PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197542
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Czy Laureen się domyśliła??
*
*
*
*
*_____________________________ ______________________________ ______________
W scenie gdy dzwoni do niej Ennis i mówi jej że wie gdzie jest Brokeback mountain i że jezdzili tam razem z jej mężem paśc owce, ona nagle zmienia wyraz twarzy i powoli zacyna płakać - jak uważacie - czy po prostu ma przed oczami bolesne wspomnienie męża czy tez domyśliła się dlaczego brokeback było dla Jacka tak wyjątkowe.
I czy naprawdę wierzyła w wersję śmierci Jacka którą tak sucho podała przez telefon Ennisowi

ocenił(a) film na 10
Krolik_Pudding

Nie wiem... Ja... myślę, że ona się domyślała.

Krolik_Pudding

Może nie domyśliła się, ale przeczuwała, co jest grane.
To jedna z najlepszych scen w filmie; brawo dla Anne Hathaway.

Howler

nom, po tym filmie Anne dołączyła do grona moich ulubionych aktorek.

ocenił(a) film na 10
Krolik_Pudding

Moich też... Skoro post za krótki, to dodam: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa! KOCHAM BROKEBACK. Chyba wystarczy.

Krolik_Pudding

Na pewno się domyślała. Ale nie miała aż takich powodów jak Alma, która prędzej poznała prawdę o męzu.

użytkownik usunięty
Krolik_Pudding

Nie wiem czy zauważyliscie, ale kiedy rozpoczyna sie rozmowa telefoniczna Laureen pyta sie Ennisa z kim rozmawia, juz po tym, jak on sie przedstawił. Dal mnie Ten moment wygladal, jakby nie wierzyła własnym usza, ze kochanek jej męza ma czelność jeszcze dzwonic, po tym, co jej zrobił? Rozmowa ich była strasznie oschła a opowiesc Laureen o śmierci Jacka pozbawiona wrażliwośći.Wdanie sie Jacka w romans z sąsiadem wyszedł na jaw i to był powód jego smierci-zemsta otoczenia, byc moze ojca Laureen-przeciez on z Jackiem nie szczegolnie sie lubili lub innych osob z otoczenia.
Moze i sama Laureen mieszała w tym palce? Przeciez ich małżeństwo ,,mogło toczyc sie przez telefon", nie kochali sie byli ewentualnie w poczatkowej fazie soba lub tylko Laureen Jackiem zauroczeni.

ocenił(a) film na 10

tą scene można naprawde różnie zrozumieć. Może i na początku bardzo sucho podała przyczyne śmierci meża ale w takim razie czmu by potem płakała. Nie wydaje mi się żeby Była w jego śmierć zamieszanal. Oni się raczej nie kłócili, nie byo miłości ale też nie było kłótni To było raczej jak spółka przynajmniej mojim zdaniem. A to czy ona wiedziała, możliwe.Lecz nie wydaje mi sie żeby wpłęni.

użytkownik usunięty
Shivunia

To tylko moje przypuszczenia, chociaz takie nasuwaja mi sie wnioski po obejrzeniu filmu . Chciałbym wierzyc w historie śmierci, która przedstawila Laureen, naprawde. Ta wieloznacznosc nadaje temu filmowi wyjatkowosci.

ocenił(a) film na 10

Obejrzałam sobie tą scene z telefonem do Laureen jeszcze 3 razy i szczerze mówiąc, nie wiem co myśleć. Bardzo istotne musiało być to co Jack jej mówił. Ona nie wiedziała na temat tego miejsca za dużo. Myślała ze to miejsce z dzieciństwa albo gdzieś gdzie mógł się napić ( dużo pił - ja odczytuje to w ten sposób że jak ktoś pije to chce zapomnieć, desperacko ucieka ) Wydaje mi sie ze ona mogła wiedzieć tyle ze tam , włąśnie na Brokebac pżeżył najwspanialsze chwile swojego zycią. Zapewne Jack nie opowiadał co tam robił , a tymbardziej z kim ( chodzi mi o wypasanie owiec) Ennis był postrzegany przez nią pewnie jako stary kumpel, ktoś z kim polował i łowił te ryby. Nie wiązała go z tym miejscem.( dlatego tak sucho przedstawiłą mu śmierć męza) a Kiedy on powiedział jej ze wypasali tam razem owce , coż, faktycznie mogła powiązać jakby te dwie historie. I stąd mogły być łzy. To są oczywiście moje domysły. Te małżeństwo nie rozmawiało dużo ze sobą. Ją tez życie ( w sensie co robił itp.) męza raczej nie ineteresowałao nie dociekała. Nie było jej to potrzebne do szczęscia

