PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684272
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

tytuł ??

ocenił(a) film na 10

mam pytanie co oznacza słowo 'reguiem' i jak to w ogóle się czyta? dopiero nie dawno usłyszałam o tym filmie (bo jam miał premierę miałam 7 lat :D:D), jeszcze nie oglądałam ale bardzo mnie interesuje, więc proszę o odpowiedź ;]

ocenił(a) film na 10
pyraPL

żeby się nikt nie doczepił to miało być oczywiście 'Requiem' a nie reguiem...

ocenił(a) film na 10
pyraPL

żeby się nikt nie doczepił to miało być oczywiście 'Requiem' a nie reguiem...

ocenił(a) film na 7
pyraPL

Requiem czyt. rekfiem (lol)

często oznacza to msze żałobną więc cięzko to przetłumaczyć na dokładną tresc w tytule. ;p

ocenił(a) film na 8
pyraPL

prawie;) requiem to kompozycja mszalna, którą wykonuje się na Mszach za zmarłych. tytuł jest tutaj przenośnią.
ja rozumiem to tak, że bohaterowie filmu żyjąc w uzależnieniu trwają jakby we śnie (na początku to piękny sen, który z czasem staje się koszmarem). jednocześnie jakaś część ich osobowości, część ich życia umarła wraz z pogłębiającym się nałogiem i jego konsekwencjami. w słowie "requiem" przeplata się jakby muzyka (tak wyraźnie zaznaczona w filmie) oraz śmierć. tak samo sen jest czymś, co często kojarzy się ze śmiercią, co wydaje się być stem najbliższym śmierci cielesnej jakiej człowiek doświadcza na codzien. tak więc tytuł oznaczać tu ma, zdaje się, "piosenkę za zatraconych w złudzeniach i umierających duchowo" ;P
pewnie tylko namieszałam, ale może przynajmniej poczujesz o co mi chodzi ;)

ocenił(a) film na 6
ja_tu_tylko_sprzatam

Requiem for a dream raczej w sensie requiem dla marzeń niż snu...
Requiem dla snu to opowieść o straconych marzeniach. Zwróć uwagę, że każdy z bohaterów ma jakiś cel w życiu, marzenia właśnie, plany, które mają zamiar przenieść w życie. Mają zamiar - bo oczywiście nie udaje im się, umierają wszelkie nadzieje. Ten film to raczej opowieść o tych straconych marzeniach, narkotyki są tylko tłem dla całej historii.

ocenił(a) film na 8
lord_plesniowor

bardzo możliwe ;) jako przenośnia można to przecież różnorako interpretować, ale chyba masz rację, trochę za bardzo wczytałam się w polski tytuł ;P

ocenił(a) film na 10
pyraPL

dzięki za odpowiedź, racja troche namieszałaś ale rozumiem o co chodzi. naprawde jeszcze raz dzięki :)

ocenił(a) film na 10
pyraPL

dzięki za odpowiedź, racja troche namieszałaś ale rozumiem o co chodzi. naprawde jeszcze raz dzięki :)