PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685469
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

17. pozycja to na prawdę wysoka pozycja wśród wszystkich filmów, ale czy Reqiuem dla Snu na to zasługuje? Czy jest lepszym filmem od np. 12 Gniewnych Ludzi?
Moim zdaniem nie.
Film osiągnął sukces przez porządany przez widza temat, ale nie przez dobrą grę aktorską czy zdjęcia. Ponadto utworzyła się opinia, że film jest genialny nie przez obejrzenie go, a przez to, że inni tak mówią, że film jest na czasie.
Moim zdaniem film nie zasługuje na tak wysoką pozycje. Uważam ten film za dobry, a dobremu filmowi daleko do bycia arcydziełem, a właśnie czołówka listy Top Świat jest zarezerwowana dla arcydzieł.

Pozdrowienia,
golden_brown

ocenił(a) film na 9
golden_brown

"Film osiągnął sukces przez porządany przez widza temat, ale nie przez dobrą grę aktorską czy zdjęcia. Ponadto utworzyła się opinia, że film jest genialny nie przez obejrzenie go, a przez to, że inni tak mówią, że film jest na czasie."

Oj chłopie aż mi się nogi ugięły... na prawdę mało widziałem filmów tak równo ( i na wysokim poziomie ) zagranych przez całą obsadę. Ellen Burstyn notabene nominowana do Oskara dla najlepszej pierwszoplanowej aktorki za ten film... Zdjęcia również bardzo dobre, a ujęcie kiedy Connely stoi na moście kiedy kupują pierwszy towar na dilerkę i potem kiedy pownie ukazuję się ta scena z t ą różnicą, że już jej nie ma a Harry wpada w przepaść - majstersztyk - uwielbiam takie metafory. Ale rozgadałem się trochę nie na temat. A chciałem Tobie tylko powiedzieć, żebyś nie próbował na siłę iść pod prąd, albo dzielić się pseudofilozoficznymi wywodami , dlaczego inni uważają ten film za arcydzieło. Bo byc może odpowiedź jest prostsza niż Ci się wydaje, mianowicie może dostrzegają w nim więcej niż Ty.