PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697953}
5,5 11 tys. ocen
5,5 10 1 10952
6,0 4 krytyków
Scenariusz na miłość
powrót do forum filmu Scenariusz na miłość

Dzień dobry,
czy ktoś zwrocil uwage, gdy Holly czytała Keithowi ciekawostki z książki, powiedziala, ze Alan Rickman dostal swoją pierwszą rolę w wieku 48 lat. Albo się przesłyszałam albo nagięli rzeczywistość ^^

octus

Rzeczywiście, ja też coś takiego usłyszałem z ust polskiego lektora, który skutecznie zagłuszał język angielski. Przy najbliższej okazji postaram się dotrzeć do wersji oryginalnej i uważnie przysłuchać kto i na jakim etapie coś tu przekręcił. A przecież to dość łatwo sprawdzić, choćby na Filmwebie. Alan Rickman (przewspaniały nosowy głos!) urodził się w 1946 a pierwszą rolę w ekranizacji sztuki Szekspira zagrał w 1978. Gdy zagrał czarny charakter w wielkim przeboju "Szklana pułapka" - miał 42 (licząc datę premiery). Gdy grał szeryfa w "Robinie Hoodzie: Księciu złodziei" - miał lat 45. Natomiast gdy grał amanta w "Rozważnej i romantycznej" - miał lat 49 i charakteryzatorki musiały go już odmładzać. Filmy o Harrym Potterze miały premiery w latach 2001-2011. "To właśnie miłość" weszło na ekrany w 2003 (AR was 57 years old). W 2013 AR zagrał epizod Ronalda Reagana w "Kamerdynerze": aktor miał lat 67, zaś prawdziwy prezydent zaczynał pierwszą kadencję w wieku lat prawie 70 a kończył drugą w wieku lat prawie 78.