PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197519
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Film miałby dużo większą ocenę, gdyby nie homofobi. Mam dla was radę: jak was tematyka
filmu nie interesuje, to nie oglądajcie go i nie oceniajcie. To żałosne.
Na szczęście, film i tak ma dość dobrą ocenę.
Ode mnie ma jak najbardziej ZASŁUŻONE 10/10.

użytkownik usunięty
TheBlackPearl

Oczywiste, że homofoby brzydzą się taką tematyką, ale jeśli już natrafią na taki film to nie potrafią docenić jego walorów i oceniają go przez homofobiczny pryzmat. A szkoda. Wg mnie "Tajemnica Brokeback Mountain" przedstawia jedną z najpiękniejszych historii miłosnych i nie ważne, że jej bohaterami są dwaj mężczyźni. Tu chodzi o potęgę miłości,uczucia, które przetrwały próbę czasu i trwają pomimo miliona przeszkód.

Dokładnie. Subiektywnie oceniają, opierając się tylko na jednej myśli "film o gejach". Irytujące, dobijające, żałosne.
I zgadzam się z Tobą. Historia jest piękna. No i poza tym, nie chodzi tu o to właśnie, jakiej płci są bohaterowi. To piękna historia miłosna. Żal, że od niektórych nie dociera i to tylko dlatego, że jest o dwójce mężczyzn.

ocenił(a) film na 10
TheBlackPearl

To i ja się dołączam do tego klubu:). Jak dla mnie "Tajemnica Brockeback Mountain" to jeden z najpiękniejszych filmów O MIŁOŚCI, jakie powstały, ale to już ktoś napisał. Oczywiście - "Titanic" ma epicki rozmach, "Notting Hill" humor, "Wichrowe Wzgórza" specyficzny klimat, lecz jak dla mnie film Anga Lee jest dokładnie na tym samym poziomie, co dzieła wymienione przeze mnie przed chwilą, jeśli nie wyżej. Co z tego, że o parze facetów? Gdyby obok zamiast Heatha Ledgera była np. Anne Hathaway, byłby to równie dobry film.
Wielu narzeka na tempo - to film Anga Lee, którego komiksowy Hulk był wolny (przy okazji też okazał się świetnym filmem)! Taka cecha reżysera, zresztą mi to pasowało.

Jak dla mnie 10/10.

pantrupek

Kurczę, akurat średnio lubię filmy o miłości i z wymienionych -chociaż kojarzę tytuły- oglądałam tylko Titanica... ^^ Nie mniej - zgadzam się z Tobą. Z drugiej strony, ludzie powinni też dostrzec walory tego, że film traktuje o homoseksualistach. Jest to piękna historia o więzi psychicznej, nie tylko fizycznej. Jest kilka scen łóżkowych, ale co z tego? Jeśli już kogoś takie obrzydzają... W dzieciństwie zasłanialiśmy oczy, widząc uprawiającą seks heteroseksualną parę... Teraz tak samo zasłońmy ale na uprawiających seks mężczyznach. To co nas wtedy odpychało, te kilka scen(przez które film i tak nie tracił dla nas na wartości) zakrywaliśmy, teraz odpycha nas co innego, ale metoda może być taka sama. Oczywiście to tylko przykład, bo mi osobiście homoseksualiści nie przeszkadzają. Może trochę kobiety, ale przecież póki się do mnie nie dobierają, mogą sobie żyć, całować się, nawet uprawiać seks... Wracając do filmu, temat homoseksualizmu był kiedyś tematem Tabu. Teraz nie jest - i bardzo dobrze. Ciesze się, że Lee wyreżyserował akurat taki film. Poza tym, naprawdę dobrze.

ocenił(a) film na 10
TheBlackPearl

Nic dodać nic ująć!;)

pantrupek

Cieszę się, że się ze mną zgadzasz. <:

ocenił(a) film na 10
TheBlackPearl

Bo w sumie sam bym tego, co myślę na temat tego filmu, lepiej nie określił;).

pantrupek

Cieszę się, że mogłam wyrazić w tym komentarzu nasze wspólne odczucia. xD Ale naprawdę, cieszę się, że są ludzie, co myślą podobnie do mnie i nie oceniają tego filmu tak powierzchownie. (:

Zgadzam się, jest pięknie przedstawona historia miłosna.

ocenił(a) film na 6
TheBlackPearl

Wypraszam sobie. Jestem homofobem i oceniłem go na 6/10. I nie dlatego, że mi temat nie odpowiadał, lecz dlatego, że po prostu mnie trochę znudził, jak to dramat obyczajowy. Ale za samą tematykę i sposób jej ukazania - ogromny plus.

Apostle_Viljar

Nie napisałam, że każdy homofob źle ocenił ten film. To był tylko ogólnik. Wybacz, jeśli czujesz się tym urażony.

