PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99027}
7,5 237 tys. ocen
7,5 10 1 236536
5,5 33 krytyków
Skazany na bluesa
powrót do forum filmu Skazany na bluesa

warto zobaczyć, ale......wiadomo -fanów nic nie zraża, ale ja jako fanka zespołu Dżem jestem rozczarowana. Film trochę nieskładny, niedopracowany, często mija się z rzeczywistością. Riedel przedstawiony w nim głównie jako ćpun o wyglądzie kloszarda, a nie jako twórca, muzyk, charyzmatyczny wokalista, człowiek LEGENDA ! tylko dorywczy wokalista, którego zespół czasem dowozi na koncerty. Smutna ograniczona i przekłamana wizja. Za mało zespołu w tym filmie, brakuje przedstawienia jak się rozwijali w poszczególnych etapach...Dużo by pisać....Film przedstawia upadek Riedla a pomija czasy świetności.. a zanim było z nim kiepsko - napisał przecież wiele wspaniałych textów, muzyki, nagrali z zespołem wiele płyt , - w ogóle tego nie da się odczuć oglądajac film..gra Kota też pozostawia wiele do życzenia - wg. mnie nie oddaje osobowości Riedla..jego charyzmy - tylko ciągle wygląda jak brudny lupm z tłustymi włosami i wystarczy obejrzeć foty i stwierdzić jak dalece odbiega to od rzeczywistości.
kto widział "The Doors " Olivera Stone'a wie,że w 120 min można uchwycić WSZYSTKO umiejętnie i w zgodzie z rzeczywistością.

pollykon

HA! akurat w "the doors" stone mocno poszalał i WIELE razy minął się z rzeczywistością i prawdziwą historią jima :) ale zgadzam się że film stone'a jest o niebo ciekawszy od filmu błońskiego (bo stone jest o niebo lepszym reżyserem niż błoński)

pollykon

A ja się z Tobą nie zgadzam. Film podobał mi się bardzo a sama rola Tomasza Kotka była świetnie, mysle, że nparawde udało mu się uchwycić to co miało być ukazane. Owszem było kilka niedociągniec i małe błędy, ale myśle że własnie to miało tak wyglądąć, nie mozena byłby ogołoić zespoły DZM aczkolwei z tego powodu iż wciąz grają.

jju

"nie mozena byłby ogołoić zespoły DZM aczkolwei z tego powodu iż wciąz grają."
przepraszam, chętnie bym odniósł się do wypowiedzi, ale niestety nie znam czeskiego.

pollykon

faktycznie i Kot i film słabiutki, niestety... takiemu artyście należałby się lepszy hołd.