PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580710}

Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
2012
5,9 135 tys. ocen
5,9 10 1 134853
3,7 18 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

Czy wg was Przed świtem part 2, będzie najlepszym filmem 2012 roku, jak myslicie ?

MaryCullen

Wiem:D Bo jednak trudno było przebić Jack i Jill ale gdyby nie to to myśle że bez problemu by zgarnął.
Ale powiedzmy sobie szczerze. Zmierzch nie ma scenariusza, ani dobrych aktorów, efekty też nie powalają. Muzyka jest ino dobra.
Nie ma szans! Absolutnie nierealne

sentia

Trzymam i nie puszcze!
Oscara moze dostac jak wymysla kategorie dla najgorszego filmu dla malolatow

MaryCullen

MALINE

victrish

A właśnie ! Wczoraj wręczali Złote Maliny 2012.
Niestety mam dla Ciebie złą wiadomość ! Zmierzch nie dostał żadnej.
Jaka szkoda... prawda ?

MaryCullen

Ej no wystarczy jak raz napiszesz! Nie musisz sie chwalic że umiesz kopiować tekst:P
Przepraszam to było wredne ale nie mogłam się powstrzymać

MaryCullen

A z czego ty dumna jesteś?

ocenił(a) film na 4
MaryCullen

Jeśli temat nie jest podpuchą- to myślę, że nie- żadna z poprzednich części nie powalała, więc nie spodziewam się rewelacji i tym razem.

MaryCullen

Nie wydaje mi się.

ocenił(a) film na 2
MaryCullen

myślę że ma szanse na Oscara

MaryCullen

Chyba was poje*ało. Jeśli uważacie, że saga zmierzch part 2 będzie najlepszym filmem 2012, to powinniście się leczyć. Bez względnie najlepszym i najbardziej oczekiwanym filmem jest nowy film Ridleya Scotta - Prometeusz. Przeczytajcie sobie opis filmu i pooglądajcie trailer, zagnie was.

ocenił(a) film na 6
zawpork

zajebiście wszyscy kumacie sarkazm. co do tematu, charakteryzacja Kristen duży +.

zawpork

z tym sie akurat tutaj zgodze hehe :)
nawet Hobbit nie podskoczy Prometeuszowi :D
ale ten "odcinek" zmiechu byl calkiem przyzwoity jak porownac z gniotowatymi poprzednimi czesciami ;)

MaryCullen

nie myślimy tak... Oo
będzie to kolejny komercyjny film, który będzie wypełniał wieczory znudzonych telewizyjnych przysypiaczy i pewnej grupie fanatycznie zapatrzonych w sagę fanów...

ocenił(a) film na 1
MaryCullen

Jedno jest pewne: od części pierwszej gorsze nie będzie (musieliby się baaaaaaaaardzo postarać). O ile pierwsze trzy części są po prostu typowo Amerykańską głupią bajką kierowaną do nastolatków (są jakie są, osobiście je po porstu uwielbiam:)), o tyle "Przed Świtem I" jest po prostu baaaaaaaaaaaardzo, ale to bardzo złym filmem starającym się samego siebie traktować poważnie (przez co sugeruje takie podejście widzowi, co mnie osobiście obraża). Jak już pisałem- pierwsze trzy części są jakie są (jako film bardzo słabe, ale zabawne w swej konwencji), ale przynajmniej nie usiłują udawać, że są czymś więcej i nie dobierają się do poważniejszych problemów jak spróbowało "Przed Świtem" (m.in. dzięki temu, stało się jednym z najbardziej znienawidzonych przeze mnie filmów).

