed Buką. Jak leciały Muminki, to miałem wieczór bez wieczorynki - już wtedy uważałem, że ta bajka jest po prostu głupia. Nadal tak sądzę.

ocenił(a) film na 8
MrFantastic

źle się zestarzał Twój wpis ;)

MrFantastic

Moim zdaniem był to Kornel Makuszyński, więc proponuję wymyślić wehikuł czasu :P
Ja byłem zachwycony tym filmem w dzieciństwie!

godfryd

Kornel?? Da fuk? Myślałem, że to wymyślili producenci serialu ;O

ocenił(a) film na 8
MrFantastic

No ale intelektualista z ciebie :) bo film jest na podstawie książki :)

elendir

nie wiedziałem, mam juz swoje lata ;P

ocenił(a) film na 8
MrFantastic

NO to chyba tym bardziej haha :)

elendir

chodziło mi o to, że skoro mam już swoje lata mam prawo nie pamiętać takich szczegółów jak choćby taki o wspomnianym serialu z dzieciństwa :P

ocenił(a) film na 8
MrFantastic

no właśnie ale to kto ma pamiętać jak nie my :)

elendir

no nie ja xD Dobra, haha, jestem głupi i nieobeznany, wybaczcie wszyscy urodzeni we wczesnych latach 80-tych.

ocenił(a) film na 8
MrFantastic

oj już przestań :P żartowałem ja akurat miałem farta bo książkę czytałem :)

ocenił(a) film na 9
godfryd

A po co wymyślać wehikuł czasu? Wystarczy zacząć czytać książki :D

MrFantastic

Pałer rendżers rulez!!!