PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38601}

Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chainsaw Massacre
2003
6,0 69 tys. ocen
6,0 10 1 69101
5,8 16 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

ludzie oczym wy mowicie!! Ten film jest beznadziejny. Jedyna scena warta uwagi jest w okolo 9 minucie gdy laska se strzela w glowe, a potem to musialem sie sie szczypac zeby nie zasnac :D Ten film nawet na 1 nie zasluguje. Ani sie krew nie leje, ani nie trzyma w jakimkolwiek napieciu (nie mowiac juz o strachu). Czerwony kapturek jest bardzie przerazajacy :D

użytkownik usunięty
painmaker

taak? wiec wg. Ciebie jaki film tego gatunku jest lebszy...
nie ma krwi? nie ma napięcia? o czym ty mowisz człowieku?
jaki film bardziej trzyma w napięciu?? no bo kapturka nie nakręcili niestety...

ocenił(a) film na 10

Na takich anty-Texas-typków nie warto tracić już nerwów i sił... więc luz człowieku - jeśli nie pasi mu Texańska, niech się faktycznie może za tym kapturkiem zakręci (ew. za Muminkami). Każdy kumjający choć w minimalnym stopniu będzie w stanie docenić ten film...

jest taki film: "Inni" (Others) z Nicole Kidman - polecam. Bez krwi, bez piły - a jednak po skórze chodzą dreszcze.

Modliszka

"Inni" są wtórni do "Szóstego zmysłu", chociaż oba te filmy mi się podobały...
...i nie sposób porównywać ich do "Teksańskiej Masakry..."
"Teksańska..." jest doskonała w swoim gatunku! Ja byłem zachwycowny!

painmaker

dno? myśle że poprostu chcesz pokazać jaki to z ciebie twardziel a tak poprostu to nawet sam byś nie poszedł do sklepu po papier toaletowy jakby ci mamusia nie kupiła bo ty przycierz jesteś za twardy nie? może jednak powinienneś wrócić do tego czerwonego kapturka, a nie brać za filmy do których nie dorosłeś!!!

użytkownik usunięty
painmaker

Zgadzam się, prawdziwy film WARTY obejrzenia gdzie (co prawda) akcja dzieje się co 5 min, ale przynajmniej sie nie zasypia: FREDDY VS JASON X ta część przygód ,,koszmaru z ulicy wiązów" jest w miarę krwawa... A texańska itd. to film nie warty tytułu. Myśle że film dla tych, którym podobała się ta (niby) masakra, to FREDDY VS FREDDY'S MOTHER. VfW POzdro dla wszystkich!!!

ocenił(a) film na 10
painmaker

po prostu nie lubisz takich filmów, ale słuchaj każdy moze przeciez kręcić to co chce a koles wlasnie chcial takie cos zrobić, i mi osobiscie sie podobalo :P

ocenił(a) film na 1
NeiTh

gatunek: Horror/Akcja/Psychologiczny
Na tą akcję to mogę się jeszcze zgodzić.

Presiu

A co w tym filmie psychologicznego jesli mozna wiedziec? Chyba to jak drastyczne sceny wplywaja na psychike widza... Wszystko o tym filkmie powiem, ale nie jest to obraz psychologiczny.

użytkownik usunięty
painmaker

Film jest calkiem spoko ale fredy vs jayson wymiata. moze poleci ktoś jeszcze jakies horrory dobre bo ostatnio ciezko o tak owe. ogladalem ostatnio wysyp zywych trupow - myslalem ze to chorror ale usmialem sie po pachy zamiast sie bac! ciezko o jakis dobry horror!

painmaker

Hail! Ten film to taka kicha jakich nie mało. Tylko tępi zboczeńcy mogą widzieć w tym obrazie jakieś wartości.... ale Soundtrack to już inna sprawa 9/10 ]:-)

użytkownik usunięty
Marcin_ZoltaR

wszystkie mamisynki które krytykujecie ten film nie potraficie przedstawić prawdziwych wad tego filmu myślicie że pozjadaliśćie wszystkie rozumy pierdolićie jakbyście potrafili nakręcic coś lepszego ten film spełnia wszystkie wymogi jakie dobry horror powinien spełniać , a jak ktoś się ze mną nie zgadza to niech wymieni horrory które według niego są dobre to ja go ocenię

ocenił(a) film na 1

Oj mogę Ci wymienić kilka lepszych..;/Obejrzyj sobię chociażby horrory nakręcona na podsawie ksiązek i scenariuszy Kinga.To jest dla mnie coś lepszego nież bieganie z piłą.Sama "Pila"podobała mi się juz bardzij niz to.Jeśli nadal uwarzasz ze "Teksańska masakra piłą mechaniczną" jest najlepsza to pisz.Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
painmaker

