PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51030
1,3 45 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk
ocenił(a) film na 1
maciejos3

Jakieś konkrety?Gdzie, jak i w ogóle?Sprawdzają wchodzących na sale kinowe, czy posiadają naplety?W sumie spodziewałem się tego.

Savathus666

Na prapremierze dwóch gości podobno komentowało głośno film. Jakiś 30-latek z pierwszych rzędów miał im proponować sparring przed kinem.

ocenił(a) film na 1
bazant57

I to byli narodowcy, tak?Czy ten krewki 30-latek?

Savathus666

Sądząc z tego gdzie siedział, raczej ktoś z obozu władzy, ale to tylko domysł.

ocenił(a) film na 1
bazant57

Czyli w zasadzie nie wiadomo nic.Takich incydentów będzie więcej, bo odbiór tego filmu to dwie skrajności - albo 1/10, albo 11/10.Chociaż z drugiej strony, na ten film pójdą głównie osoby z góry zakładające, że to arcydzieło.Reszcie zwyczajnie będzie szkoda kasy na bilet.;)

Savathus666

prawdopodobnie będzie jeszcze dość dużo wycieczek ze szkół

ocenił(a) film na 1
marssendo

A z jakiej k...a racji?Ja w życiu bym nie puścił dziecka na taki film, mało go jeszcze w szkole indoktrynują, to jeszcze propaganda w kinie?Znając życie, tak pewnie będzie.Film musi zarobić.Może nawet sequel powstanie.Smoleńsk -
Resurrection.

ocenił(a) film na 1
Savathus666

niestety ale to prawda... szkoły wykupują bilety. i jednym problemem jest fakt samego bycia filmu... inny problem jest taki, że idzie tam podstawówka... a co drugie zdanie znajduje się ponoć słowo na k u paru osób... no K....!!! czy oni myślą?

ocenił(a) film na 1
maciejos3

"Podczas oficjalnej premiery filmu "Smoleńsk" w Teatrze Wielkim w Warszawie minister edukacji narodowej Anna Zalewska stwierdziła, że film powinni zobaczyć uczniowie polskich szkół. Jej zdaniem "Smoleńsk" może być traktowany również jako obraz "edukacyjny, biograficzny, dokumentalny", choć oficjalnej rekomendacji MEN w tej sprawie nie ma."

"MEN przykłada bardzo dużą wagę do edukacji patriotycznej. W realizacji celów i treści nauczania podstawa programowa kształcenia ogólnego wskazuje na zapewnienie uczniom możliwości autentycznego i bezpośredniego poznawania rzeczywistości. Zaleca więc stosowanie przez nauczycieli aktywizujących metod nauczania, na przykład organizowania wycieczek edukacyjnych, innych form zajęć terenowych - w tym także udziału uczniów w projekcjach filmowych."
Anna Ostrowska, rzeczniczka MEN

I wszystko jasne.No tak, w filmie o smoleńsku mogą być k...y i ch..e, a innym 16+ bo deprawuje młodzież.

ocenił(a) film na 1
Savathus666

cytując higienistkę "komuna wróciła"

ocenił(a) film na 1
maciejos3

"To jest apokalipsa" ;)

ocenił(a) film na 2
bazant57

I bardzo słusznie. Za gadanie na głos w kinie ogólnie należą się bęcki, a tych dwóch łepków pewnie jeszcze śmiało się ze zmarłych. Nie zgadzać się z kimś w kwestiach światopoglądu to jedno, ale żeby kpić z osób ktore tragicznie straciły życie, to trzeba być szmatą bez ludzkich odruchów

ocenił(a) film na 1
stonedfish

"(...)ale żeby kpić z osób ktore tragicznie straciły życie, to trzeba być szmatą bez ludzkich odruchów" - czyli bardzo dobrze opisałeś/aś, co sądzisz o twórcach tego filmu ;)

ocenił(a) film na 1
Ryloth

Zaorałeś. ;) Jeśli ktoś kpi tu z śmierci tych 96 osób, to Kaczyński i jego świta wierząca w mit smoleński.Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności, na oficjalną premierę nie zaproszono członków rodzin ofiar, które nie zgadzają się mitem smoleńskim.Myślę, że w takiej sytuacji powinno się ich zaprosić, bo ten film ma ponoć "łączyć", nie dzielić.Owszem, łączy - masę ignorantów wierzących w bajeczki serwowane im przez Kaczyńskiego i Macierewicza.Amen.

ocenił(a) film na 1
Savathus666

Te żałosne teorie o zamachu jeszcze odbiją się pisowi czkawką. Jak można tak kłamać i okazywać taki brak szacunku?

