PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96128}

Szklana pułapka 4.0

Live Free or Die Hard
2007
6,9 126 tys. ocen
6,9 10 1 126431
5,8 28 krytyków
Szklana pułapka 4.0
powrót do forum filmu Szklana pułapka 4.0

Buhaha

ocenił(a) film na 4

Nie no przepraszam za brak kultury w temacie ale ten film łamie wszystkie prawa fizyki nie mówiąc o procedurach na wypadek sytuacji kryzysowych i zasad prowadzenia walki powietrznej (ta sekwencja z F35 mnie dobiła, wiem że te samoloty umieją startować pionowo ale nikt ich nie użyje do walki w terenie zabudowanym). Za pomysł i wykonanie daje 4 choć mnie korcie żeby dać 1 za niezniszczalnego Bruca Willisa który mógłby chyba pokonać całą Chińską armię gdyby to oni porwali mu córkę (takie wrażenie mam po tym filmie)

Pozdrawiam

GODsaveTHEcat

Z tym odrzutowcem to jedna z największych żenad w historii kina akcji. Wstyd się przyznać, ale miałem przy tym niezłą polewę. Film słabiutki, bez porównania z pierwszymi trzema częściami. Nie spodziewałem się takiej kiepścizny...

ocenił(a) film na 8
adeck92

panowie chyba zapominamy o podstawowej zasadzie towarzyszącej przy oglądaniu takich filmów : Liczy się rozrywka! u mnie osobiście scena z f35 też wywołała śmiech, ale potem przypomniałem sobie, że może i warto choć raz dziennie wyłączyć myślenie. to wkońcu Die Hard i nieśmiertelny Bruce, więc niech rozwala co chce :)

ocenił(a) film na 4
diaz_13

Można pokazać nieśmiertelnego, rozwalającego wszystko Bruce'a dużo bardziej realistycznie. Ale jak komuś brak pomysłów to wymyśla byle co, byle żeby była akcja.

ocenił(a) film na 6
adeck92

"Film słabiutki, bez porównania z pierwszymi trzema częściami. Nie spodziewałem się takiej kiepścizny..."

Pamietasz 2?

shamar

Czemu niby miałbym nie pamiętać?

ocenił(a) film na 6
adeck92

Bop ona była nędzna

shamar

Dużo lepsza od 4.

ocenił(a) film na 6
adeck92

Jak dla mnie "nieznacznie" lepsza

ocenił(a) film na 7
shamar

Oj, 2 bez porównania, bezsprzecznie o kilka klas lepsza od 4

ocenił(a) film na 8
aqu32

Zależy czego oczekujesz od filmu akcji... dla mnie 2 była najgorsza z tej prostej przyczyny, że miała tej akcji najmniej i w większości akcja toczyła się w mało dynamicznym otoczeniu - samolot, noc, płyta lotniska i śnieg, - a w filmie tego pokroju nie gryzie mnie w oczy nieśmiertelność głównego bohatera, a za to punktują sceny kaskaderskie i efekty - szczególnie kiedy nie widziało się podobnych w dziesięciu innych filmach.

Szalone i nieprawdopodobne pomysły w scenariuszu nie biorą się z niczyjej głupoty - tylko SĄ ZABIEGIEM CELOWYM - w tym gatunku po prostu większy nacisk stawia się na oryginalność i kaliber sceny, a prawa fizyki i ogółem cały realizm nagina się do granic możliwości. Zrozumcie, że bez tego ten film by nie istniał - tak samo jak Indiana Jones, Transporter, James Bond, trylogia Bourna, ... czy też 90% filmów, w których pada więcej niż kilkanaście strzałów :)

Jak ktoś szuka w filmach 100% szarego realizmu to znajdzie go na pewno w serialach TVP. ....no może 99 :)

ddiiaarr

Zapomniałeś o mało przypominanej, ważnej rzeczy w 2. On miał półtorej godziny na ocalenie żony.