użytkownik usunięty
Shivunia

Myśle, ze ta dwuznaczność tej sceny jest zamierzona przez reżysera. Przeciez mamy przed oczami, dwie tragiczne sceny-śmierc z nieszcześliwego wypadku opowiedzaina przez Laureen i smierć zamierzona-przpuszcenia ennisa. Widz ma sam dojść do tego jaka moze byc prawda-szczególnie, gdy zna podejscie wiejskiego-kowbojskiego społeczeństwa do sprawy homoseksualizmu. Zwrocilem takze uwage na zadnie, wypowiedziane poza kontekstem: ,,Jack duzo pił" mysle, ze Laureen mila na mysli, ze topił swoje smutki i niepowodzenia w alkoholu. Gdyby w tym Filmie wszystko bylo jednoznzcnie przedstawione to nie byłby on nic wart. Zwykły reportaż:-)

ocenił(a) film na 9
Krolik_Pudding

Trudno powiedzieć, czy faktycznie się czegoś domyśliła. Ale wszak na tym wielkość filmu Anga Lee polega - na niejednoznaczności i niedopowiedzeniach, które zaważyły na tym, iż "Brokeback" nie otrzymało Oscara za film roku. Ale i tak nic nie odbierze klasy temu niezapomnianemu dramatowi.

ocenił(a) film na 10
Thommy

Czy to właśnie dlatego? Dlatego "TBM" nie dostała Oscara za najlepszy film? Za to, że trzeba było ruszyć głową i zastanowić się po obejrzeniu tego filmu? Myślę raczej, że jest to pozytywna cecha - nie wszystko podane jak na tacy.

Krolik_Pudding

Myślę, że się domyśliła.Było mi trochę żal Almy i Laureen ale w pewnej scenie Ennis mówi "To był jednorazowy incydent" Jack mu na to: "Tak, przecież nie jeste ciotą..." Oni bali się własnej seksualności i byli pełni wątpliwości jednak podjęli decyzję o powrocie do "normalnego" życia. Uważam, że w końcu Laureen zrozumiała moc ich "przyjaźni"...

użytkownik usunięty
Finding_Neverland

Zli pozorami(Jack i Ennis), bo tak chciało społeczeństwo. Bali sie swojej sesualności, bo od poczatku zycia nastawiani byli negatywnie do homoseksualizmu. Pytanie jest nastepujace: Czy laureen dowiedziala sie o romansie Jacka z Ennisem, a jesli wiedziała to czy nie przyczyniła sie to do smierci Jacka

ocenił(a) film na 10

Przyczynić się dośmierci ? Bez przesady. Nie była ona może idealną kobietą ale to nie znaczy że zabiłą męza. Ja jak już stawiam na jej ojca. ON szczerze nienawidził Jacka.Wydaje mi się że Laureen mogła dowiedzieć/ domyslić się o związku jej męza z Ennisem ( tak jak już wcześniej wspominałam) dopiero w momencie rozmowy telefonicznej. Co do seksualności, mogła wiedzieć wcześniej ...ale to już jest poza fabuła fimu :P
"Bali sie swojej sesualności, bo od poczatku zycia nastawiani byli negatywnie do homoseksualizmu." Nie ma się wsumie co im dziwić, a tymbardziej Ennisowi. Ojciec dał mu wymowną lekcje która chyba każdy by niezapomniał

ocenił(a) film na 10
Shivunia

To nie mógł być ojciec Lureen, ponieważ w książce jest wyraźnie napisane, że on zmarł.

ocenił(a) film na 10
Ellesmera

hehehe No wiesz , książki nie czytałam a w filmie to nie jest powiedziane więc moje gdybania co do winny ojca Laureen nie są bezpodstawne i w pełni usprawiedliwione ( oczywiście - według mnie ;P)W każdym razie dziękuje za uwage :D

ocenił(a) film na 10
Shivunia

Nie naskakuję na Ciebie, tylko udzielam informacji.

ocenił(a) film na 10
Ellesmera

:D przecież nic nie wspominałam o naskakiwaniu na kogokolwiek ;) podziękowałam tylko za informacje. Dobrze jest dowiedzieć się czegoś nowego :D

ocenił(a) film na 10
Shivunia

To przepraszam.