PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203194}

Spaleni słońcem 2

Utomlyonnye solntsem 2: Predstoyanie
2010
6,4 2,8 tys. ocen
6,4 10 1 2809
2,5 2 krytyków
Spaleni słońcem 2
powrót do forum filmu Spaleni słońcem 2

I Lipunia :(

ocenił(a) film na 6

Spoilery!!!
No i dziabnąłem go...
Film raczej nie nawiązuje do poprzednika, a chamsko żerujący na nim. "Spaleni słońcem" był zamkniętym, kompletnym, wybitniakiem. Kontynuacja rozbija to, dając nam coś z innej beczki. Powrót bohaterów może nie tak widowiskowy jak w obcym 4, ale za to zwielokrotniony :). I mi całkiem ostro zbił fazę.Do tego co widziałem w samym filmie w miarę luz, da się łyknąć. Co do scen wojennych, kilka epizodów raczej polega na wymieszaniu realizmu z groteską. Jak most i barka, okopy cholernie zaleciały mi "Stalingradem", na rzecz niemieckiego filmu. Od połowy(wioska) już według mnie jest lepiej.
Fabuła mizerna, wskrzeszanie bohaterów, spłaszczając ich, z doklejeniami do pierwszej części i miłość ojca-córki.
Czyli według mnie szkoda że gość pojechał na swoim poprzednim filmie, gdyby zbudował nowe postacie i tytuł , lepiej bym go załapał.
Może z następną częścią jakoś to się sensownie skleci.
Pozdro
Tak 6/10

MCDEVIL

Zgadzam się w stu procentach. Wg mnie film sam w sobie nie był wcale zły. Jedyne co psuje oglądanie jest nawiązanie, zresztą na siłę, do pierwszej części. Gdyby w tym filmie odrzucono tytuł zmieniono imiona bohaterów byłoby zdecydowanie lepiej. Tak widz oglądając ten film czuje niesmak, gdyż historia skończona na spalonych słońcem 1 nie powinna mieć kontynuacji i wszelkie próby nawiązywania do niej wywołują lekką konsternację. Samego filmu jednak bym nie przekreślał, gdyż jeżeli odrzucimy (co nie jest łatwe) myślenie o jedynce, film ten całkiem przyjemnie się ogląda. Warto obejrzeć ale nie warto patrzeć pod kątem doskonałej pierwszej części, gdyż zepsuje to seans.