ocenił(a) film na 4
GODsaveTHEcat

Hehe, podobne mam odczucia :)
Może małe podsumowanie z mojej strony:
Plusy:
- wciąż niezły Willis,
- kilka zabawnych dialogów i mocnych scen.
Minusy:
- cały scenariusz prostacki i mocno naciągany (Ameryka kontrolowana przez garstkę cyberprzestępców przed trzydziestką, niektóre momenty przesadzone i niepotrzebne, akcja z samolotem i sama końcówka to szczyt idiotyzmu),
- zero klimatu jedynki czy dwójki.
Spodziewałem się solidnego choć mało ambitnego filmu sensacyjnego. Dostałem tylko to drugie.
Cytując tekst z filmu, oglądanie go „to nie był dobry pomysł”.
Ocena: 4/10

ocenił(a) film na 8
Cartmenez

Racja żaden pilot nie zniżałby się F35 do takiego poziomu nie mówiąc też o tym walącym się moście, ale bądź co bądź ten odrzutowiec byłby do tego zdolny.
Co do samego filmu to oglądałem go wcześniej. I tak jak wcześniej nastawiałem się na dobre kino akcji, z niezłą intrygą w tle to je dostałem. Chyba nie oczekiwaliście że ten film będzie wybitnym kinem ;]

ocenił(a) film na 4
Armorgedon

Nie, ale realizm to podstawa. Można zrobić świetne kino sensacyjne, np. Ronin, Gorączka.

ocenił(a) film na 5
Cartmenez

Już Cię uwielbiam za to co napisałeś/napisałaś(?) tu i w poprzednim poście.
To są słowa ,które wypowiedziałem tuż po seansie Szklanej Pułapki 4.0
Przede wszystkim film ten powinien nosić zupełnie inny tytuł i nic z pierwszą i drugą zwłaszcza, częścią nie mieć wspólnego. Na pewno to ten sam John McClane co w tamtych ''Pułapkach'' (może ciut podstarzały :)) ,ale klasą tamte przebijają go na łeb na szyję.
Dla mnie największym plusem jest właśnie sam B.Willis , ciągle twardy typ, rzucający od czasu do czasu dobrym mocnym i ironicznym tekstem.
Sam temat filmu jest tak realny ,że nawet sobie pewnie sprawy nie zdajemy jak bardzo ,ale na pewno nie w głównej roli z rozkapryszonym gościem ,który jest jeszcze gówniarzem. Takie coś jest prawdopodobne lecz do tego potrzebni są terroryści z ogromnym planem ,tworzonym latami ,którzy bez wahania zginął za sprawę a kasa dla nich ma znaczenie drugoplanowe. Zginą dla swojego Boga, w imię Świętej Wojny.
Amerykański dzieciak terroryzuję swoją ojczyzną z kilkoma kumplami. To dla mnie sensu nie ma ,a oni szans na wyjście z tego cało nie mają. Plan z góry skazany na porażkę!
Efekty, efekty, efekty. Efekty są mocno przerysowane, mało tego one są naciągane do bólu , a to że przekroczone zostały granice niemożliwości i prawa fizyki .... ale akcja jest i to się liczy przecież. Tak ,że banał goni banał, a scen z banałami jest pewnie z 60% filmu o ile nie więcej.
Wystawiłem 5 jedynie za : Johna McClane, scenariusz z opanowaniem systemu i ukazanie jak bardzo jesteśmy uzależnieni, a może bardziej ,jak słabi gdyby do chaosu w sieci doszło, bardzo szybką wręcz dynamiczną akcję filmu, że o ogromie zniszczeń już nawet nie wspomnę :)
Reszta to już raczej same minusy czyli film z gatunku tysiące strzałów w moim kierunku, latające samochody nad głowami, walące się wiadukty, eksplozje nad moją głową ,a ja wciąż żyję i to wszystko w centrum wielkiej metropolii plus megabanalna fabuła. Oglądnąłem raz i podziękuję.
A prawdziwe kino akcji , logiczne na dodatek to tak jak piszesz Ronin , Gorączka, Człowiek w ogniu, Wróg publiczny, Włoska robota, Teoria Chaosu, wszystkie części Bourne'a czy wspomniane tu już wcześniejsze Szklane Pułapki(1 i 2) no i może coś jeszcze by tam znalazł. Na pewno tam jest więcej sensu i logiki ,a wciąż słychać strzały.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
djrav77

