PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1311}
5,5 64 tys. ocen
5,5 10 1 64031
3,8 27 krytyków
Quo vadis
powrót do forum filmu Quo vadis

Quo vadis, polskie kino?

użytkownik usunięty

Książka może się komuś osobiście nie podobać, ale na pewno
obiektywnie nie jest zła. Nie bez kozery była to kropka nad i do
przyznania Sienkiewiczowi literackiej nagrody Nobla! Moim zdaniem
książka rewelacyjna, film do niczego (ocena 3). Film od oceny 1 ratują
w kolejności od jakości Bajor i Trela (na rowni) i Linda.
Na szczescie mamy jeszcze inne polskie kino. Mam nadzieje, ze po
filmie "Czesc Tereska" nabiore na nowo nadziei zwiazanej z polskim
kinem.

użytkownik usunięty

Film, a książka
W telegraficznym skrócie:
Książka jest wspaniała i naprawdę zasługuje na Nobla. Film natomiast to ***** (ocena 2) a szczególnie linda w roli Petronuisza. Film ten nigdy nie odda geniuszu książki na której zostal oparty.
Sama nie dawno czytałam "Quo vadis" i na seansie filmowym zaczęłam porównywać jedno z drugim. Niestety dochodząc do trzydziestu straciłam rachubę w wyliczanie nieścisłości pomiędzy filmem, a książką...

ocenił(a) film na 7

Re:Film, a książka
Linda w roli Petroniusza - 2??? Dla mnie byl genialny. To bedzie pewnie jego zyciowa rola, a ze ludziom kojarzy sie on jednoznacznie to juz ich problem. Ja umiem oddzielic te role od poprzednich. Liczenie niescislosci miedzy filmem, a ksiazka nie ma zupelnie sensu. Pokaz mi film zrobiony na podstawie ksiazki, w ktorych takich odstepstw by nie bylo? W kazdym jest ich z kilkadziesiat. Film to nie ksiazka i tak zawsze bedzie... Ech... To zbyt dlugi temat.

użytkownik usunięty
cboot

zgadzam sie!
zgadzam sie z Toba w 100%!!! Linda byl naprawde dobry - ta ironia, dystans... podobal mi sie. A co do porownywania... czytanie ksiazki przed filmem zawsze jest zlym pomyslem! patrzac na film pod tym katem nic z niego nie wyniesiemy... pozdrawiam

użytkownik usunięty

Wiadomość dla Henii
Albo nie czytałaś książki tylko streszczenie, albo nie umiesz liczyć.

ocenił(a) film na 4

no coz
Ja Cie popieram Ksiazka super gfilm do bani 3,5 godzin filmu krzyku i nic innego nuda na calego a przeciez tyle w to piniedzy poszlo no a moim zganiem nie powinno sie ekrazizowac ksiazek, TO juz nie to samo