PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197519
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

9/10

użytkownik usunięty

Czytalem wiele pozytywnych i wysokich ocen w necie i w pelni sie z nimi zgadzam. O
geniuszu rezyserskim i aktorskim nie wspominajac. Muzyka, scenariusz, tematyka
miestrzostwo. Ktos moglby zapytac to dlaczego dales 9 a nie 10/10?. Wyjasnie ta kwestie
od razu. Dlugo czekalem na obejrzenie tego filmu. I jeszcze przed jego obejrzeniam mialem
wyrobione zdanie na jego temat, i trzeba bylo tylko je potwierdzic podczas ogladania.
spodziewalem sie filmu o milosci, samotnosci, porzadaniu, i innosci. Taki wlasnie byl, ale
draznilo mnie gejostwo, i nachalny homoseksualzm bohaterow. Podejrzewalem ze nie
zeszmaca sie za bardzo, ze bedzie to milosc taka sama jak u heretoseksualistow, a nie
gejow, chcacych sie sobie dorwac do tylkow.

ocenił(a) film na 8
rock79

Mam wrażenie, że dla Ciebie wszystko jest albo czarne albo białe.

ocenił(a) film na 3
opakowaniepomleku

To nie jest odpowiedź :-)

ocenił(a) film na 8
rock79

Słusznie. Jest to wniosek na podstawie Twoich wypowiedzi :-)

ocenił(a) film na 3
opakowaniepomleku

Twardziel jesteś, prawie tak męski jak Vesper_Lynd.

ocenił(a) film na 8
rock79

Wiesz, ja oceniam Twoje postrzeganie na podstawie Twoich WŁASNYCH wypowiedzi. To, że napisałAM, iż dla Ciebie wszystko ma barwę albo czarną albo białą nie miało na celu obrażenia Twej osoby. Może po prostu mało w życiu przeżyłeś? Tego już nie wiem.
A Ty nie możesz stwierdzić czy jestem MĘSKA, a tym bardziej czy jestem męska jak Vasper_Lynd, gdyż nie znasz poziomu testosteronu w moim organizmie.
Jestem kobietą, miło mi.

użytkownik usunięty
opakowaniepomleku

dla niego wszyscy tutaj są facetami i gejami do tego

użytkownik usunięty

swoją drogą wiele to o nim mówi... ukryte tęsknoty...

użytkownik usunięty
rock79

Na twoim tle to ja się faktycznie wydaję bardzo męska :>

ocenił(a) film na 3

Na każdym tle :-)

ocenił(a) film na 8
rock79

Kontekst. Historyczny, kulturowy, światopoglądowy, obyczajowy.

ocenił(a) film na 3
hauser

Aaa kontekst im kazał. Nie znam gościa.

użytkownik usunięty
rock79

kompromitujesz się i ośmieszasz w każdym poście

ocenił(a) film na 3

Akurat w kwestii ośmieszania się jesteś ekspertem.

użytkownik usunięty
rock79

Tylko weź pod uwagę moja droga, że w środowiskach artystycznych faktycznie to były mniej lub bardziej postępowe relacje, natomiast na prowincji wśród prostych ranczerów inaczej to wygladało. Nie zakładaj naiwnie, że wszystkie małżeństwa heteroseksualne były sobie wierne, romansiki z sąsiadkami nierzadko się zdarzały. Spróbuj byc choc trochę obiektywna.

ocenił(a) film na 3

To jest postęp? To jest degrengolada elementarnych wartości. Tłumaczenie jednej zdrady inną jest żenujące.

ocenił(a) film na 8
rock79

Postęp? Raczej powrót do tradycji. Popatrz sobie na normy seksualne starożytnej Grecji. A Ty? Nie jesteś aby... konserwatystą?

ocenił(a) film na 3
hauser

Nie kompromituj się, proszę :-)

ocenił(a) film na 8
rock79

Co jest kompromitującego w przywołaniu wspanałej kultury starożytnej Grecji.? Przecież lubisz tradycję?

