1) Nie ma czegoś takiego jak tabletka na odchudzanie, która uzależnia i działa jak amfetamina. Taki lek nigdy nie zostałby dopuszczony, bo byłby zbyt niebezpieczny (kobieta bardzo prosto i szybko wpadła w nałóg). Nie może być tak, że jakiś lek zmusza chorego do samowolnego zwiększenia dawki i prowadzi do tak drastycznych konsekwencji.
2) Harry wyglądał na inteligentnego gościa, ale wbijanie igły w jedno i to samo miejsce to szczyt głupoty (o ile samo ćpanie nim nie jest). Większość ćpunów ma kilkanaście "kanałów" na obu rękach, a także na nogach.
3) Elektrowstrząsów od wielu lat nie robi się "na żywca". Tak było dawniej, ale było to zbyt niebezpieczne. Teraz podaje się choremu substancję zwiotczającą mięśnie (zapobiega połamaniu kości) i usypiania go narkozą, tak, że zabieg jest całkowicie bezbolesny.
Ale rozumiem, że w tym filmie chodzi o coś innego i za wspaniały wydźwięk można to wypaczyć. Bardzo duże wrażenie i ważny film, 7/10.
Chciałam tylko wyprowadzić Cię z błędu. Takie tabletki odchudzające
istnieją. Produkowane są na bazie amfetaminy (jeśli się nie mylę). Są
oczywiście nielegalne i łatwo można się uzależnić. Czyli jeden rażący
błąd fabularny mniej ;)
Pozdrawiam
No nielegalne pewnie są, ale Sara je dostała od lekarza, z tego co pamiętam. I to mi najbardziej w tym filmie nie pasowało, mogła by się uzależnić w jakiś inny sposób:)
dokładniej jest to fentermina i jest to środek legalny tylko w kilku krajach http://pl.wikipedia.org/wiki/Fentermina
są tabletki, które zawierają pochodną amfetaminy - subritaminę mają ją Meridia wypisywana na receptę i LiDa (schudłam po niej 10kg przez 3tygodnie) o którą ciągle walczą ze sobą koncerny farmaceutyczne, aby umieścić ją na rynku jest tak skuteczna...rozwiałam wątpliwości ?
co do żył, to ćpunowi wisi ile razy daje w to samo miejsce, może ma mocne, żyła łokciowa jest bardzo wytrzymała i duża
elektrowstrząsy to nie zabieg, a z tym środkiem na zwiotczenie mięśni by się kości nie połamały (tu mnie rozwaliłeś) to przesadziłeś i po co go usypiać skoro wskazaniem do elektrowstrząsów jest zazwyczaj zapaść (szczególnie u ćpunów) i brak zdolności oddechowo - krążeniowej lub krążeniowej.
Dziękujemy za rozwianie wątpliwości. Osobiście film oceniam na 9 z plusem za przemyślenia do jakich ten film mnie zmusił. Znacie może jeszcze jakieś filmy zmuszających do refleksji na tematy związane z narkotykami?