PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 684688
7,6 82 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

"Requiem dla snu" to moim zdaniem najdoskonalszy film tykający problemów dzisiejszego społeczeństwa. Nie ma tu nic cukierkowego, nie ma nic ukrywanego - mamy za to dawkę mocnego kina spod znaku intrygującego Arronofsky'ego. Czy rezultat mógłby być inny, aniżeli genialny obraz - do którego wracać możemy w kółko, by po raz wtóry zachwycać się jego wykonaniem, muzyką, przewrotnością - i by ponownie cierpieć u boku młodych, zagubionych bohaterów.

10/10

ocenił(a) film na 8
Il_cattivo

Zgadzam się całkowicie. Jeden z lepszych i mocniejszych filmów jakie na razie przyszło mi zobaczyć. Muzyka rzeczywiście genialna. Spotykałam się nawet ze stwierdzeniem, że lepsza i bardziej znana od filmu.
Ode mnie dostał dziewiątkę.

użytkownik usunięty
Lizabeth_

Il cattivo w której recenzji to przeczytałeś ? "Świat brudu i przemocy" przecież takiego powiedzenia nie wymyśliłbyś do końca życia.

ocenił(a) film na 1
Il_cattivo

Świat brudu i przemocy - bzdura. Taki świat przedstawia film, a nie jego prawdziwy obraz czy namiastkę. Ten film to groteska. Ogolnie kupa nie film. No i gdzie w tym filmie przemoc?

użytkownik usunięty
harald807

Cattivo przepisuje tematy z recenzji na innych portalach.

ocenił(a) film na 10

Na jakiej podstawie tak uważasz? Daj linka, wtedy możesz zgrywać bohatera

ocenił(a) film na 8
Il_cattivo

Czepiać potrafi się każdy...
Klimat film ma rzeczywiście "brudny"...
Przemoc bardziej psychologiczna, nie fizyczna...

Ode mnie 8/10 ;)

ocenił(a) film na 5
Il_cattivo

Mi się film nie podobał. Był nudny, przygnębiający i ponury. Jedyne dobre w tym filmie to gra aktorska i muzyka Clinta Mansella, bez której film byłby nie do przełknięcia. Wątek często omawiany, przesłanie oklepane. Już małe dzieci wiedzą jakie skutki przynoszą błędy popełniane przez bohaterów, ale jak będą chcieli to i tak popełnią je sami. Było mi po filmie smutno i niedobrze. We współczesnym kinie za dużo jest realistycznych dramatów i horrorów, które przyprawiają życiu nie pikanterii i humoru, a goryczy. u mnie bardzo niska ocena, gdyż OSTa ocenić oddzielnie nie można.

P.S. z góry proszę o nie linczowanie mnie, gdyż każdy ma po prostu swoje zdanie.

ocenił(a) film na 9
Il_cattivo

Przerażająca wizja samozagłady człowieka. Opowieść o tym jak nałóg może stać się częścią życia bohaterów. Historia życia w kłamstwie, wymyślonym świecie, iluzji. Wszystko to przyrządzone w niebagatelny, sugestywny sposób. Na naszych oczach czwórka bohaterów przechodzi transformacje. Zmieniają się nie do poznania. Nie tylko psychicznie, ale także i fizycznie.

Aronofsky to jednak ktoś. Sprawił, że nawet na powtórce siedziałem wbity w fotel przez te półtora godziny, oglądałem niemal bez mrugnięcia okiem, bez jakiegokolwiek ruchu. Chwała, że to on zajął się tą adaptacją książki Huberta Selby’iego. Inny reżyser potraktowałby sprawę sztampowo i wyszłaby z tego pseudo edukacyjny film o tym, że narkotyki są be. Darren bawi się tutaj formą w możliwe sposoby. Przyciemnianie zdjęć, dynamiczny, zwierzęcy montaż. Można mówić z biegiem czasu, że elementy te są nowatorskie, nakładające się na niezwykłą atmosferę filmu.

Film z najwyższej półki. Hipnotyzujący, na długo zapadający w pamięć, łamiący jakiekolwiek bariery. Kino aktualne, bogate w przesłania, nowatorskie w swojej formie.

9/10