Polać mu!
Dzięki za uznanie i poparcie, pozdro :-)

ocenił(a) film na 5
Cartmenez

Jak ktoś ma coś sensownego do powiedzenia to zawsze Go poprę :)
Więc nie mogłem przejść obojętnie obok Twoich postów, słów ,które sam mógłbym śmiało wypowiedzieć.
pozdrawiam
ps. napijmy się razem :)

ocenił(a) film na 5
GODsaveTHEcat

przez chwile myślałem że Bruce przejmie ten myśliwiec i rozwali wszystkich w trzy d. ech to by było piękne:)
ok. a tak poważnie; to jest taki film, na którym należy przymknąć oczy na pewne nierealizmy. Sam osobiście jestem z reguły stronnikiem logiki i trzymania sie praw rządzących światem (wspomniana fizyka), ale cały urok Die Harda polega na tym, że: Bruce jest nieśmiertelny, że rozwala wszystkich i wszystko. Jak ktoś oglądał wcześniejsze części to NIE mógł się spodziewać niczego innego, więc skąd to zaskoczenie i kąśliwe komentarze? hem?

ocenił(a) film na 4
profix

Wszystko ma swoje granice :) Nawet naginanie rzeczywistości.

ocenił(a) film na 5
Cartmenez

wg mnie nie. nie podoba sie, nie oglądaj, wyłącz w połowie.

profix

Wtedy byś narzekał, że ocenił, a nie obejrzał do końca filmu ;)

ocenił(a) film na 5
adeck92

możesz oceniać kto Ci broni. przeca jakbym przez pomyłkę włączył coś co zupełnie nie jest z mojej bajki, np melodramat brazylijski, a po obejrzeniu polowy dał 1, to nie miałbym do siebie pretensji.

ocenił(a) film na 5
profix

Jak można skończyć oglądanie w połowie filmu , stwierdzić ,że był beznadziejny i na koniec zmieszać go z błotem oceniając na jedynkę?!?!?!? Logiczne i mądre to to nie jest prawdę powiedziawszy.

ocenił(a) film na 5
djrav77

normalnie, sam fakt, ze nie dałem rady obejrzeć do końca filmu, bo był aż tak głupi, nudny, czy porażajaco banalny, może sprawić, że dam 1 mimo iż nie obejrzałem go do końca. A to w moim przypadku zdarza się bardzo rzadko. Przy czym, omawiana tu sytuacja jest zupełnie teoretyczna i nie dotyczy szklanej pułapki.

ocenił(a) film na 4
profix

Haha aleś powiedział :D

profix

Ale tam to było inaczej zrealizowane, sposób nagrania się liczy. A tu mamy typowo, tak jak to się robi w dzisiejszych czasach... nagrom gównianych efektów. Poza tym brak niepowtarzalnego klimatu, scenariusz leży, aktorstwo również, nawet Willis się nie popisał...

ocenił(a) film na 7
adeck92

To był pikuś przy tym co działo się z komputerami(sceny na początku filmu),zamachowcy wprowadzają wirusa,a komputer po wciśnięciu delete eksploduje niszcząc w proch cały dom jednorodzinny(wszytko było by fajnie,gdyby podłożyli ładunek wcześniej,a tego osobiście nie dostrzegłem)

Fabio24

Może podłożyli ale skoro już podłożyli to czemu jeden z nich się nie zasadził na hakera ?
A czy te złe ludzie nie brali pod uwagę że ktoś inny mógł wtedy siedzieć przy komputerze i wcisnąć delete ?
Głupota w tym filmie ściga głupotę szybciej niż F-35 ciężarówkę.

GODsaveTHEcat

Nie wiem czy kiedykolwiek oglądałam bardziej naiwny film. I macie rację- akcja z tym F-35 to było mistrzostwo-kiczu i ściemy. Podobnie jak cała reszta...

silverlp1

Co do początku tego kiepskiego filmu, prze który wszyscy sie wysilają jakim cudem komputery mogły eksplodować przez wirus i klawisz delete - przecież wyraźnie widać że w PCtach były zamontowane ładunki C4 - skoro już się ogląda jakiegoś totalnego gniota a później się go chwali i wystawia oceny " 11/ 10 " i " najlepRZa czĄść " może wypadałoby go wcześniej oglądać troche dokładniej???? Co tam - mnie w tej chwili najbardziej zastanawia KIEDY oni im te C4 do komputerów powsadzali. Co do reszty filmu - " dzieło " robione wyraźnie pod gimbusów. Tylko gimbus może powiedzieć o czymś że " najlepsza część " nie oglądając poprzednich części. Na szczęście później, mimo panującej powszechnie propagandy, sie z takich filmów wyrasta.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem