PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10043044}
6,1 16 tys. ocen
6,1 10 1 15832
5,4 33 krytyków
Simona Kossak
powrót do forum filmu Simona Kossak

Nic specjalnego. Nie wynudziłem się ale też nie zachwyciłem. Nie znam biografii Simony Kossak więc nie jestem w stanie ocenić zgodności z "prawdą historyczną". Jeśli komus coś nie pasuje niech zwróci uwagę że jest to fabularny film biograficzny a nie dokumentalny. Ktoś w komentarzach napomknął, że Białowieza nie była kręcona w Białowieży... Nie jestem w stanie potwierdzić krajobrazowo ale napewno twórcy filmu przegięli i to aż zbyt drastycznie z upiększaniem odgłosów natury białowieskiej gdzie m.in. słychać ewidentnie odgłosy ptaków żyjących w Amazonii(!!!) Trzeba nie mieć uszu by tego nie rozpoznać. W pewnym momencie drze się nawet bławatowiec krzykliwy (Lipaugus vociferans). Rozbrajająco debilny motyw był ten w którym sarny kładą się naziemi obok simony i tej nauczycielki albo gdy simona miała na rękach "dzikie" młode sarny. Ale to można przełknąć. Ale nie odgłosy ptaków z ameryki południowej. Litości do k... nędzy!!! Zostało wydanych tak wiele płyt CD z odgłosami polskiej przyrody,. Jakim zj...bem trzeba być by takie debilne wstawki dawać w takim filmie???!!! Ciekaw jestem czy tylko ja na to zwróciłem uwagę. Co prawda interesuję się głosami ptaków Europy więc jest mi łatwiej połapać się w usłyszanych w filmie dźwiękach ale nie trzeba byc specjalistą by wyczuć że coś nie gra gdyz bławatowiec przewija się nawet w zagranicznych filmach.

ocenił(a) film na 10
Aves81

Białowieżę gra Puszcza Knyszyńska. Kilka lokalizacji umiejscowiono nieopodal Warszawy, na terenie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.

Informacje na ten temat można znaleźć w artykułach i wywiadach dot. filmu:
https://film.wp.pl/opowiesc-o-simonie-kossak-zmierza-do-kin-tworcy-opowiedzieli- o-pracy-na-planie-6956950351665664a