PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684291
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Arcydzieło!

ocenił(a) film na 10

Nie dowiedziałabym się o tym filmie gdyby nie moje uwielbienie do Jared?a Leto. Uwielbiam tego aktora i muzyka, ale w filmie przeszedł samego siebie....
Do tej roli schudł kilkanaście kilogramów ( w Chapter 27 musiał przytyć ponad 60kg)...
A reżyseria? Scenariusz? Obnażyły dokładnie i w oryginalny sposób słabości amerykańskie, które sięgają ludzi w każdym wieku...
Film jest kierowany do starszej widowni, ale jak mówi Jared ( który grał Harrego) :

"I don't think [Requiem for a Dream] is for children, but I think if you went home and looked at the video games that your kids are playing, you'd be much more shocked."

FILM GODNY UWAGI! POLECAM!

ocenił(a) film na 8
Mekelele

60 kg - trochę przesadziłaś, ale 20 kg to też dużo ;)

ocenił(a) film na 10
Borkowicz

o w dupe... źle napisałam! Pewnie że chodziło o 20kg... błąd przy pisaniu :)

Mekelele

Requiem dla snu...obok tego filmu nie można...powtarzam: nie można... przejść obojętnie... osobiście zawsze lubiłam filmy tego typu, ale ten to jest mistrzostwo... a jeszcze na dodatek wspaniała obsada!! ohh... i jeszcze ta muzyka... kiedy słysze ścieżkę dźwiękową to aż mi sie płakać chce :( ... bo taki tragiczny los spotkał głównych bohaterów... smutne ... i dlatego wyszło z tego takie dzieło!! :) A Jared Leto.. mniam :) to nic że był kapeczke chudy :P a w Chapter 27 to przesadzili...mógł być minimalnie chudszy :P no ale już taki urok tego filmu :P

ocenił(a) film na 10
glut88

Ten film to arcydzieło. Troche przerażające, ale prawdziwe, bardzo prawdziwe. Idealnie pokazuje co robią z człowiekiem dragi, jak można stoczyc się na samo dno: stac się najgorszą szmatą ( przepraszam), doprowadzic się do kalectwa, aż wreszcie postradac zmysły.
Wspaniałe było to, że nie pokazali trylko problemów młodych ludzi, ale i tych starszych, co doskonale pokazuje, że bez względu na wiek można popaśc w nałóg.
Wszystko w tym filmie było świetne.
Tylko Jared biedaczek taki wysuszony a ta jego martwa żyła było okropna, nie moge patrzec na takie żeczy bo mi się zaraz niebobrze robi.
Świetne zdjęcia, te rozszerzające się źrenice, zbliżenie kieby dawało sobie w żyłę już prawie martwą... przerażające.

Mekelele

Calkowicie sie zgadzam z kolezanka:) Beda z was ludzie;D hehe

ocenił(a) film na 10
Mekelele

heh. Ja tak samo jak ty oglądnełam ten film ze względu na jareda leto!
I według mnie to najlepszy film jaki widziałam! Ja po tym filmie miałam cały dzień doła... a ty????

ocenił(a) film na 10
Wymyslona_o_O

Ja nie ogladałam tego filmu ze zwgledu na Jared'a...
Lubie filmy tego typu i dopiero po nim zaczełam sie głebiej interesowac Jared'em... Film nie ma na celu przywołanie "doła" u widza a uswiadomienie wartosci typowych ludzi z USA... Kazdy moze interpretowac jak chce - wasza sprawa... OGÓŁEM FILM ZAJEBISTY!

ocenił(a) film na 10
Mekelele

to weź sie i dziewczyno zdecyduj czy ty wkońcu poznałaś ten film przez Jareda czy Jareda przez requiem! a ty myslisz że tylko w USA ćpają?! U mnie ten film wywołał doła ze względu na swoją brutalność i dlatego że nie dawał nawet szansy mysleć o szcześliwym zakończeniu! Ja juz w koncu nie wiem jakie uzucie wywolal w ciebie!

ocenił(a) film na 10
Wymyslona_o_O

Po pierwsze z takimi tekstami to do swoich koleżanek - a ja nia nie jestem wiec wybacz...
Po drugie film ten wiedziałam dawno temu, kiedy jeszcze nie wiedziałam ze Jared ma jakis zespół, dopiero poźniej kiedy pokochałam muzykę Marsów obejrzałam jeszcze raz ten film i doszłam do wniosków które reprezentowałam w swojej pierwszej wypowiedzi, czyli ze przeszedł samego siebie itd...

ocenił(a) film na 10
Mekelele

Jeżeli tak to okej, zwracam honor... ja nie bedę sie z tobą kłócić bo to nie ma sensu, a po drugie nie mam zamiaru mieć wrogów. pozdro

Wymyslona_o_O

Juz od dawna miałam zamiar obejżeć ten film.Skoro mówicie ze to takie arcydzieło to mam jeszce większą ochote go obejzec.Szkoda ze leci dopiero o 23 ale mam nadzieje ze bedzie powtórka.Fajna jest piosenka 30seconds to mars-The kill mogę ją słuchać codziennie po pare razy i chyba nigdy mi sie nie znudzi :)Pozdroo dla fanów 30stm i ogólnie wszystkich.

ocenił(a) film na 10
Paulina_1108

Ja też uważam, że ten film to arcydzieło. Jest naprawdę świetny. Tylko mam jedno ale, bo przecież osoby, które zażywają here to nie ludzie a wraki, mają sprane mózgi z wszelkich uczuć(no przynajmniej z moich doświadczeń). Czy nie uważanie, że Darren Aronofsky trochę za różowy przedstawił ten świat? Takie są moje odczucia, ale i tak daję 10:)

Mekelele

Jak najbardziej zgadzam sie z Ville_Valo. masz racje z tym ze przedstawil to wszystko zbyt rozowo ale tez wez pod uwage ze bylo to jedne rozwiazanie. gdyby nie tak przedstawione to wszystko to ten film nie odnioslby sukcesu i nie byloby tu tyle podnieconych i zeuforyzowanych tragizmem tresci tego filmu ludzi... etc... z drugiej zas strony zastanow sie ile czasu musi uplynac zanim sie poshizujesz od momentu kiedy zaczniesz jechac po kablach... i porownaj czas trwania ich wedrowki w dol w filmie. pozdrawiam