Po powtórnym obejrzeniu wersji rozszerzonej, tym razem w ciszy i spokoju, z możliwością maksymalnego skupienia i przeanalizowania każdej sceny stwierdzam, iż film jest arcydziełem, a ostatnie 25 minut to jedna z najlepszych końcówek jakie dane mi było w życiu oglądać. Rozmowa z Ostrym Graczem daje całkowicie inne spojrzenie na film, po prostu coś pięknego. Scen przemocy za dużo dodanych nie było, ale film został świetnie przemontowany (chodzi mi o początek), zupełnie inaczej się to ogląda, występ Carli Gugino i Oscara Isaaca w pełnej wersji w trakcie filmu to po prostu piękno w czystej postaci. Ten film to audiowizualny majstersztyk, a fabuła po głębszym zastanowieniu jest równie genialna, co reszta filmu. Końcówka niezwykle poruszająca, dzięki dodatkowym scenom robi masakryczne wrażenie. Tak więc nie mam nic innego do dodania, Snyder zrobił kolejne arcydzieło, tym razem w wersji łagodniejszej niż Watchmen, ale jednak. Zmieniam ocenę z 8 na 10/10.
Niestety zgodzę się z tym ze lobotomia-zabieg ryzykowny często wyłączający osobę ze spoleczeństwa nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem.Spowodował on w historii medycyny wiele ludzkich tragedii.Powstały nawet stowarzyszenia ludzi pokrzywdzonych w wyniku zabiegu a lobotomia została zakazana. Cytat z wiki: ''Celem była redukcja procesów emocjonalnych, które zwykle towarzyszą procesom poznawczym – myślom i wspomnieniom (a więc i myślom natrętnym lub halucynacjom). Jednym z poważniejszych skutków ubocznych lobotomii przedczołowej jest utrata przez pacjenta poczucia "ciągłości własnego ja", świadomości, że jest tą samą osobą, którą był wczoraj i będzie jutro.Ponieważ lobotomia nie zawsze okazuje się skuteczna, do tego jest nieodwracalna i prawie zawsze powoduje niekorzystne zmiany w psychice oraz zachowaniu pacjenta, w wielu krajach – m.in. w Polsce jest zabroniona – obecnie w ogóle się jej nie stosuje.''
Polecam pojść w moje ślady i poszukać kilku ciekawych artykułów na ten temat w Internecie.Ten film byl dla mnie impulsem by poszerzyć swoją wiedze na ten temat i moje odkrycia były interesujące.
No jak dla mnie zupełnie odmieniony film, wszakże dodano w większości sceny uzupełniające fabułę, a nie mordobicie.
Ile dałeś kinówce?
Lubię ten film ale te sceny akcji były zbędne i takie z dupy.
gdzie znalazłeś wersję rozszerzoną, byłabym wdzięczna gdybyś podał źródło, bo jestem ciekawa różnicy
Tak, istnieje wersja rozszerzona, dłuższa o 17 minut. Intro zostało poszerzone o kilka dodatkowych ujęć, przemontowano początek filmu, dodano 5-minutową scenę erotycznego tańca, wydłużono scenę walki z orkami w zamku, oraz przede wszystkim dodano scenę rozmowy Babydoll z Ostrym Graczem pod koniec, która rzuca zupełnie nowe światło na wymowę całego filmu. Trzeba obejrzeć, bo wtedy SP jest o wiele lepszy.