PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99027}
7,5 237 tys. ocen
7,5 10 1 236536
5,5 33 krytyków
Skazany na bluesa
powrót do forum filmu Skazany na bluesa

Jak tak obejrzałam to poraz kolejny, to myślę, że film fajny i w ogóle, ale pokazali Ryśka przede wszystkim z tej złej strony. Baaardzo mało (albo nawet wcale) nie pokazano, jakim był wspaniałym artystą, jak kochał muzykę, jak uwielbiały go tysiące ludzi, no i jakim był w rzeczywistości naturalnym, łagodnym człowiekiem, przyjacielem wszystkich. Choć skończył edukację na 7. klasie podstawówki, był wielkim człowiekiem, niesamowicie mądrym, genialnym... I chociaż to film fabularny, myślę, że powinni te cechy bardziej zaprezentować. A w tym filmie przeważa wizerunek upadłej, zaćpanej gwiazdy, którą w rzeczywistości wcale nie był. To tylko moje spojrzenie. Czy ktoś się z tym zgadza??

ocenił(a) film na 8
AsRaindropsFell

co prawda byłem na tym filmie dawno... bo jak była jego premiera(?) ale mogę się pod tym podpisać...
co nie zmienia faktu, że postać Ryśka jest genialna... nigdy nie zapomnę tego, że wszyscy na tym seansie siedzieli dopóki nie skończą lecieć napisy... byłem pod wrażeniem, ale podejrzewam, że to właśnie przez bohatera, a nie sam film... sam film tak jak napisałeś/aś ukazuje wizerunek zaćpanego nieodpowiedzialnego człowieka...

AsRaindropsFell

Zgadzam się z wami. Byłam na jego premierze na paprocanach i nigdy nie zapomne tego klimatu tam. W filmie najbardziej razi mnie ze nie pokazali wielu scen np. momentu smierci Indianera albo jak Gola jest drugi raz w ciazy. Film podobal mi sie a jego glownym przeslaniem jak i festiwalu tyskiego jest 'ku przestrodze'

Khira_

jak mogli pokazac smierc indianera jak postac byla fikcyjna ?? moze nie do konca fikcyjna bo zlozona glownie z trzech postaci: Ryska Skibinskiego, Pudla i Lysika. Na Skibie grobie bylem juz pare razy, jest w moim miescie - Bialymstoku, ojciec mi kiedys opowiadal ze na pogrzebie byly tlumy, w tym R.R. :(

co do tematu, podpisuje sie wszystkimi rękami i nogami :P

pg14_e_1987

A co do Bialegostoku, jeden znajomy z ulicy Sienkiewicza mowil ze widzial pare razy pewnego czlowkieka z piorem w kapeluszy przemykajacego miedzy blokami, niestety, poszukujac narkotykow...

ocenił(a) film na 1
AsRaindropsFell

jasne, masz rację - wizerunek upadłej, zaćpanej gwiazdy, który skończył edukację na 7. klasie podstawówki - jak najbardziej pasuje...