ocenił(a) film na 1
Ryloth

Wiesz, wbrew pozorom to właśnie im na rękę.Jaka część społeczeństwa wierzy w zamach?20%?Te 20%pójdzie zagłosować na PiS, choćby nie wiem co.Nie ze względu na program, na to jaką wizję Polski mają do zaoferowania, ale dlatego, bo wierzą w mit smoleński, identyfikują sie z PiS, który w ich oczach jest jedyną ostoją tzw. "patriotyzmu" i "katolicyzmu".Uważają PiS za jedyną słuszną partię prawicową, mimo, że program mają stricte lewicowy, socjalny.Patrzą wyłącznie światopoglądowo, bez cienia pragmatyzmu.A co do kłamania i braku szacunku, to oni mają to we krwi.Zauważ, że Kaczyński został ochrzczony dopiero wtedy, gdy stary system się walił.Dostosował się do nowej rzeczywistości.Czy taki człowiek, swoisty kameleon może reprezentować sobą coś pozytywnego?W jego partii są setki jemu podobnych - za komuny PZPR, skrobanki, aborcje a dziś radio maryja i kościółek co niedziela, żeby się elektoratowi pokazać.I tyle.

ocenił(a) film na 1
Savathus666

Aż 20% debili? Trudno w to uwierzyć, ale na szczęście rdzeń elektoratu pisu to mohery, a oni powoli będą się wykruszać z racji swojego podeszłego wieku.

stonedfish

Tak z ciekawości zajrzałem do Twoich poprzednich ocen filmów i stwierdzam iż jesteś niezwykle skomplikowaną personą :) Smoleńsk ocena 10, Wałęsa Wajdy ocena 10... Chciałem cię w głębi duszy zaszufladkować do jakiejś narodowo-porąbanej grupy a teraz już sam nie wiem :P

ocenił(a) film na 1
Savathus666

Ja sam dziś idę na sadybę na 20. jak chcecie to wbijajcie... będzie beka. haha

ocenił(a) film na 1
maciejos3

sam mam zamiar się pośmiać

ocenił(a) film na 1
maciejos3

Nie szkoda Ci kasy?Bilet pewnie 3 dyszki, plus jakaś cola i popcorn, to już 4 się uzbierają.Krata dobrego piwa. ;)

ocenił(a) film na 1
Savathus666

nom 23... ale cały tydzień w kinie nie byłem a ze znajomymi chcieliśmy iść się pośmiać. a finał tego filmu pewnie nas rozwali do łez.

ocenił(a) film na 1
maciejos3

No wiesz, śmieszki śmieszkami, ale kupując bilet, wspierasz twórców.Oni generalnie mają głęboko gdzieś Twoją ocenę, byle kasa się zgadzała. ;) Ta, finał to pewnie będzie jp2 witający prezydenta tysiąclecia w niebiosach.Sam Bóg odda mu koronę Władcy Wszechrzeczy.

ocenił(a) film na 1
Savathus666

a... to ty nie wiesz jeszcze jaki jest finał? nie wstawiłem tu pozycji o spoilerach... ale niemal w każdej recenzji zakończenie jest napisane. ostrzegam... ryje banie

maciejos3

Wg reżysera jest ezoteryczne i poetyckie (tak twierdził w wywiadzie).

ocenił(a) film na 1
maciejos3

Nie, bo jeszcze żadnej nie czytałem ani nie oglądałem, wieć nie znam zakończenia...zaraz, Ty serio piszesz, że finał ryje banię?Pewnie jakieś porównania z Katyniem, zgadłem?

ocenił(a) film na 1
Savathus666

sorka... nic nie mówię

ocenił(a) film na 1
maciejos3

Boję się hahahah. :D

ocenił(a) film na 5
Savathus666

Nie czytałeś żadnego wywiadu, a i tak odpowiedziałeś sobie sam na to epickie zakończenie :D Strzeliłeś w 100% :D

ocenił(a) film na 1
tytan5017

Hahaha, brawo JA. :D Nie, to nie jest śmieszne, to jest straszne...

ocenił(a) film na 1
tytan5017

prawie strzelił no ale xd... szacun. hahahahahahaha

ocenił(a) film na 1
maciejos3

NIE DOŚĆ ŻE FILM NISKICH LOTÓW TO JESZCZE WYWOŁUJE AGRESJE

TyrionLanister

Widziałeś, czy oceniłeś bez oglądania?

maciejos3

Jak ktoś idzie na film o katastrofie, żeby głośno się śmiać, to chyba jego wina, nie?
Idź na film o Auschwitz w kinie pełnym Żydów i głośno śmiej się na każdej scenie. A potem zwal na Żydów, że bójka.

