PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60986
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

oglądając kilka razy o mało nie popuściłem :D
Jak na swój gatunek, film jest rewelacyjny, jeden z lepszych horrorów ostatnich lat. Ode mnie 6/10.

użytkownik usunięty
Vaylander

ale to tajlandzki nie japoński

ważne że żółci, przynajmniej w większości

Vaylander

lolz, to tak jakby Azjata nazwał polski film niemieckim, a na zwrócenie uwagi odparł "ważne że biali".
Laaaame.

Yasshyio

nie miałbym pretensji, europejczyk to europejczyk, a azjata to azjata

Vaylander

Spoko, tylko jeśli jest się w jakimś temacie ignorantem, to raczej nie ma sensu się w nim wypowiadać. Albo zawsze można uogólnić ("Azjaci/żółci") zamiast podciągać np. jak tu pod Japończyków. EOT

ocenił(a) film na 10
Vaylander

Nie rozumiem , mowisz ze fiilm rewelacyjny a dajesz 6 :)

diveersee

Rewelacyjny jak na swój gatunek.
Oceny jak 10, 9, czy nawet 8 przeznaczam tylko i wyłącznie na ambitniejsze produkcje. Żaden horror nigdy na tyle nie zasłuży :)

ocenił(a) film na 10
Vaylander

ahaa :)

ocenił(a) film na 7
Vaylander

Twoje kryteria oceny uważam za bezsensowne. W każdym gatunku filmowyem są filmy słabe i wybitne. Taki klasyk jak "Egzorcysta" bez wąpienia zasługuje na min. 8/10 ale nie ma żadnego sensu porónywać go pod względem oceny do innych gatunków.

ocenił(a) film na 7
Vaylander

Skoro piszesz w poście, że film uważasz za rewelecyjny w swoim gatunku to powinieneś go ocenić na 9/10.

mocuch

Moja ocena dla tego filmu jest tylko i wyłącznie moją sprawą. Oceniłem na 6, bo wyżej od rewelacyjnego horroru cenię sobie na przykład bardzo dobry dramat. Dając Shutter'owi 9/10 zrównałbym go z takimi filmami jak Gladiator czy Szeregowiec Ryan, co byłoby niestosowne.

ocenił(a) film na 7
Vaylander

Ja oczywiście nie podważam Twojej oceny a jednynie kryterum oceny na podstawie gatunku filmu. Ja Gladiatora oceniłem na 8/10 i jest on jednym z 30 filmów którym wystawiłem taką ocenę niezleżnie od ich gatunku.

ocenił(a) film na 7
mocuch

U mnie np. zarówno "Shrek", "Egzorcysta", "Pianista" i "Matrix" maja ocenę 10/10 i nie wiedzę w tym nic niestosownego. Rozmiesz co mam na myśli? Pozdro

mocuch

Po prostu mamy różne kryteria oceny. Wg mnie ambitniejsze filmy zasługują na wiekszy szacunek i dlatego, mimo, że np. Shrek, bardzo mi sie podobał, nigdy nie postawię go obok 12 Gniewnych Ludzi czy Pulp Fiction, więc automatycznie nie dam mu ani 10, ani też 9.

ocenił(a) film na 8
Vaylander

No i muszę się wypowiedzieć. Nie ważne jaki to jest gatunek, jeżeli zrobił na Tobie duże wrażenie powinieneś ocenić film tak jakby innych nie było. Rozumiem że nie chcesz przyćmiewać innych filmów które uważasz za lepsze, a ocena podwyższona tego filmu będzie osłabiała te lepsze. Ale moim zdaniem należy ocenić film za całokształ i nie porównywać go z innymi. Należy patrzeć na aspekt fabuły, realizacji, gry aktorskiej, muzyki, i wielu wielu innych. Moja ocena to 8 może zawyżona. Postawiłbym 7 ale scena z pierwszym "straszeniem" mnie zainteresowała go ten fotograf spojrzał na zdjęcie i w pewnym momencie twarz była z profilu, a chwilę później już od frontu. Dużo chwil w filmie których można się spodziewać. Ale wracając jeszcze do oceny, dam przykład jeden z lepszych horrorów jaki ostatnio widziałem "Naznaczony" uważam za jeden z najlepszych filmów grozy. Ale porównanie go np. z Zapachem kobiety czy Fight Clubem czy Pulp Fiction, nie uwłacza żadnemu filmowi. Gdyż te filmy są innego gatunku. I każdy ocenia się inaczej. Komedie na podstawie rozśmieszenia, dramat na podstawie wyciskacza łez, horror na podstawie strachu. Każdy film emanuje innymi emocjami. Pozdrawiam.