użytkownik usunięty
hauser

Przywołaj mu kulturę starożytnej Sparty, która popierała homoseksualizm. Dzieciaki wiedzą co to Sparta, bo parę filmowych komiksów o tym było :D Na znajomość przez niego kultury starożytnego Rzymu jednak bym nie liczyła.

ocenił(a) film na 3

Po pierwsze Sparta to też grecka polis, tępa strzało.
Rozumiem waszą fascynację kulturą antyczną, zwłaszcza musi was rajcować składanie bogom krwawych ofiar, handel niewolnikami, uśmiercanie niepełnosprawnych noworodków. Co do owej powszechnej i nieograniczonej akceptacji dla zachowań homoseksualnych, to jednak polecam lekturę wykraczającą poza ramy pierwszych trzech zdań z Wikipedii. Wasza głupota jest wprost obezwładniająca :-)

użytkownik usunięty
rock79

Jeszcze jednen fakt historyczny:
"Święty Zastęp – elitarna jednostka armii tebańskiej. Według przekazów Plutarcha Zastęp składał się z 300 doborowych hoplitów, mężczyzn i młodzieńców, których łączyły związki homoseksualne. Święty Zastęp był jedynym w całych Tebach oddziałem zawodowych żołnierzy."

to tak apropos twojego ględzenia, że homoseksualiści to pseudokobiety

ocenił(a) film na 3

Po pierwsze, wg ustaleń historyków większość owych żołnierzy posiadało żony i dzieci (nie pisali o tym w wikipedii?:-)
Po drugie zawsze w Grecji związki homoseksualne traktowano jako upośledzone, z racji tego, że podstawowym celem była prokreacja. Tolerowano je w kręgach arystokracji ale i to uległo z biegiem czasu zmianie.
Po trzecie: dlaczego z wyjątku czynicie regułę. Przecież sami na siebie kręcicie bata :-)

ocenił(a) film na 8
rock79

Grecy mieli żony - bo chcieli mieć dzieci. Nie zmienia to faktu, że to miłość homoerotyczna była stawiana na piedestale (literatura, sztuka). Sam nie wiem, w Wikipedii piszą o tym, czy nie bardzo? Lepiej sprawdź

ocenił(a) film na 3
hauser

Na piedestale? :-)
No to proszę o podanie źródła takiej informacji. Chyba nie masz na myśli "Uczty" Platona - zagorzałego wroga seksualności.

ocenił(a) film na 8
rock79

Kultura grecka była homoerotyczna. Wystarczy poczytać:
http://www.petlaczasu.pl/homoseksualizm-grecki/b00005968

ocenił(a) film na 3
hauser

Niestety książka jest mocno tendencyjna. Autor opiera się na wygodnych dla poparcia swej tezy szczątkach informacji, jak choćby na wspomnianym wyżej przeze mnie Platonie (można było się tego spodziewać). Mimo to w żadnym punkcie nie doszedł do takich wniosków jak ty. Kultura grecka żadną miarą nie gloryfikowała zachowań homoseksualnych. Czyżbyś znów popisał się nadinterpretacją? :-)

użytkownik usunięty
rock79

Tak, żenili się, bo chcieli mieć potomków, dziedziców swojego nazwiska.

Chciałam Ci tylko uświadomić, że w kulturach i społeczeństwach niemonoteistycznych homoseksualizm był traktowany jako coś normalnego. Dopiero religie monoteistyczne (najpierw judaizm, potem chrześcijaństwo i islam) uznały, że homoseksualizm to zboczenie. Nie ma jednak żadnych naukowych podstaw, aby kontynuować ten absurd.

użytkownik usunięty
rock79

I skończ się do mnie zwracać w liczbie mnogiej, nie jestem ani królową, ani Towarzyszem, ani nie występuję w trzech osobach.

ocenił(a) film na 3

Skoro tak twierdzicie...

użytkownik usunięty
hauser

Masz deja vu? :DDD
cwiczenia na cierpliwośc z Jehanne niewątpliwie pomogły, ale na tym ugorze nic raczej nie wyrośnie :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8

No. Jak łyse konie. Znaczy... Koń z klaczą?