Kurde koleś sam jesteś beznadziejny!! To jest jeden z najlepszych horrorów jaki oglądałam i nie zgodziłabym się z tym co napisałeś. Wogle nie zrozumiałeś sensu tego filmu. I w takich filmach robionych na faktach nie chodzi o to ile krwi jest !! Weź się zastanów trochę zanim coś powiesz (= napiszesz) !!

ok, skoro twierdzisz że ten film jest dobry wytłumacz mi różnicę między nim a innymi horrorami gdzie trup amerykańskiej młodzieży ściele się równie gęsto. I w ogóle jaki ma sens?

użytkownik usunięty
painmaker

ty głupi pedale ten film do ciebie nie trafia bo jesteś ciotą , oglądasz pedalskie filmy i słuchasz disco polo a jeśli nie to wymień horrory które według ciebie są dobre

użytkownik usunięty
painmaker

Tak sie tym filmem podniecanie, ze niby taki straszny byl itp. Zobaczcie sobie TChM z 1974 roku - tam to dopiero mozna byl sie przestraszyc. Obejrzalem ten "nowy" film z checi porownania ze starsza wersja i uwazam, ze pod kazdym wzgledem ten z '74 jest o wiele lepszy, no moze z wyjatkiem glownej bohaterki :) - no ale tak to juz jest w tych "horrorach", ze jak nie potrafia zrobic dobrego filmu to jakies laski wrzuca do niego, zeby ludzie na to chodzili do kin itp

Ja powiem tak.Dla mnie teksańska masakra jest taka sobie. Pierwowzór mi się wogóle nie podobał ale to chyba ze względu na tych wszystkich aktorów i wogóle sposób kręcenia. Ten remake jest niby ulepszony , ale jednak nie aż tak dobry by na nim piszczeć ze strachu. Bardziej jednak wolę klasykę horroru z Hellraiserem na czele. A z dobrych horrorów polecam Ciśnienie i Egzorcysta:początek, naprawdę filmy warte obejrzenia, a jeśli się chcecie pośmiać i trochę pobać ot zobaczcie sobie Wysyp żywych trupów , zabawny film , polecam.

użytkownik usunięty
nAzGuL22

Hellraiser?? Stary!!takiego nudnego syfu nie widziałem dawno!!! Musisz być tak samo nędzny i prostacki jak ten film!!!

painmaker

jesli chodzi o pierwowzor Texas Chainsaw Massacre to powiem tylko ze klimat jest o wiele lepszy od Najnowszej ekranizacji tej najwiekszej amerykanskiej Hanby w kryminalistyce! Ale postac zabojcy Thomasa Hewitta w TCHM z 74 roku jest troche komiczna natomiast postac wspolczesna to uosobienie zla!! tego co najgorsze jest straszny i oblesny!!! naprawde moga snic sie koszmary!! bylem na maratonie filmowym z 3 horrorow na dwoch poprzednich cala sala wybuchal smiechem(Jeepers Creepers 2 i Osada) natomiast przy TCHM nikt nawet nie pisknal jak zobaczyli zabojce ktorego twarz pokryta byla czyjas ludzka skora!! cos obrzydliwego!!! i naprawde mozna bylo sie przestraszyc!!! ciesze sie tez bardzo ze rezeser nie zaserwowal nam totalnej jatki!! jak na przyklad pokazanie scen jak znecal sie nad ofiarami albo scen kiedy zabij ta druga dziewczyne!! w pewnym sensie widac ze to jeden z najlepiej zrobionych amerykanski horrorow ostatnich lat(prosze nie myslic z horrorami gdzie strach glownie wywoluje atmosfera!!) na pewno o klase lepszy od Wrong Turn!! Nie moge zgodzic na to ze film ma jakies przeslanie albo jest psychologiczny!! Najwieksza wada jest ze film pokazano dopiero rok po premierze w stanach i wszyscy inni ogladali juz film na kompach ale ja wytrzymalem;)) Pozdrawiam wszystkich

użytkownik usunięty
painmaker

Powiem krótko: Film świetny a Dno to Twój stary.

użytkownik usunięty

TCM 2 i 3...................... na tym się wychowałem pierdolce jebane!!!!!!!!!

