Na TVP nie zobaczymy tego filmu, bo TVP nadaje programy misyjne. Takim misyjnym przekazem jest zapewne serial Ranczo - w każdym odcinku któryś z bohaterów pyta księdza o radę, co ma zrobić w danym momencie jego życia. Budowany jest mit księdza pocieszyciela, księdza dobrego przyjaciela. Ksiądz nie ma żadnych wad. Kościół jest silny, przyjacielski, pomocny.
W filmie Siostry Magdalenki dostrzegamy inny obraz Kościoła. Widzimy przemoc, pogardę, widzimy znęcanie psychiczne, a nawet wykorzystywanie seksualne. Widzimy wszystko to, co Kościół najchętniej ukryłby pod watykańskim dywanem na zawsze. Jednak wierni pamiętają. To dzięki tym wszystkim kobietom, które przeszły przez piekło pralni zakonów sióstr Magdalenek możemy poznać jedną z wielu ukrywanych twarzy Kościoła.
Szkoda tylko, że filmu nie obejrzą nigdy ci sami widzowie, którzy w każdą niedzielę oglądają Ranczo. Albo Plebanię. Może dowiedzieliby się, że ksiądz to nie zawsze synonim świętego. A zakonnica nie zawsze jest tak cnotliwa jak Dorotka z Klanu.
Nie zmienia fo faktu, że zło płynie z charakteru tej instucji. Nie każdy ksiądz jest zły ale to dobro jest w ludziach naturalne. To takie instytucje to dobro niszczą.
jestem osobą wierzącą,ale nie chodzę do kościółka,z kościołem jako instytucją jest po trochu tak samo,jak np.z socjalizmem czy z solidarnością,założenia były słuszne,piękne i proludzkie,a to ludzie(kler lub działacze-w zależności od organizacji)zwichrowali je totalnie.Ale to,że ludzie wypaczyli przesłania nie oznacza,że organizacje w całości są złe
Właśnie oznacza, że oganizacja katolicka jest zła. Ludzie są w niej ubezwłasnowolnienie intelektualnie i duchowo. Organizacja ma ściśle określony charakter - mechanizmy, prawa, dogmaty - to one nadają treść umysłom a ludzie stają się bezwolni, bezmyśli. Też jestem wierzący ale staram się żyć auntentycznie - r eligia motywuje strachem więc żadna to wiara.
Po prostu religijny biznes w którym wmówiono ludziom, że aby stać się lepszym trzeba przychodzić po tzw. " sakramenty" czyli jeść mięśnie Jezusa, który umarł 2 tys. lat temu.
Katolicycm ukształtował w Polakach myślenie magiczne i wiarę cuda. Dlatego w Polsce ludzie są tak oderwani od rzeczywistości, liczą, że wszystko samo się zrobi pomimo zaniedbań na każdym poziomie państwa na przestrzeni wielu lat. Polacy nie są nauczeni etosu pracy tak jak protestanci, którzy np. Ostatnią Wieczerzę traktuję na Mszy jedynie w kategoriach pamiątki.
Nie wierzą w te wszystkie dogmaty - dlatego mają o wiele zdrowsze społeczeństwo a ludzie wiedzą, że tylko ciężką pracą mogą do czegoś dojść.
Katolicy za to wolą się nad sobą użalać i zwalać winę na innych, że oni niby Ci źli z podszeptu Złego. Z tego oderwania od rzeczywistości wzięło się wiele wieków temu przekonanie, że Polska jest narodem wybranym, cierpi za inne narody. Tak gruntowała się chora tożsamość, która była odpowiedzią na polskie kompleksy, na historię.
Dlatego jesteśmy skansenem Europy, dlatego nasza edukacja wygląda tak jak wygląda. Skoro w religii króluje dogmat i ślepa wiara to i także nauka w szkole przez lata była wykuwaniem teorii i regułek na pamięć. Mechaniczna nauka jak wyzanie " wiary" w kościele. To charakter moralnośći w danym kraju rzutuje na inne aspekty życia społecznego.
To stopień racjonalizmu - w Polsce panuje skrajny irracjonalizm. Wystarczy spojrzeć na kraje katolickie - Włochy, Polskę, Irlandię - do jakiego stopnia są to zakłamene społeczeństwa.
