Czy znacie drodzy ludkowie jakieś zajefajne horrory oparte na faktach (oczywiście prucz Teksańskiej)?? Bardzo lubie takie filmy i potrzebuje bo razem z kumpelami robimy sobie za tydzień wieczór filmowy (horrory będą rządzić), proszę o odpowiedzi :* !!!
Nie łudź sie ze teksańska masakra jest na faktach , bo to zabieg czysto marketingowy. ale skoro pytasz to :
"blair witch project"
"lśnienie"
"ammityville"
"egzorcyzmy emily rose"
jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać, ale tak na prawde to nie ma chyba horroru opartego na faktach, może oparte na pewnych historiach, poszlakach, domysłach, ale w 100% na pewno nie
ej leon texańska masakra jest na faktach widziałem kiedyś film dokumentalny właśnie to tym kolesiu co miał maske z ludzkiej skury
Leon: piszesz "Nie łudź sie ze teksańska masakra jest na faktach , bo to zabieg czysto marketingowy"
a uważasz ze "Lśnienie" jest na faktach, albo chociaż opiera się na prawdziwej historii...
zastanów się co piszesz.
he
"Lśnienie" jest ekranizacją powieści S.Kinga,a "Blair Witch..." jest pomysłem kilku młodych amerykańskich studentów.Co do "Amityville" to też te "fakty autentyczne" są mocno naciągane.
"Hostel"
Żartujesz?
Z filmów o psychopatach to zazwyczaj luźno oparte są te filmy których tytuły to imię i nazwisko jakiegoś seryjnego mordercy i wspomniany już "Wolf creek"
O psychopatach:
Henry, portret seryjnego mordercy
Nieopowiedziana Historia (1993)
Dr Lamb
Historyczny (z elementami gore):
Man Behind The Sun
O tyle sa oparte na faktach, ze wystepuja w nich postacie ktore naprawde stapaly po powierzchni ziemi (przepraszam za wyrazenie:D) + jakas tam rekonstrukcja wydarzen ktore mialy miejsce, a nie zainspirowane przwdziwa historia czy postacia jak TCM, bo takich filmow jest wiecej.
Oczywiscie wszystkie polecam:) Moze by i sie jeszcze cos znalazlo, ale teraz tylko tyle pamietam...
Ducg : historia prawdziwa jest na faktach autentycznych ... dom nawiedzany przed ducha do dzisiaj jest miejscem licznych wycieczek a pamietnik napisany prze owczesnego nauczyciela ( z tego co wiem) zostal zachowany do dzis .. film dobry polecam :)
star wars, evil dead, pitch black, doom, garfield,
Choc nie wiem czy garfield jest aby napewno oparty na faktach ;/
"na faktach autentycznych" - no tak..., ostatnio w jednej książce pisało coś tam o faktach..., ale pewnie tamte są nieautentyczne... No cóż...
"Lśnienie" - na faktach? Ojej... coś chyba się pomyliło.
"Hostel" - tu się już nie wypowiem ;)
Teksańska - film zawiera coś z prawdy
Blair Witch - no niby
W mrodu zła (Broken III) - też na faktach
Ils - niezły film
Demon: Historia prawdziwa - jeden z lepszych tego typu
Wolf Creek - dla fanów teksańskiej, ale słabszy..
Ed Gein: The Butcher of Plainfield
Romasanta (po części)
To chyba już wszystko.. :D
""na faktach autentycznych" - no tak..., ostatnio w jednej książce pisało coś tam o faktach..., ale pewnie tamte są nieautentyczne... No cóż... "
Nie kreuj sie na mądrego bo słabo ci to wychodzi. w jezyku polskim wyrozniamy takie stwierdzenie jak fakt autentyczny, drugim rodfzajem jest fakt publicstyczny. Jesli chcesz poprawiac innych najpierw doksztalc sam siebie.
"Egzorcysta" podobno jest na faktach, tylko zakończenie jest zmienione. A "Egzorcyzmy Emili Rose" są już w 100% na faktach.