powini go puszczac w gimnazjach jako przestroga dla młodych, film pokazuje co potrafia zrobic narkotyki z człowiekiem, obraz postępującego uzależnienia jest wtrząsający,
Owszem zgodzę się z tym, że powinno się go puszczać jako film edukacyjny (i to szybciej niż w gimnazjum, sugerowałbym 5-6 klasę podstawówki).
Zgodzę się również, że ukazany obraz postępującego uzależnienia jest wstrząsający.
Film ma za zadanie pokazać widzowi NAJGORSZY Z MOŻLIWYCH scenariusz zabawy w narkotyki. Oczywiście silny psychicznie człowiek może kontrolować siebie na tyle, aby korzystać z dragów okazjonalnie przez całe życie bez negatywnych konsekwencji.
No moze podstawowka, to troszke za wczesnie, ale 2-3 gimnazjum jak najbardziej. Ja pomimo moich 18 lat, po koncowych napisach przez reszte dnia nie moglem dojsc do siebie..
2-3 gimnazjum to już rok - dwa po pierwszej próbie z ziołem, chyba dawno nie miałeś styczności z gimnazjami ;)
nie no 5-6 klasa podstawówki to jeszcze za młode osóbki, to prawda ze niektórzy w tym wieku zaczynaja sie interesowac sprawami typu używki, ale wiekszość ma jeszcze za słaba psychike.
W gim odpada ze względu na moherowe nauczycielki pragnące jak najwięcej cenzury, lecz w szkołach średnich dlaczego nie?
Bo polska oświata jest popierdolona jak lato z radiem!
z ciekawosci: wiek ogladajacych?
A wy na powaznie z tymi 14 latkami palacymi trawe?
wiecie to róznie bywa, ale jakis czas temu w podstawówce niedaleko mnie złapali 2 dilerów na 'gorącym uczynku' jak sprzedawali dzieciom trawke
ale z tego co wiem najczesciej zaczynaja korzystac około 15
ale to zalezy od wielu czynników
14-15 to optymalnie, wierzcie mi, mam 19 więc dość niedawno byłem w tym wieku ; )
Popieram wielu młodych ludzi mogłoby się po nim zastanowić do czego prowadzi narkomania...
Niestety patosem w naszym systemie narkotykowym jest wszechobecna obłuda i propaganda antynarkotykowa - gdy młody człowiek demaskuje niektóre bzdury rozdmuchiwane przez władzę i media dochodzi do wniosku, że zapewne wszystko co mówili było nieprawdą... i moralizatorzy tracą na wiarygodności.
Owszem film ma właściwości edukacyjne i jest jak najbardziej jedną z obowiązkowych pozycji dla kogoś kto zamierza się zbliżyć to tematu narkotyków.
Po komentarz wielu z Was ubolewam nad Waszą krótkowzrocznością - tylko wspomniałem o marihuanie a wielu od razu się oburzyło co to za straszną trawę palą gimnazjaliści. Wierzcie mi - dużo lepiej, że sobie palą niż żeby mieli się zachlewać wódką - na zdrowie im to wyjdzie.
Niestety poziom obecnej mlodziezy ( brutalna prawda ) nie jest zawysoki i zapewno po 10 min takiego filmu szybko by sie znudzili bynajmniej 70% Poprostu taka jest prawda.... no chyba ze w jakis lo z wyzszym poziomem;p ale watpie :)
Teraz Requiem jest na topie jako "ważny film w moim życiu" -.- więc wszystkim się podoba.
niestety, musze się z Toba zgodzić.
Film ma określone tępo - pierwsza i druga część to taka sielanka, czas płynie wolno, nic szczególnego się nie dzieje - w pewnym momencie sama się zastanawiałam czy oglądać go dalej, bo tak na prawdę niewiele się w nim działo a w sobotę musiałam iść na rano do pracy - więc moje gdybania nad oglądać czy iść spać były całkiem oczywiste.
Ale...ale słyszałam o nim wiele pochlebnych opinii, wiec doszłam do wniosku że wytrwam. I nie żałuję.
Film był niesamowity, wstrząsający, czegoś takiego jeszcze nie widziałam.
Dodam od siebie - końcówka mnie powaliła. To co zobaczyłam nie dawało mi spokoju przez kilka dni, zwłaszcza upodlenie tej ślicznej dziewczyny-coś potwornego i ohydnego.
ogladałam go z młodszym bratem i jego odczucia były podobne. To chyba dobrze.
ah, no i doszłam do sedna - otóż pierwszy lepszy półgłówek tak czy siak przełączy na kanał gdzie dają strzelanki albo gorace 30.
Film mógłby być pokazywany w gimnazjach jako "edukacyjny, ale mówiąc szczerze to niewielu z oglądających go 13-14 latków zrozumiałoby go chociazby dla tego, że nie potrafią go pojąć nawet co niektórzy dorośli twierdząc że jest śmieszny, nudny i tp. Poza tym jest momentami zbyt drastikos :) Ogólnie film wywarł na mnie bardzo duże wrażenie, szkoda ze tak niewiele jest takich perełek.