ocenił(a) film na 10
MaryCullen

Moim zdaniem, nie.
Sam nie jestem może jakimś fanem zmierzchu, ale za równo książki jak i filmy mnie się podobają, jednak jest to taki lekki temacik, kiedy nie mam nic do roboty, odpalam zmierzch.
W tym roku wchodzi masa filmów które mają szanse na bycie świetnymi, w tym Igrzyska Śmierci, Mroczny Rycerz Powstaje oraz Hobbit.
I te 3 filmy z dodatkiem paru innych tytułów, Niesamowity Spider Man, Underworld przebudzenie, The Avengers, oraz zmierch 4, 2 wyczekuje najbardziej.
Zmierzch nie jest moim zdaniem ambitnym filmem/książką, zwłaszcza w porównaniu z książkami/ filmami które czytam/ oglądam, między innymi:
Harry Potter, Gwiezdne Wojny, Władca Pierścieni, Pozwól mi wejść, Millennium, Dracula, Frankenstein, Igrzyska Śmierci oraz Trylogia Mroczne Materie.
Jako najlepszy film roku?
Nie.
Jako najlepsza część zmierzchu?
Może, zwłaszcza że pierwsza połowa była świetna, a przed świtem to moja ulubiona książka z serii.
Ale to zależy od gustu, dla jednych to może być najlepszy film, nie tylko roku, ale również ogólnie, a dla innych mogą to być gówniane filmy dla sweet... nie czekaj... "mhrocznych" szesnastolateczek (czym po części, dużej są).

Jacob Voorhees

Ja sie nie czepiam, tylko prosze - móglbys mi wyjasnic co jest ambitnego w...np. Harrym Poterze, czy gwiezdnych wojnach ?

ocenił(a) film na 10
MaryCullen

Potter pokazuje prawdziwą przyjaźń (tutaj mnie chodziło bardziej o książki)
A Gwiezdne Wojny, zależy o których częściach mówimy, jeżeli chodzi o epizody 1 i 2 to zwykła napierdalanka i nie ma on wiele do zaoferowania, epizod 3 już duuuużo lepiej.
Ale najlepsze oczywiście są epizody 4, 5 i 6, te epizody to połączenie wielu rzeczy, George Lucas wziął fantasy, sci fi, western, kino samurajskie, stare seriale o Flashu Gordonie, połączył je w jedną serie, jak nie widziałaś, polecam, ale tylko części 4, 5 i 6.
I polecam zaznaczyć iż nie napisałem że są to ambitne filmy (filmy z seri Harry Potter nie bardzo), ale że są ambitniejsze niż zmierzch.
Ja lubie takie książki i filmy z którymi nie można zapoznać się tylko raz, ale by w pełni zrozumieć pewne rzeczy, należy zagłębić się głębiej w fabułe co nie jest do końca za pierwszym razem gdy się czyta książke bądź ogląda film.
W Harrym Potterze, nie które małe szczegóły które nie mają wielkiego wpływu na postacie w pierwszej części, nagle stają się dość ważne w powiedzmy części siódmej.

ocenił(a) film na 10
Jacob Voorhees

Eh, do mojej listy filmów ambitniejszych od zmierzchu, chciałbym dopisać jeszcze Mechaniczną Pomarańczę, oraz reszte filmów Kubricka.
Tak ps:
Harry Potter, Gwiezdne Wojny oraz Władca Pierścieni są ambitniejsze od Zmierzchu również dlatego iż, autor/-ka tych książek bądź reżyser (w przypadku gwiezdnych wojen) stworzył świat sam, Tolkien i Lucas stworzyli również języki dla różnych ras, kosmitów, oraz te rasy, Tolkien pisząc władce stworzył między innymi takie rasy jak Orki, Hobbici oraz Uruk-Hai.
A Stephanie Meyer ograniczyła się do wzięcia dwóch starych mitologicznych potworów (wampiry i wilkołaki) i zmienienie ich w spedalonych chłoptasiów oraz w żarówki.
Wilkołaki wcale nie latają bez koszulki (chyba że taki przez przemiane stracił ubranie) a wampiry nie kochają, jak uwodzą jakiegoś człowieka to tylko po to by się na nich pożywić i potem zabić, bądź zostawić ją jako wampira, bądź gwałcą kobiety po czym je zostawiają, po pewnym czasie rodzi się dhampir.

Jacob Voorhees

I ukazują wielkie znaczenie kobiet w pozornie męskim świecie. Postacie Minerwy, Ginny , Luny. Hermiony są niesamowite. Poza tym Lord Voldemort jest kwintesencją zła i ralph świetnie to pokazał

MaryCullen

Co to HP to Ci nie powiem bo filmy widział tylko 4, ale książki są znacznie ambitniejsze a co do GW.. to tak serio pytasz? Filmy już na zawsze wpisały się w historię kinematografii, Lucas stworzył tak bogaty świat, który inspiruje mnóstwo ludzi, wystarczy spojrzeć na ilość wydanych książek i komiksów osadzonych w świecie GW. GW mają oryginalny świat z własną historią, mitologią już nie wspominając o filozofii.

