PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684263
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Wybitny,

ocenił(a) film na 9

powini go puszczac w gimnazjach jako przestroga dla młodych, film pokazuje co potrafia zrobic narkotyki z człowiekiem, obraz postępującego uzależnienia jest wtrząsający,

ocenił(a) film na 9
eonth1

Owszem zgodzę się z tym, że powinno się go puszczać jako film edukacyjny (i to szybciej niż w gimnazjum, sugerowałbym 5-6 klasę podstawówki).
Zgodzę się również, że ukazany obraz postępującego uzależnienia jest wstrząsający.
Film ma za zadanie pokazać widzowi NAJGORSZY Z MOŻLIWYCH scenariusz zabawy w narkotyki. Oczywiście silny psychicznie człowiek może kontrolować siebie na tyle, aby korzystać z dragów okazjonalnie przez całe życie bez negatywnych konsekwencji.

ocenił(a) film na 10
Jezus_

No moze podstawowka, to troszke za wczesnie, ale 2-3 gimnazjum jak najbardziej. Ja pomimo moich 18 lat, po koncowych napisach przez reszte dnia nie moglem dojsc do siebie..

ocenił(a) film na 9
bloody_cape

2-3 gimnazjum to już rok - dwa po pierwszej próbie z ziołem, chyba dawno nie miałeś styczności z gimnazjami ;)

ocenił(a) film na 10
Jezus_

nie no 5-6 klasa podstawówki to jeszcze za młode osóbki, to prawda ze niektórzy w tym wieku zaczynaja sie interesowac sprawami typu używki, ale wiekszość ma jeszcze za słaba psychike.

eonth1

W gim odpada ze względu na moherowe nauczycielki pragnące jak najwięcej cenzury, lecz w szkołach średnich dlaczego nie?
Bo polska oświata jest popierdolona jak lato z radiem!

użytkownik usunięty
eonth1

ksiądz nam dziś pokazał ten film w ramach rekolekcji

ocenił(a) film na 10

z ciekawosci: wiek ogladajacych?
A wy na powaznie z tymi 14 latkami palacymi trawe?

bloody_cape

14 to patologia ale sądzę obiektywnie że 17-18 to jest ten wiek.

ocenił(a) film na 10
bloody_cape

wiecie to róznie bywa, ale jakis czas temu w podstawówce niedaleko mnie złapali 2 dilerów na 'gorącym uczynku' jak sprzedawali dzieciom trawke
ale z tego co wiem najczesciej zaczynaja korzystac około 15
ale to zalezy od wielu czynników

ocenił(a) film na 9
adska

14-15 to optymalnie, wierzcie mi, mam 19 więc dość niedawno byłem w tym wieku ; )

ocenił(a) film na 10
eonth1

Święta racja może by paru osobą przemówiło do rozumu że to nie jest zabawa.

ocenił(a) film na 10
eonth1

Popieram wielu młodych ludzi mogłoby się po nim zastanowić do czego prowadzi narkomania...

ocenił(a) film na 9
sylwia1997272

Niestety patosem w naszym systemie narkotykowym jest wszechobecna obłuda i propaganda antynarkotykowa - gdy młody człowiek demaskuje niektóre bzdury rozdmuchiwane przez władzę i media dochodzi do wniosku, że zapewne wszystko co mówili było nieprawdą... i moralizatorzy tracą na wiarygodności.
Owszem film ma właściwości edukacyjne i jest jak najbardziej jedną z obowiązkowych pozycji dla kogoś kto zamierza się zbliżyć to tematu narkotyków.
Po komentarz wielu z Was ubolewam nad Waszą krótkowzrocznością - tylko wspomniałem o marihuanie a wielu od razu się oburzyło co to za straszną trawę palą gimnazjaliści. Wierzcie mi - dużo lepiej, że sobie palą niż żeby mieli się zachlewać wódką - na zdrowie im to wyjdzie.

ocenił(a) film na 10
Jezus_

nie to zebym sie oburzal, ale kurde, 14 lat?

ocenił(a) film na 8
bloody_cape

Niestety poziom obecnej mlodziezy ( brutalna prawda ) nie jest zawysoki i zapewno po 10 min takiego filmu szybko by sie znudzili bynajmniej 70% Poprostu taka jest prawda.... no chyba ze w jakis lo z wyzszym poziomem;p ale watpie :)

ocenił(a) film na 9
BriT

Teraz Requiem jest na topie jako "ważny film w moim życiu" -.- więc wszystkim się podoba.

BriT

niestety, musze się z Toba zgodzić.
Film ma określone tępo - pierwsza i druga część to taka sielanka, czas płynie wolno, nic szczególnego się nie dzieje - w pewnym momencie sama się zastanawiałam czy oglądać go dalej, bo tak na prawdę niewiele się w nim działo a w sobotę musiałam iść na rano do pracy - więc moje gdybania nad oglądać czy iść spać były całkiem oczywiste.
Ale...ale słyszałam o nim wiele pochlebnych opinii, wiec doszłam do wniosku że wytrwam. I nie żałuję.
Film był niesamowity, wstrząsający, czegoś takiego jeszcze nie widziałam.

Dodam od siebie - końcówka mnie powaliła. To co zobaczyłam nie dawało mi spokoju przez kilka dni, zwłaszcza upodlenie tej ślicznej dziewczyny-coś potwornego i ohydnego.
ogladałam go z młodszym bratem i jego odczucia były podobne. To chyba dobrze.

waleczny_kurczak_III

ah, no i doszłam do sedna - otóż pierwszy lepszy półgłówek tak czy siak przełączy na kanał gdzie dają strzelanki albo gorace 30.

ocenił(a) film na 9
eonth1

Film mógłby być pokazywany w gimnazjach jako "edukacyjny, ale mówiąc szczerze to niewielu z oglądających go 13-14 latków zrozumiałoby go chociazby dla tego, że nie potrafią go pojąć nawet co niektórzy dorośli twierdząc że jest śmieszny, nudny i tp. Poza tym jest momentami zbyt drastikos :) Ogólnie film wywarł na mnie bardzo duże wrażenie, szkoda ze tak niewiele jest takich perełek.