Pierdolcie się!!!!!!!!!!
Pozdrawiam ekipe z http://horror.superhost.pl/forum/ [horror.superhost.pl/for ...]

powiem jedno... przeraża mnie poziom kulturalny polskiego społeczeństwa...
założę się, że 97.5 % ludzi którzy uważają ten film za "coś" to chłopcy w dresach przed piętnastym rokiem życia... tak bardzo się staracie udowodnić, że znacie się nafilmach a tak naprawdę chyba niewiele jeszcze widzieliście... skoro ten film tak bardzo was przeraził to nie wiem co z wami jest nie tak... pozatym ktoś powiedział, "nie zrozumiałeś sensu tego filmu\" czy coś w tym stylu... :D:D:D skoro jest w tym jakieś ukryte dno to proszę o napisanie co jest z tym sensem bo ja dopatrzyłam tam się tylko filmu na którym można zbić kasę i niewiele więcej... a ten kto stwierdził, że jest to horror psychologiczny sam powinien udać się do psychologa bo ma chyba zaburzenia osobowości i ciężkie przeżycia z wczesnego dzieciństwa, które wciąż tkwią w jego podświadomości. film jest tylko śmieszny... bylaby z niego świetna prodia typu "straszny film" ... ze zniecierpliwieniem czekam na parodię tego filmu bo będzie się z czego pośmiać...

ocenił(a) film na 10
Anarien_Vilyaore

OK. Powiem tak (napiszę). Film jest fantastyczny. Mylisz się co do odbiorców tego filmu, ponieważ jestem 25-letnim nauczycielem informatyki w szkole podstawowej. Dlaczego jest fantastyczny? Wybitny klimat - upalne, wysuszone lato, odludzie, porypana rodzinka. Wybitna muzyka - nie wszyscy mają talent to zauważyć. Niezłe napięcie i nieźli aktorzy. Stara teksańska jest dobra, ale wręcz obrzydliwa - zbyt przesadzona. Remake jest według mnie, po raz pierwszy lepszy od kultowego pierwowzoru. Nie twierdzę, że się bałem (zbyt dużo horrorków na koncie), ale film ma świetny klimat. Jeden z najlepszych filmów ubiegłego roku. Mam na dvd i często do niego wracam. Zresztą, psychopatycznych rodzin nie brakuje na tym świecie, dlatego film dodatkowo w jakimś tam stopniu zyskuje na realizmie. TO - mogło się zdarzyć. Genialny film i tyle...
Pozdrawiam.

ReMi_3

Rozumiem, ze to może sie podobać i ze jestes i tym 2,5% , ale powiedz proszę ile takich filmów zostało już wyprodukowanych?? czemu wszystkie przypominaja siebie nawzajem?? czyzby wszystkie byly produkowane szablonowo?? niesadzisz ze tan sam dowcip opowiadany wiele razy przestaje juz smieszyc lub bawic??

ocenił(a) film na 10
Anarien_Vilyaore

Ba, problem w tym, że pomysły powoli się wyczerpują. Studia filmowe zapewne otrzymują mało fajnych i oryginalnych scenariuszy, więc żeby nie zbankrutować zabieraja się za prequele, sequele i remake'i. Tak już jest, no bo weź wymyśl coś nowego (ostatnio Matrix ale przypomina Terminatora - ludzie vs maszyny). Efekt motyle jest czymś (no prawie) świeżym i fajnym (ale podróże w czasie - ile to już razy). Władca pierścieni - o, to jest (bardzo rzadko legendy z potworami są filmowane). No cóż poczekamy i zobaczymy, ale Teksańska to według mnie strzał w dziesiątkę, i nie denerwuj się, ale słyszałem że robią albo prequel do tego filmu albo sequel. Mnie to cieszy...

ocenił(a) film na 10
ReMi_3

Sorki, powinno być "o, to jest to" w tekscie o Władcy. Przepraszam za chochlika.
Pozdrawiam.

