Nie oglądałąm Requiem dla snu (zamierzam to uczynić), ale mój chrzestny jest zakochany w tym filmie i szukam dla niego prezentu w podobnym klimacie. Czy mógłby mi ktoś doradzić? Byłabym niezmiernie wdzięczna.
trudno mi znaleźć jaki kolwiek film o podobnym klimacie,
ale napewno 'efekt motyla' nim nie jest, i w sumie 'podziemny krąg też nie.
a ja wiem~! "trainspotting" (nie pomyl z transporter) jest ewidentnie w takim klimacie. za to efekt motyla, lub podziemny krąg... W OGOLE..
czy Trainspotting jest w podobnym klimacie? Wątpie. jest to film o draagch, z resztą doskonały, ale pokazuje ten problem w nieco inny sposób. Moim zdaniem klimat oby tych filmów.. rożni się znacznie. Choć obydwa według mnie genialne.
Mysle, ze 'podziemny krag' moze nie ma podobnego klimatu, ale na pewno jest rownie dobry. zazwyczaj ludziom, ktorym film sie podobal 'podzemny...' tez przypada do gustu. oba filmy sa specyficzne i rownie intensywne. jesli chodzi o 'trainspotting' to tez jest o cpunach, ale nie chyba nie o to Ci chodzilo. takze raczej polecam 'podziemny krag'. pzdr
Podobny klimat narzucił mi się przy oglądaniu Amores Perros, a dokładniej pierwszej historii w nim przedstawionej. Ewentualnie spróbuj z innym filmem Aronofsky'ego, jakim jest np. Pi.
Pozdrawiam,
lord_plesniowor
"Fight Club" - popieram, na pewno się spodoba, a dorzuciłbym jeszcze "OldBoy'a", ewentualnie "21 gram". Filmy w sumie bardzo różne, ale wszystkie bardzo dobre i moim zdaniem "w podobnym klimacie" (w szerokim tego słowa znaczeniu). Na prezent może też się nadac bilet na "Fountain" ;-)
Wiesz co Ola , może to nie do końca ten sam klimat ale myśle ze "Donnie Darko " by mu się bardzo podobał .
Pozdrawiam Michał
o dzięki dzięki, kocham Was wszystkich.
Dziękuję za wszystkie propozycje, niestety dużo musiałąm wyrzucić, bo mrzęstny nie przepada za thrillerami, za to chce żeby film dawał coś do myślenia.
Jesteście cudowni :*
/Ola/