Nie bez powodu właśnie we Włoszech jest taka korupcja. Religia katolicka jest pełna hipokryzji. kołtuństwa. Rozwój duchowy został w niej zastąpiony gusłami, pustymi rytuałami.
Stąd wiara na pokaz przed drugim Polakiem. Stąd dla przeciętnego Polaka jest ważniejsze co o nim myśli sąsiad a nie jaki jest stan faktyczny. Katolik ma też księdza, który wyspowiada i można grzeszyć dalej. W takim kołtuństwie wyrastało wiele pokoleń Polaków. Dzieci patrzały na rodziców, którzy latali co rusz do kościółka a w domu była patologia. Do tego były zmuszane aby praktykować wiarę, która dawała w ich rodzinach chore owoce. Alkoholizm, przemoc, zakłamanie. Księża przecież umywali i umywają rączki mówiąc, że żona musi znosić cierpienie bo ślubowała Bogu. Jeśli taki obraz Boga został wtłoczony do umysłów Polaków - nie dziwne, że wyrosły nam takie " elity" polityczne. których nie obchodzą konsekwencje.
Króluje doraźna polityka bez głowy, ustawy pisane na kolanie a co będzie za parę lat to już mało ważne. Byleby się nakraść. To jest pokłosie wychowania w kołtuńskiej religii katolickiej.
Religii, która masowo produkuje ateistów. Jak mieli uwierzyć w Boga skoro został im przedstawiony taki obraz, którego owoce widzieli w rodzinach?
Tak się właśnie dzieje kiedy wiara zastąpiona jest pustymi rytuałami gdzie ksiadz wyspowiada z wszystkiego. Z agresywnego zachowanie katolików, z religii opresyjnej wzięli się agresywni ateiści, feministki. Z tego, że Kościół przez wieki dzielił, wyznaczał moralność sam był siedliskiem grzechu. Katolicy wciąż szukają Złego a Zły jest w nich. To oni polują na czarownice i projektują na resztę społeczeństwa swoje lęki. To kler dzieli Polaków, wtrącają się od wieków w politykę. Ta instytucja jest zła to szpiku kości.
Dużo ludzi przesadza, mówiąc, że księża to sami geje i pedofile. Większość z nich to przyzwoici heterycy.
http://www.youtube.com/watch?v=YwYjEtcVu6E
Polecam obejrzeć do końca. Film jak dla mnie 5/10.
Jasne...A to że katolicyzm ma też dobre strony...o tym łatwo zapomnieć. Owszem, nie jesteśmy bez skazy ale nie wszyscy ludzie wierzący czynią zło. Nie wszyscy księża i zakonnice to wcielenia szatana.
Jednakowoż film "Siostry Magdalenki" odsłania skrywaną przez wieki prawdę o Kościele. Tę ciemną i szatańską prawdę. @czarna_maggie - nie zapominaj.
Ja nie mówię że kościół katolicki jest dobry. Sama mam mnóstwo zastrzeżeń co do ludzi wyznających tą wiarę, kłóci się bowiem ona czasem z naukami Chrystusa. Nie zaprzeczam i nie zapominam, że tak było ale nie cierpię uogólnień... Zwłaszcza, że Kościół krytykowany w obecnych czasach jest coraz częściej i to jednak osobiście mnie dotyka.
A nie uważasz, że katolicyzm jest jednym wielkim uogólnieniem? Katolicy nienawidzą Żydów - zwłaszcza ci z marszów niepodległościowych i w obronie TV T. A przecież katolicyzm (i Kościół) opiera się na nauce Chrystusa, Żyda, który nauczał miłości do bliźniego.
Wiesz, prawdę mówiąc sama tego nie rozumiem. Jestem chrześcijanką wychowaną w katolickim domu ale nie pasuje mi ten "odłam". Chociaż mnie uderza inny rodzaj obłudy w tej religii. Znam jednak dobrych duchownych-akurat siostry zakonne. To wszystko zależy od ludzi, nie wiary.
Zadziwiające jest to, że ci dobrzy duchowni, o których piszesz i których znasz, są spychani przez KK na margines. Nie pozwala się im wypowiadać publicznie. Głos w ważnych sprawach zajmują konserwy, które "bronią TV T.", "bronią krzyża", "bronią demokracji" itd.
Właśnie! Zadziwiające! Ale jak wiadomo w TV mają siłę przebicia nie zawsze ludzie wartościowi, ale Ci co krzyczą najgłośniej...
