Chyba żart, książka Henia Sienkiewicza jest jedną z najlepszych kiedykolwiek napisanych w języku polskim. Przykuwa uwagę zwłaszcza rewelacyjny w tej prozie Petroniusz, którego popisowo zepsuł Linda - wszędzie grający tak samo.
Oglądanie tego "dzieła" zamiast czytania książki to grzech.
Czytanie książek Sienkiewicza to też grzech, bo to niszczenie oczu, mózgu, gustu i cierpliwości czytelnika
Ktoś kto nigdy nie czytał dobrej literatury polubi historyczne wypociny Sienkiewicza, to z pewnością
A Ty zawsze musisz tak odwrócić kota ogonem, żeby wyszło na Twoje, nie? Pogódź się z tym, że dla niektórych Sienkiewicz - w tym dla mnie - to półka z wybitną literaturą, a Tobie nic do tego.
Powiem tak: Ksiazka przepiekna, ekranizacja mocno nieudana. Jak najbardziej rozumiem, ze polscy klasycy literatury nie trafiaja do kazdego. Moze to kwestia wieku, moze inteligencji, moze po prostu kwestia gustu. Do mnie jak najbardziej trafiaja, dlatego polska wersja jestem zawiedziona. Chcialabym jeszcze raz obejrzec amerykanski Quo Vadis z 1985 roku z Brandauerem w roli Nerona. Do tej pory najlepszy-moim zdaniem. Polecam.