Zmierzch może się podobać lub nie ale żadna rozsądna osoba nie będzie sobie wmawiać, że jest to dzieło wybitnie ambitne i oryginalne.

MaryCullen

Nie mnie oceniać Sagę, bo jej nie oglądałem, z opinii zgromadzonych od wielu moich przyjaciół, którzy oglądali ten film oraz z oceny filmu i poprzednich części, śmiem twierdzić, że nie będzie to zaskoczenie, na miarę ,,Jednego z najlepszych filmów 2012''. Po prostu na to nie zasługuję. Jestem ciekawy, ile nad 2 częścią Sagi przed świtem pracowali. Nad Prometeuszem 5 lat, a jego reżyserem jest Ridley Scott, twórca Łowcy Androidów. Fabuła nowej części (wydaję mi się) jest już maks. rozszerzona i naciągana do bólu. Chcą po prostu z niego wycisnąć jak najwięcej forsy. Nie gustuję w romansach, ale jedno mogę powiedzieć z podniesionym czołem: TEN FILM NIE BĘDZIE NAJLEPSZYM W 2012

zawpork

Zgadzam się.Być może wielu osobą się spodoba.Sama z ciekawości pójdę na tą część, bo kończy ona całą sagę.Co do filmów które wymieniłeś i wielu innych ta ekranizacja nie może z nimi konkurować,a co dopiero miałaby okazać się najlepszym filmem 2012 roku.Chyba że poziom będzie taki niski.Nie mam nic do Zmierzchu, nawet coś mnie w nim rozczula.Mam nadzieję że nie zepsują ostatniej sceny tak jak to zrobili w Harrym Potterze.

ocenił(a) film na 1
MaryCullen

hehe nie no zabawne to :) .Ale do rzeczy saga nie jest zła bardziej jes kierowana do osób wrażliwych emocjonalnie co lubią melodramaty itd. coś w rodzaju titanica lecz mam nadzije że żiri nie weźnie żadnej marychy czy coś w tym stylu i nie da sporą ilość oscarów jak za titanica bo to będzie dno.Jeśli chodzi o całokształt filmu na 1 może 2 oscary za pomysł i za muze to może być ale jak jakiś aktor dostanie to już będzie zgon hehe .Film o wampirach zwykle większość użytkowników tych starszych lubi wampiry z połączeniu z kinem akcji w której wampiry są krwawe agresywne itd. .Przekształcanie ich na owieczki hmm dla tych użytkowników którzy lubią wampiry w postaci full action będzie to nie smaczne.Ale tak jak mówie na 2 oscary powiedzmy za inny pomysł o wampirach zasługuje ale się zaszlachtuje jak ocenią go jak tytanica ehh :*(

użytkownik usunięty
MaryCullen

Film będzie dobry , ale na pewno nie najlepszy. Saga jak do tej pory według mnie to dobre filmy ale zdecydowanie żadna z części nie zasługiwała na notę 10. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w zakończeniu historii ale myślę że i ona nie będzie idealna.

Szczerze mówiąc denerwują mnie opinie niektórych że jest to film dla dzieciaków itd..ja okres dzieciństwa dawno mam już za sobą,wszystkie części bardzo mi się podobały-wiadomo że książce żaden film nie dorówna,aczykolwiek uważam że "Przed świtem" wyszło im najlepiej,zarówno na mnie jak i na moim mężu film zrobił wrażenie,a gdy byliśmy w kinie to byłam w szoku że na film przyszły same dorosłe osoby,nie było żadnych nastolatków,więc proszę nie mówcie że na ten film chodzą dzieciaki bo tak nie jest:|

użytkownik usunięty
kredziia

Ależ chodzą ; ) w dużej liczbie choć oczywiście nie tylko. Przykładem dosyć niefortunnym może być pani w wieku 40-50 lat która wytatuowała sobie na całych plecach okładkę zmierzchu no więc na pewno nie tylko dzieciaki na ten film chodzą. Mi też się Zmierzch podoba ale to nie znaczy aby uznawać go za arcydzieło kinematografii; /

kredziia

Możesz mieć 40 lat i mentalność dzieciaka.Nic do ciebie nie mam,ale to nie argument :)

ocenił(a) film na 10
MaryCullen

na pewno to nie bd film roku prędzej igrzyska śmierci

ocenił(a) film na 2
Agusieczek

Jak przeczytałam, że to film na miarę tysiąclecia to z wrażenia spadłam z fotela :D (chodzi mi o sage nie o igrzyska :)) Film mało ambitny, przereklamowany - żadna rewelacja. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
MaryCullen

