PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119808}

Tristan i Izolda

Tristan + Isolde
2006
7,0 48 tys. ocen
7,0 10 1 48434
6,6 8 krytyków
Tristan i Izolda
powrót do forum filmu Tristan i Izolda

Ksiazka, a film.

ocenił(a) film na 9

Mam pytanie bardzo film odbiega od Ksiazki.?

ocenił(a) film na 7
zuk2402

sporo, zakończenie inne, ominiete nie które wątki ;P

zuk2402

Tak film odbiega od książki i to bardzo;)

ocenił(a) film na 8
zuk2402

Film sprawia wrażenie historycznego, ale w rzeczywistości taki nie jest. W książce były aż dwie Izoldy, tutaj jest jedna. Miłość też wyglądała nieco inaczej, ale i tak baaaaardzo lubię ten film ;)

ocenił(a) film na 10
zuk2402

szczerze mówiąc film jest zupełnie inny. i chyba pierwszy raz jest lepszy niż pierwowzór:)

zuk2402

Z całym przekonaniem polecam Książke,zdecydowanie i bez wyjaśniania dlaczego;p

zuk2402

jestem rozczarowana tym filmem, ponieważ odbiega od książki i to bardzo. Spodziewałam się czegoś innego

ocenił(a) film na 10
zuk2402

bardzo bardzo odbiega, praktycznie zupełnie inna historia choć bohaterowie ci sami

zuk2402

Prześmieszne. Po pierwsze Tristan, jak mówi legenda, nie p..... się z Izoldą, w filmie robią to co chwila. I w dowód czystości sypiali z mieczem pomiędzy sobą. I najlepszy był tekst Lorda Marka: "Od kiedy?" "Odkąd się poznaliśmy na plaży w Irlandii" przyznała Izolda błądząc oczami po suficie :)) Przygotowującym się do matury nie polecam. A tym starszym jak najbardziej... zwłaszcza tym, którym podobał się gladiator. Połączenie przygód Gladiatora i Robin Hooda, tylko walki bez wybitnych efektów.

ocenił(a) film na 9
Obrien

Obrien, jeśli czytałabyś książke to wiedziałabyś że Tristan nie sypiał ze SWOJĄ ŻONĄ Izoldą o Białych Dłoniach,ponieważ chciał być wierny Izoldzie Długowłosej i dlatego powiedział tej swojej żonie że złożył śluby (nie pamiętam już jakie) i nie mogą współżyć przez rok.

I choć film bardzo odbiegał od fabuły książki to bardzo mi się podobał. + punkt za wspaniałą obsadę :)

ocenił(a) film na 7
bellisima07

ale z Izoldą Złotowłosą również nie sypiał, ponieważ gdy mieszkali razem w lesie to między nimi leżał miecz! Film jest jedynie inspirowany legendą, ponieważ zatracono główny sens tej opowieści - element magiczny. To się w ogóle tutaj nie pojawiło, a to tak naprawdę magia powoduje wszystkie te zdarzenia. Miłość Tristana i Izoldy nie jest uzasadniona. Poza tym Tristan jest zupełnie inny niż w podaniu, natomiast Izolda w podobnym stopniu głupawa.

agatanna

Nie magia tylko napój z ziółek.Książkowa matka Izoldy świetnie znała się na ziołach(nazywano ją czarownicą) które działały jak widać w tej historii znakomicie.

bellisima07

A skąd Ty dziecko wiesz, że ja tego nie wiem. Skąd pomysł, że ja pisałem o Izoldzie oBD (o Białych Dłoniach) ? Co ona ma tutaj do rzeczy? Gdybyś czytała książki a nie sciage.pl, to być może byłabyś bystrzejsza niż jesteś od urodzenia. Miecz między kochankami to znak czystości i przeczytaj co napisała agatanna, a mimo to dla uatrakcyjnienia filmu seks tam był zupełnie normalny. Tyle napisałem, więc a propos czego to piszesz?

Obrien

Sypiał choćby na statku nie przypadkiem służka przebrała się za Izoldę by zastąpić ją w noc poślubną z Markiem by nikt się nie zorientował że nie jest dziewicą,z w lesie z tym mieczem to był tylko fragment,przeczytaj może jeszcze raz.

zuk2402

Polecam stosowanie przecinków. Widać, że komuś nie chciało się czytać lektury.

-_-

zuk2402

Proponuję obejrzeć dwu częściowy tv z 1998 r co prawda po włosku ale dużo bliższy książce i nie żaden kicz tylko porządna historia bez znanych nazwisk.