PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1311}
5,5 64 tys. ocen
5,5 10 1 63952
3,6 39 krytyków
Quo vadis
powrót do forum filmu Quo vadis
ocenił(a) film na 6
Gyp

świetna książka= świetny film!

ocenił(a) film na 5
Gyp

Chyba żart, książka Henia Sienkiewicza jest jedną z najlepszych kiedykolwiek napisanych w języku polskim. Przykuwa uwagę zwłaszcza rewelacyjny w tej prozie Petroniusz, którego popisowo zepsuł Linda - wszędzie grający tak samo.
Oglądanie tego "dzieła" zamiast czytania książki to grzech.

Death

Czytanie książek Sienkiewicza to też grzech, bo to niszczenie oczu, mózgu, gustu i cierpliwości czytelnika

ocenił(a) film na 5
Gyp

Kwestia gustu i wyrobienia czytelniczego.

Death

Ktoś kto nigdy nie czytał dobrej literatury polubi historyczne wypociny Sienkiewicza, to z pewnością

ocenił(a) film na 5
Gyp

A Ty zawsze musisz tak odwrócić kota ogonem, żeby wyszło na Twoje, nie? Pogódź się z tym, że dla niektórych Sienkiewicz - w tym dla mnie - to półka z wybitną literaturą, a Tobie nic do tego.

Death

Zakurzona półka

Gyp

Powiem tak: Ksiazka przepiekna, ekranizacja mocno nieudana. Jak najbardziej rozumiem, ze polscy klasycy literatury nie trafiaja do kazdego. Moze to kwestia wieku, moze inteligencji, moze po prostu kwestia gustu. Do mnie jak najbardziej trafiaja, dlatego polska wersja jestem zawiedziona. Chcialabym jeszcze raz obejrzec amerykanski Quo Vadis z 1985 roku z Brandauerem w roli Nerona. Do tej pory najlepszy-moim zdaniem. Polecam.

Justynka_200

Quo Vadis to nie klasyka a nudne wypociny. Czy wszystko co stare musi być wybitne?

Gyp

Nie, kolego Gyp, nie musi.

Gyp

Czy mozna zapytac, ktorych pisarzy i jakie konkretnie dziela zalicza Pan do klasyki literatury?

ocenił(a) film na 5
Gyp

co jak co ale Quo Vadis jako ksiązka jest popularna na calym swiecie i jest piatą najlepszą ksiazka sienkiewicza po trylogii i krzyzakach