Myślę, że ten film będzie najgorszym filmem 2012 roku :)

kyle_TB

Złota Malina:D

ocenił(a) film na 5
MaryCullen

tak za duża konkurencja że by zostać najlepszym filmem 2012 ! Ale mi osobiście wszystkie część się bardzo ale to bardzo podobały !!
Bardzo fajna saga ciesze sie że mogłem obejrzeć wszystkie części ! Czekam na Twilight.Saga.Breaking.Dawn 2 !! Jak sie dowiedziałem że to już koniec no to pozostał żal i smutek ale czytając komentarze do dowiedziałem się że jest nadzieja więc będę czekał i trzymam kciuki aby powstały kolejne części !! Trzymajcie się ! ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
adisenchanted

Można by się sprzeczać o to kto tutaj oszalał !

ocenił(a) film na 5
MaryCullen

no no, i to na pewno nie będę ja ;p

MaryCullen

ty :)

ocenił(a) film na 3
MaryCullen

W 2012 szykuje się bardzo dużo "gorących" tytułów więc nie wydaje mi się.

MaryCullen

Zależy o co ci chodzi,czy zarobi najwięcej czy będzie najlepszym filmem?Jeśli już to zarobi najwięcej,bo najlepszym filmem nigdy nie będzie.To nie ta liga,film jest kiczem i nim pozostanie.To,że zarobi dużo nie oznacza,że będzie dobrym filmem.A tak poza tym,nie wiem ile masz lat,ale tylko dzieciak może zadać takie pytanie zwłaszcza,że w tym roku fani Tolkiena doczekają się ekranizacji Hobbita.Zastanów się teraz co będzie najlepszym filmem :)

MaryCullen

No z tym, że niekoniecznie.

MaryCullen

Najpierw musiałby w ogóle być dobrym filmem, także nie Zmierzch nie ma szans na zostanie najlepszym filmem, gdyby był jedynym filmem tego roku to może miałby szansę.
W tym roku będzie mnóstwo dobrych i świetnych filmów, którym Zmierzch do pięt nie dorośnie

MaryCullen

Proszę cię....Zmierzch hitem roku 2012 przy takiej konkurencji jak Hobbit,Prometeusz czy Dark Knight? Poza tym najpierw musiał by być przynajmniej dobry.A tego się raczej spodziewać się nie można, chociaż i tak pewnie osiągnie sukces kasowy bo jak zwykle przyciągnie rzesze nastolatek.Bardzo mnie to smuci, bo jak będą na tym badziewiu zbijać taką kasę to jeszcze im się zachce następne części robić.

MaryCullen

No chyba sobie żartujesz... Ja stawiam na Hobbita ;)

MaryCullen

http://www.youtube.com/watch?v=a_zCqKTS5o0&feature=related

Lucy82f

Widziałam !
Żałosne !

ocenił(a) film na 2
MaryCullen

Poczucia humoru to ty za grosz nie masz.

FightClub_2

Wierz mi, mam poczucie humoru.
Ale śmiać się z ludzkiego chamstwa nie będe

ocenił(a) film na 2
MaryCullen

Boże widzisz i nie grzmisz... Film wszech czasów?! Ile ty masz lat? Ja rozumiem że każdy ma inny gust i tak dalej ale nazywanie tego gówna filmem wszech czasów to obraza dla ambitnego kina. Wybacz.

FightClub_2

Wybacz, ale nie będe z Toba dyskutować.
To nie majmiejszego sensu.
I mam dla Cb radę - zamiast przesiadywać na tej strony, wypisywac (za przeproszeniem) pierdoły i obrażać filmy, poświęć się lepiej gadaniu do lustra. Miejmy nadzieję że się nie roztrzaska od wysłuchiwanie tych że "pierdół"

ocenił(a) film na 2
MaryCullen

Oh co za diss ! Koleżanki z podstawówki cię tego nauczyły? :) Poza tym jeżeli nie umiesz przyjąć krytyki to czego udzielasz się na forum? Nie wszyscy mają taki gust jak ty. A obrażanie innych użytkowników niezbyt dobrze świadczy o tobie ;)