Apostle_Viljar

Homofobia to wewnętrzny lęk przed własnym homoseksualizmem. W skrócie - jesteś krypto ciotą.

ocenił(a) film na 6
Kamasutra

Znałem to, ale bawi mnie za każdym razem, kiedy to czytam :)

Apostle_Viljar

wstawiłeś emotkę - to znaczy że chciałeś ukryć zdenerwowanie
pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Vincent_Vega_

Owszem, nie lubię, kiedy ktoś używa słowa "ciota". Każdy z nas ma jakąś ciotkę, którą kocha i takie sformułowanie jest obraźliwe.

Apostle_Viljar

wg wikipedii ciota to pedalska szeptucha
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cioty

Vincent_Vega_

Kierujesz się wikipedią? Wieszm, kto w ogóle pisze na wikipedii? Osoby, które mają zbyt dużo wolnego czasu. Nie ufałabym temu, co tam piszą.

TheBlackPearl

racja, to na przykład
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzest_Polski

kompletne brednie, Polska nigdy pewnie nawet nie była katolickim krajem

Kamasutra

Głupota. Najlepiej drogi hejterze zajmij się sobą, zamiast wstawiać takie durnoty.

TheBlackPearl

Zastanawiam się czy na forach filmów o homoseksualnych kobietach też są takie żałosne burzliwe dyskusje, awantury i dodatkowo religijne i polityczne wrzuty..
To jakaś plaga.
Dobry film bo łączy ich emocjonalna więź, poczuli coś więcej niż przyjaźn dwóch kumpli.
Jednak nie, nadeszła scena w namiocie i film stał się beznadziejny bo panowie nie odeszli w dwie różne strony i nie zaspokoili się ręką.
Bo ja to sobie też tak tą scenę częściowo tłumaczę.
Po prostu, każdy ma jakiś popęd seksualny.
Jeden był pijany, drugi miał po prostu ochotę.
Aż sobie z ciekawości skoczę na forum Grey's Anatomy i sprawdzę czy tam też zaniżają ocenę serialowi dlatego że Callie i Arizona są razem, a co "gorsza" mają dziecko "dzięki" ich przyjacielowi..
Pozdrawiam.

ntx

Bez komentarza.

TheBlackPearl

Nazywanie homofobem kogoś kto uważa homoseksualizm za coś nienormalnego świadczy o głupocie. Na początek proszę poszukać co to jest fobia. A później proponuje pomyśleć.

cotypowiesz

Tak się nazywa osoby, które nie tolerują homoseksualistów. A fobia? Wiem co to jest. Taki "lęk przed..."

TheBlackPearl

I co, brak tolerancji równa się lekowi? Musisz zrozumieć, że obowiązująca definicja homofobii jest wymyślona przez środowiska homoseksualne i powtarzana przez ludzi którzy nie potrafią lub nie chce im się myśleć.

cotypowiesz

Dokładnie, a arachnofobię wymyśliły pająki.

Vincent_Vega_

A osoba nienawidząca komarów, jest komarofilem, i się ich boi?

Dieterow

coś ci sie synek poyebało

Vincent_Vega_

Być może, ale mój ojciec nie lubi filmów Tarantino, więc raczej nim nie jesteś. Dla tego pytam się skąd to "synek"?

TheBlackPearl

Haha. A ja mogę powiedzieć, że gdyby nie pedały to film by miał o wiele mniejszą ocenę, obecna jest zawyżona. Tak samo o innych filmach powiedzieć - gdyby nie anty fani to film by miał dużo większą ocenę, doprawdy, żałosne.

Mailo91

"Zmierzch: 10/10". Nie mam więcej pytań.

TheBlackPearl

Wszystkie części harrego okularnika 10/10 i do ulubionych, na dodatek fan pedo filmów, nie ma co z Tobą gadać ;] "Nie mam więcej pytań" To nie było pytanie tylko fakt ;o

Mailo91

ps. taki z Ciebie koneser filmowy, że dajesz filmowi albo 10 albo 1 muhauha xD

Mailo91

Bo oceniam tylko te filmy, które mi się podobały. Reszty zwyczajnie nie oceniam. Zresztą, koniec. Nie dyskutuję z debilami.

TheBlackPearl

Hahaha czyli nie widział filmu a ocenia i śmie się wypowiadać na jego temat, ehh będę się za Ciebie modlić :)

Mailo91

Myślę że...po prostu fascynuje cię miłość homoseksualna...nie ukrywaj...oto jeden z powodów dla których wciąż siedzisz na prawie wszystkich aktualnych tematach tego filmu i atakujesz osoby które film oceniają pozytywnie :-) Nie obawiaj się :-)

Tamilina

Haha jakie żałosne masz rozumowanie :) Krytykując gwałcicieli, pedofilów zoofilów też się nimi stanę? Pomyśl i dopiero wtedy zacznij komentować moje posty.