ocenił(a) film na 8
hauser

Chyba jednak "konie". Przecież Vesper jest facetem. Do tego tak męskim jak ja ;)

użytkownik usunięty
opakowaniepomleku

Na forum "Niezniszczalnych" też byłam wg tamtejszych userów facetem, przez trzy tygodnie, moje nawoływania o właściwe rozpoznanie mojej płci nic nie pomogły, chciaż tam się tłumaczyli tym, ze dziewczyny nie ogladają rzekomo filmów akcji, powinnam przecież siedziec na forum Zmierzchu i wysyłac całuski Edwardowi Pattisonkowi ;)

ocenił(a) film na 3

Skoro ludzie tak cię postrzegają, to chyba jednak jest coś na rzeczy.

ocenił(a) film na 10
rock79

"Żydem jest ten, kogo ja uważam za Żyda". Nu nie?

ocenił(a) film na 3
Birke_La_Folle

Co za bełkot.
Żydem jest ten, kto swoim zachowaniem i prezentowanym światopoglądem daje temu świadectwo.

ocenił(a) film na 10
rock79

Nu a jak trzeba się zachowywać żeby zostać Żydem, pączuszku?

ocenił(a) film na 3
Birke_La_Folle

Tak jak Żyd. Proste, nie?

użytkownik usunięty
rock79

Na rzeczy jest tylko tyle, że fora filmwebu pełne są zakompleksionych fiutków, których przeraża to, że kobieta wyraża swoje opinie w sposób arbitralny, więc przypisują jej cechy "męskie".

ocenił(a) film na 3

Spośród tych kobiet jesteś największym fiutkiem. Twoje wypowiedzi nie mają nic z arbitralności.

http://www.youtube.com/watch?v=ff-XVdiepTo
Jakże właściwa dla was postawa :-)

użytkownik usunięty
rock79

Tyle, że ten fragment filmu mówi o takich właśnie oszołomach jak ty :)

ocenił(a) film na 3

Widzę, że czytanie ze zrozumieniem jednak boli, intelektualna pokrako :-)

użytkownik usunięty
rock79

Ty nie rozumiesz ani filmów, ani postów, ignorancki matole :)

ocenił(a) film na 3

Trzeba zachować zdrowy rozsądek i umieć odróżnić merytoryczny post przeciętnego użytkownika tego forum od twojego bełkotu.

ocenił(a) film na 3

Cóż za wspaniały przykład gimnazjalnej erudycji. W sytuacji braku argumentów, zaczynają się wyzwiska. Ale czego spodziewać się po mniejszościach. One zawsze reagują gniewem. Tupnij jeszcze nóżką :-)

ocenił(a) film na 10
rock79

Boś pipka i tępak. Zachowujesz się jakbyś serio nie dostrzegał różnicy między bohaterami Brokeback a współczesnymi aktywistami. Żenujący jesteś z tym imputowaniem Vesper homoseksualizmu. Film jak na tacy pokazuje jak wówczas obchodzono się z gejami (vide wspomnienia Ennisa z dzieciństwa). Istniało powszechne społeczne przyzwolenie na brutalne prześladowanie takich osób, nie tyle nawet ostracyzm co lincze. Myślisz, że Ennis i Jack mogli spokojnie "wyjść z szafy"?

Abstrahu-jąc od filmu - czytałam kiedyś w NYT artykuł o małżeństwach między gejem a kobietą. Wielu gejów szczerze kocha swoje żony. Często nie ma tu chęci świadomego krzywdzenia partnerki - facet zakoch-uje się w kobiecie, jest na miłosnym haju, który po latach mija i górę biorą skłonności homoseksualne. To tyle o współczesnych parach tego typu. PS: durnowata ta nowa cenzura.

ocenił(a) film na 3
Birke_La_Folle

Nie zauważyłem, żeby w filmie kogoś zlinczowano, histeryku.

użytkownik usunięty
rock79

Zlinczowano dwóch kowbojów, którzy prowadzili wspólnie ranczo obok rodziców Ennisa. Jak ty ogladasz filmy, mała?