PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684272
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Film naprawdę super... Tylko zastaawiam sie co wogóle było głównym powodem nakręcenia tego filmu...

Czy może to, że ludzie zrobią wszystko dla zaspokojenia swoich potrzeb...?
Pokazać, że co ludzkie nie jest nam obce...?
Czy poprostu spróbowac pokazac jak sie kończy mając styczność z takim światem...?

A może to wszystko jest zawarte w tym filmie i daje nam pełny obrz rzeczywistości, która nie zawsze jest dobra i hojna...

ocenił(a) film na 10
Basia_20

Na pewno chcieli pokazać, że nie wszystkie historie dobrze się kończą. Że nie każdy z tego wychodzi. Większość ludzi myśli, że jak spróbuje to przecież się nie uzależni to tylko na spróbowanie. Wiem, że teraz poprostu ciągne to, co wszyscy mówią ale tak jest. Myślę, że te wszystkie podowy które wymieniłaś są poprawne. Jesteśmy przyzwyczajeni do szczęśliwych zakończen... Dlatego to nas szokuje. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Basia_20

Moim zdaniem reżyser chciał szczególną uwagę zwrócić na brak happy end'u.
Wszystkie filmy sa przesłodzone i wynika z nich, że z wszystkiego da się wyjść. Ten miał być bardziej autentyczny.

ocenił(a) film na 10
Basia_20

Ja uważam ,że reżyser chciał pokazać ludzką nature, bardzo słabą zresztą, dlatego ten film powoduje tyle kontrowersji. Reżyser jakby się oddzielił od rzeczywistości, może zamienił się w wyrocznie, nie urażając nikogo oczywiście, chciał pokazać jak bardzo wszyscy jesteśmy niedoskonali, chociaż niby najdoskonalsi ze wszystkich istot na Ziemi. Wydaje mi sie że tym filmem szydzi z Nas i z samego siebie. Dlatego obraz jest taki piękny i tragiczny za razem