PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 61130
6,3 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Nie będę pisał, że jest lepszy od Ringu, czy od The Grunge /wersja amerykańska/, bo wg mnie to nieprawda. Może dlatego, że wszystko to już było, gdyby ten film się pojawił przed wspomnianymi, na pewno bardziej bym się zachwycił. Mimo wszystko jest kilka momentów, w których można podskoczyć, końcówka - jak zwykle zaskakująca. Azjatyckie produkcje mają to do siebie, że zawsze mnie zaskoczą. Na końcówke zawsze czekam. Ogólnie POLECAM ten film - warto go obejrzeć, bo niewiele teraz pojawia się ciekawych horrorów. Ten jest dobry, ale nie rewelacyjny.

SPOILER

Jednak zaczynają mnie już trochę nudzić te schematy - zawsze zabija 'płęć piękna', przeważnie z powodu tego co zrobił kiedyś główny bohater i co skrzętnie ukrywa aż do końca filmu. Prawie zawsze chodzi o niespełnioną miłość, pojawia się też nader często elemet długich czarnych włosów, element ducha, wątek zdjęć, pełzanie czy czołganie się nieboszka w kierunku swej ofiary, który powrócił zza światów, by się mścić. (The Eye, The Grunge, Shutter, Phone, One Missed Call, Tale Of Two Sisters, Dead Friend).

Azjaci mają swoją kulturę i tam zapewne mocno wierzy się w duchy, ale mogliby dla odmiany wyprodukować jakiś inny horror, z inną fabułą, bo ta powoli się wyczerpuje.

ocenił(a) film na 9
2ofus

MASZ RACJĘ !

Tez juz mam dosć, w każdym horrorze dziewczynka!! Precz z takimi produkcjami, jest od tego seria The Ring ! Chyba wyczerpały im się pomysły. Ale przyznaj że zakończenie oryginalne ;)

ocenił(a) film na 6
2ofus

" Nie będę pisał, że jest lepszy od Ringu, czy od The Grunge /wersja amerykańska/, bo wg mnie to nieprawda. "
nikt CI nie kaze tak pisac, ale wg mnie jest lepszy.

" Może dlatego, że wszystko to już było, gdyby ten film się pojawił przed wspomnianymi, na pewno bardziej bym się zachwycił."
to prawda jest :]

"Jednak zaczynają mnie już trochę nudzić te schematy - zawsze zabija 'płęć piękna', przeważnie z powodu tego co zrobił kiedyś główny bohater i co skrzętnie ukrywa aż do końca filmu. Prawie zawsze chodzi o niespełnioną miłość, pojawia się też nader często elemet długich czarnych włosów, element ducha, wątek zdjęć, pełzanie czy czołganie się nieboszka w kierunku swej ofiary, który powrócił zza światów, by się mścić. (The Eye, The Grunge, Shutter, Phone, One Missed Call, Tale Of Two Sisters, Dead Friend)."
ogolnie zgadzam sie z tym, ze
The Tale of Two sisters, byl produkcja diametralnie inna niz pozostale filmy o klatwie, tutaj ona byla motywem drugorzednym, dlatego uwazam za krzywdzace zamkniecie tego arcydziela z takimi filmami jak grundge czy tez one missed call, ktory jest ironicznym podejsciem do tematu. Pozatym rozkmin takie filmy jak Infekcja, Suicide Club,Battle Royale, Uzimaki(!!!),seria o krolikach doswiadczalnych(lol), to jest mila odskocznia od motywow klatwy :)

ocenił(a) film na 6
Kuba

ogolnie zgadzam sie z tym, ze ))) powinno wygladać tak:
ogólnie zgadzam sie, z tym ze

ocenił(a) film na 10
Kuba

Do tych miłych odskoczni bym jeszcze dorzucił "Iki-Jigoku" (aka "Living Hell"). No i rzecz jasna pokręcone horrory z nurtu cyberpunk (np: "Tetsuo", "Rubber's Lover", "964 Pinocchio")