ReMi_3

nie rozumiem tylko dlaczego podziwiasz cos co jest kopiowane po raz tysieczny?? rozumiem, ze nastaly ciezkie czasy dla przemyslu filmowego i rolniczego ale czemu ludzie robią z kina buraka?
jestem malo nerwowa osoba i malo rzeczy jest w stanie wzbudzic u mnei agresje :]

ocenił(a) film na 10
Anarien_Vilyaore

Dlaczego po raz tysięczny? Otrzymałem w końcu to co chciałem od tego typu filmu. Świetny wręcz genialny klimat upalnego i wysuszonego lata (ten pot, odludzie, świnie w sklepie, zarośnięty traktor, złomowisko samochodów, porypana rodzina - wywołuje to u mnie podświadomy lęk przed takim otoczeniem i taką sytuacją). Genialna muza- nie wiem czy ktoś to zauważył. Wręcz super scena, gdy po raz pierwszy Latherface atakuje kempera - i ta jego twarz. Kolejna super scena - jak dziewczyna ucina mu rękę tasakiem, on sięga po piłę która kręci się na płytkach rozmazując krew. No i ta jego mina gdy po raz ostatni się pojawia. Co tu mówić - film jest SUPER. Nie tylko mi się podoba. Ogólnie moim znajomym też - a jest ich z dziesięciu i prawie każdy z podobnym wykształceniem jak ja. Z tymi od dresów to troszkę przesada. Film jest świetny od pierwszej do ostatniej sceny. Nie rozumiem z kolei, jak może się on nie podobać. Stara Teksańska jest dobra nawet bardzo, ale inna, nie w moim guście - zbyt brudny i przegięty (np. ten dziadek). Chyba jedyny remake przebijający mistrza.
Oglądałem go z 15 razy i po tej naszej dyskusji chyba znowu go zobaczę ;)
Pozdrawiam.

ReMi_3

gratuluje ustabilizowanych pogladow :) ale po prostu uwazam, ze film jest dla niezmordowanego 97,5% spoleczenstwa (odliczajac Ciebie i Twych znajomych :P ), mam zupelnie inne poglady co do takich filmow. gwoli scislosci - nie podoba mi sie dlateg, ze jest zbyt prosty( w sensie akcji i tematu) i latwo mozna przewidziec co sie stanie w nastepnej scenie. a nie podnieca mnie cos, o czym z gory wiem jakie bedzie. oczywiscie sa pewne mile akcenty - tak jak mowiles klimat i secneria no i wogole. ale to jest wlasnie ten problem. ten klimat est we wszystkich filmach tej klasy i poziomu. po prosty dla mnie nic nowego. dlatego po raz tysieczny. zdaje sobie sprawe ze "rozni ludzi-rozne potrzeby" . ale mysle ze w przemysle filmowym, a juz szczegolnie w produkcjach typu horror czy thriller powinny byc powiewy swiezeych i tworczych pomyslow. jak juz mowilam( moze jestem spaczona, skrzywiona i wogole) ale nie podnieca mnie rutyna.
pozdrowiam.

ocenił(a) film na 10
Anarien_Vilyaore

Tutaj troszeczkę się mylisz odnośnie klimatu. Nieczęsto filmy posiadają klimat. Nieczęsto mamy do czynienia z tak świetnym klimatem jak w tym filmie (i to w nowej produkcji - starocie często miały). Jedyne wyjście to wpadnij do mnie, włączę Ci Teksańską na 32 calowym telewizorku w systemie 5.1 z super basami (ach te cykanie świerszczy we wszystkich naokoło głośnikach) no i może zmienisz zdanie. Przekonałbym Cię ;)

ReMi_3

Być może ale ja jednak ciagle obstaje przy swoim, takie filmy mnie nie ruszają. musi sie fajnie ogladac mecze na takim sprzecie :P