Natanek Szatanek i Rydz Geotermalny maja siłę przebicia dzięki swojej głupocie:)
skąd takie stwierdzenie w ogóle?? A ja myślę, że telewizji się naoglądałeś i wydaje Ci się teraz ze pozjadałeś wszystkie rozumy.:) Czytam posty co poniektórych mówiących o tym jak to religia zniewala itp. itd. to widzę tylko ludzi którzy ślepo wierzą mediom zamiast kierować się własnym rozumem. Sami są już od dawna zniewoleni tylko tego nie widzą
Napisz więc, jakie jest twoje zdanie i ustosunkuj się merytorycznie do mojej wypowiedzi, tylko tak, abyś nie "pozjadala wszystkich rozumów".
95 % księży i zakonnic to wccielenie szatana a 4 % to aferzysci i zboki
1% jest normalna
Dobrze, kościół katolicki jest be. Ale wymieńcie mi jakąś instytucję z tak bogatą 2000letnią historią, która cieszy się nieposzlakowaną opinią i nigdy nie zrobiła nic złego. Nie ma takiej. Ludzie to tylko ludzie. A kościół to ludzie.
Nieposzlakowaną hmmm wyprawy krzyżowe palenie na stosie dziesięcina Aleksander Borgia ,Pius XII itd
Nie chodziło mi o kościół katolicki. Nie napisałam "inną instytucję" tylko "jakąś instytucję" z czego jasno wynika, że nie miałam tego na myśli. No, proszę...Znacie takie organizacje?
Ha,ha, ha, bardzo śmieszne. Krytykować jest łatwo ale ze znalezieniem argumentów już trudniej.
A toś się pochwalił dojrzałością.:D No ok, ja wiem co masz przeciw. Ale proszę, wskaż mi człowieka nieomylnego lub instytucję bez grzechu.
Oczywiście. Więc czemu czepiasz się kościoła tak bardzo, skoro wiesz, że poza utopią nie ma miejsca na idealne instytucje?
Niestety, muszę się z tym zgodzić. Nie dość że hipokryci to jeszcze wszystko interpretują tak, jak im pasuje. Przykład z ostatnich dni: przebierać się na halloween za diabły nie wolno, bo to kusi szatana, ale na jasełkach ogon i rogi nieodzowne.
Z drugiej strony trędowatych bym nie dotykała, w przeciwieństwie do pewnej indyjskiej zakonnicy.
Dzieciakom na Pomorzu zlikwidowali bal helloweenowy to już skandal bo kurii się nie podobało
Oni straszą nas piekłem bo chcą miec nad nami władze
chcą za bardzo nas kontrolować
Ojciec Marian Żelazek też zajmował się trędowatymi
Absolutnie nie czapki z głów
Jestem ciekaw czy Rydzyk Jankowski lub Natanek przyjeli by taką fuchę
Ks Arkadiusz Nowak i siostra Małgorzata Chmielewska to też dla mnie wielcy ludzie
No i patrz...A ja myślałam, że jesteś anty, anty... A Ty jednak umiesz przyznać punkty przeciwnikowi. :)
Zgodze się. A mnie boli to podwójnie bo jestem katoliczką... A to coraz trudniejsze w dzisiejszym świecie, kiedy się widzi, jak kościół funkcjonuje...
Im na wierze nie zależy tylko na forsie i władzy
Watykan to dla mnie kłębowisko żmij
Moja ulubiona liczba na ten moment-33.:) Ja mam 19...Więc pewnie mi powiesz, że jestem młoda i naiwna.:D
To miła odmiana. A jadę bo jestem chrześcijanką i zawsze chciałam zobaczyć Wieczne Miasto.
Dzięki za troskę...:D Ale ja bym się nie obawiała- mój wygląd jest najlepszą obroną.:D
patrzysz na to tak, jak ludzie chcą byś patrzył
zdarzają się przypadki, gdzie niektórzy księża albo siostry zakonne znęcają się nad wiernymi, ludźmi szukającymi pomocy. Jednak nie można wrzucać wszystkich do jednego wora. Nie każdy ksiądz to pedofil zbierający na samochód. Są księża, którzy potrzebowali powołania. To nie tak, że on jest zły. Niektórzy chcą naprawdę pomóc ludziom, ale społeczeństwo od razu swoją gadkę "On jest zły, pedofil..." i tak dalej