ocenił(a) film na 1
kendo777

mam prawo gdy film od drugiej sceny stara ci wmówić że to był zamach

maciejos3

Oceniłeś film, a sam piszesz wyżej, że nie widziałeś? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji.

ocenił(a) film na 1
kendo777

Porównujesz katastrofę Smoleńską do Auschwitz?Może jeszcze z Katyniem i Rzezią Wołyńską?Porównujesz gehennę milionów ludzi do wypadku 96 osób?Wiesz dlaczego ludzie się śmieją z tej tragedii?Bo obecny obóz władzy do tego doprowadził.Obrzydził im Smoleńsk swoimi teoriami o zamachu, parówkach i trotylu.Z tragedii zrobiono tragikomedię.Smierć 96 osób zamieniono w teatrzyk hipokryzji.Ja się nie dziwię ludziom, ze tak podchodzą do tej sprawy.

Savathus666

Porównuję śmierć ludzi, do śmierci ludzi. Naprawdę argumentem jest ilość? Od jakiej liczby już można się śmiać?

ocenił(a) film na 1
kendo777

nie chodzi o ilość... tylko o przekaz

maciejos3

Bolkowi, człowiekowi z nadziei też dałeś 1/10? :)
A Pokłosiu?

ocenił(a) film na 1
kendo777

pokłosie to film genialny. a przynajmniej bardzo dobry. wałęsy nie oglądałem bo nie lubię filmów wałęsy od 2010 roku. wcześniejsze są spoko

maciejos3

To dobry film od strony technicznej, ale chyba nie szydzisz ze Smoleńska, że jest słabo z robiony technicznie, tylko z treści. Dlaczego nie szydzisz z treści w Pokłosiu?

ocenił(a) film na 1
kendo777

bo treść w pokłosiu jest dobra, i daje lekcję tolerancji i pogodzenia się z historią.

maciejos3

Pogodzenia się z czym? Przecież tej sprawy też nie zbadano i film jest dokładnie tak jak Smoleńsk przedstawieniem swojej wersji.

ocenił(a) film na 1
kendo777

za to treść smoleńska to był zamach... i masz się z tym zgadzać. to film propagandowy.

maciejos3

Przecież nie widziałeś filmu. Ja też nie. Ale rano na Onecie był jakiś artykuł, w którym reżyser wypowiadał się, że nie ma tam ani słowa o zamachu. Nie wiem czy to prawda, ale tak powiedział. W sumie ja czekam na jakieś recenzje. Może to tylko film o zaniedbaniach, a nie z tezą, że zamach, a wy szydzicie i dajecie 1/10 (co oczywiście nie zmienia faktu, że ocenianie filmu przed obejrzeniem i tak jest ultra idiotyczne).

ocenił(a) film na 1
kendo777

przeczytaj wszystkie recenzje... a wypowiedź reżysera wsadź sobie w cztery litery... przejrzysz na oczy... każdy krytyk mówi... od drugie sceny zaczyna się gadka o zamachu przez cały film... a przy okazji już sam trailer nam do podsuwa

maciejos3

Może tak być. A to coś złego, że reżyser przedstawił swoją wizję? W Pokłosiu Pasikowski zrobił wioskę przeklętych Polaków jak z horroru, W Bolku Wajda już w ogóle odleciał, bo zrobił film o kolesiu, który przecież normalnie nie potrafi się nawet wysłowić, a na ekranie oszukał superinteligentnego Kiszczaka i w pojedynkę obalił komunę. I każdy z nich miał do tego prawo. Film to film. Każdy ma prawo zrobić taki, jak uważa. Wszystkie te trzy filmy są propagandowe. I co z tego?

ocenił(a) film na 1
kendo777

czemu już nikt nie trąbi o zaginionych samolotach, zniszczonych samolotach, wypadkach? czemu nie mówią już o porwaniu dziewczynek ze szkoły przez islamistów? czemu nikt nie mówi o tym psycholu co parę lat temu zamordował masę dzieci i dorosłych, czemu nie mówią o tragedii we francji, gdy gość przejechał tych biednych ludzi? Ludzie potrafią się pogodzić i zapomnieć... a przez te rządowe hieny nie dają ludziom o tym nawet zapomnieć, zagoić rany.

ocenił(a) film na 1
maciejos3

tyle złego się dzieje na swiecie. i gdyby przywiązywać wagę do każdej katastrofy na świecie to nie było by czasu na życie, szczęście i pogodzenie się ze stratą.