Mailo91

Ty jesteś za to bezrozumny śmieć,nie używasz nawet 1% mózgu,o ile ten potrzebny do życia i mądrości i tolerancji narząd został ci "podarowany"...Możesz czuć niechęć do osób homoseksualnych,ale porównywanie ich do gwałcicieli,pedofilów jest bezrozumne i niesprawiedliwe.Oni nie wyrządzają nikomu krzywdy,nie zmuszają,nie są śmieciami jak gwałciciele,pedofile (o ile wiesz,a może i nie,półgłówku ...co mnie nie zdziwi) trafiają za kraty,albo spotyka ich kara śmierci w innych,lepiej cywilizowanych krajach-szczególnie mam tu na myśli rząd...).Ale...możesz ty kiedyś trafisz za kraty a tam z braku-laku biorą "w posiadanie" od tyłu takich jak ty,i są to nie homoseksualiści ale hetero....może tego właśnie ci brak,może to jest twoim marzeniem....wiesz,z twych wypowiedzi można wiele wyczytać o tobie "ukryty homo" a jak narzazie gość na tych tematach i karm się marzeniami ;-) To ostatni komentarz skierowany do twej marnej i nijakiej istoty...twoje porównania są żałosne...Miłej,dalszej podniety.

Tamilina

"Ty jesteś za to bezrozumny śmieć,nie używasz nawet 1% mózgu,o ile ten potrzebny do życia i mądrości i tolerancji narząd został ci "podarowany""
Ehem sam sobie "panie tolerancyjny" zaprzeczasz.
Nie chce mi się tej dziecinnej gadki czytać, zero kultury osobistej, myślenie najwidoczniej sprawia problemy, wszędzie obraza.
A więc: "Ja z panem nie rozmawiam, bo z głupkami nie ma sensu rozmawiać."

Mailo91

Jak już to PANI,widzisz biedna,bezrozumna,udręczona ww własnym świecie zróżnicowanej seksualności...nawet po nicku nie potrafisz płci odróżnić.Cóż...bez komentarza.To mój ostatni post i koniec dyskusji z miernotą...powodzenia nieszczęśliwy,ukryty homoseksualny...."człowieku" udający homofoba...jakże to smutne....

Tamilina

Po takich dziecinnych, wulgarnych, żałosnych wypowiedziach sądziłem, że jesteś facetem, na nick nie patrzę, szkoda mojego czasu. Współczuję Twoim przyszłym facetom niewychowana, nietolerancyjna babo.
Spamujesz i spamujesz, po co w ogóle zaczęłaś ze mną gadać? No chyba, że ulubione zajęcie to trolling.

Mailo91

...................... b.k

Mailo91

Ja już mam Ukochanego :-) Nie martw się,ty też może kiedyś będziesz miał.... ;-D Jestem tolerancyjna,dobrze wychowana i mam swoje zdanie...nie martw się,kiedyś też będziesz może miał... ;-D (wątpię)

Tamilina

Żałosna jesteś, wiesz? Nie karm trolla i naucz się tolerancji dla ludzi a nie tylko dla pedałów.

Mailo91

Powiem to w odniesieniu do Twojej wypowiedzi kierowanej do mnie i Twojej wypowiedzi kierowanej do użytkownika Tamilina(która w odróżnieniu od Ciebie ma rozum w głowie)... Jesteś żałosna. Ty. Nie ja, czy w/w użytkowniczka. Ty musisz mieć nie po kolei, żeby zamiast konstruktywnie wypowiedzieć się na jakiś temat, trollujesz. Jesteś totalny lamers i jeśli chcesz się podbudować to znajdź sobie jakieś inne forum i wątek offtopic. Tyle.

TheBlackPearl

Totalną lamą to jesteś jedynie Ty, jak ktoś się nie zgadza z Twoją żałosną wypowiedzią lub ma odmienne zdanie to już szukasz jakiejś zaczepki do kłótni jak jakieś niewyżyte dziecko. To samo tyczy się jej, spamuje bezsensownie tak samo jak Ty teraz. Znajdź sobie inne forum i tam się wyżal komuś, że film o pedałach nie każdy toleruje i przez to ma mniejszą ocenę ojejku co to będzie.

Mailo91

Haha, śmieszna jesteś. I nie wiesz co to lamers. :P

TheBlackPearl

No chyba Ty nie wiesz. Akurat do Ciebie pasuje jak ulał.

Mailo91

I nie napisałam, że oceniam te, których nie oglądałam. Oceniam te które oglądałam, a które mi się podobały. Po czym wnioskujesz, że oceniam to, czego nie oglądałam? Jeśli chodzi o jakieś 1, to są dla filmów, które widziałam. Fakt, o nich uprzednio nie wspomniałam.

użytkownik usunięty
Mailo91

Mailo, powiedz: śnią Ci się już geje? I jak się po takich snach czujesz? Czujesz dyskomfort? Pędzisz wtedy zaraz do komputera i próbujesz się zemścić na Bogu, że Cie oddarzył homoseksualnymi skłonnościami, których się wstydzisz;)

Heh zapewne Ty masz jakieś homoseksualne skłonności i przez gejów we śnie masz zmazy nocne. MI się to nie śni, nie wiem do czego próbujesz taką żałosną gadką doprowadzić, napisałem z sensem ten post do którego kierujesz odpowiedź, nie spam, robi się to nudne.