Jak widać po tematach ten film ma swoich zwolenników i antyzwolenników. Ja należę do grona tych pierwszych. Obraz ten obejrzałem juz 5 razy i za każdym razem podoba mi się tak samo. Największym plusem produkcji jest niewątpliwie scenografia i napięcie. Można tu znaleźć naprawdę kilka scen mocno brutalnych (np. odcięcie nogi). A wspomniane napięcie buduje się stopniowo. Gra aktorska dobra (mogło być lepiej), muzyka niezła i sam scenariusz świetny. Napewno nie jest to film zupełnie przewidywalny. Oczywiście jest kilka momentów, w których od razu wiemy co i jak się stanie a naciągane zachowanie bohaterów czasem pozostawia wiele do życzenia ale w większości nowych horrorach tak niestety bywa. Natomiast ten film i tak posiada tych momentów niewiele w porównaniu z innymi filmami grozy ostatnich lat. Trzeba zaznaczyć, iż nie jest to film dla ludzi o słabych nerwach. Jak najbardziej polecam ten znakomity horror, który myślę - mimo kilku mankamentów - że jest najlepszym horrorem ostatnich lat. Moja ocena: 10/10.