PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119808}

Tristan i Izolda

Tristan + Isolde
2006
7,0 48 tys. ocen
7,0 10 1 48405
7,0 7 krytyków
Tristan i Izolda
powrót do forum filmu Tristan i Izolda

Jest napisane 'Romans wszech czasów" a pisze się "wszechczasów" :D

max_c

Niestety muszę Cię zmartwić. Słownik ortograficzny PWN (i moja pani z polskiego :P) podaje, że piszę się 'wszech czasów' :)

Pozdrawiam.

max_c

sprawdź lepiej w słowniku: pisze się wszech czasów ( rozdzielnie) !!!!!
przecież wszech to dawna forma słowa wszystkich... A napiszesz łącznie: wszystkichczasów, czy rozłącznie: wszystkich czasów?? Zastanów się i zanim będziesz doszukiwać się sensacji i korzystaj raczej ze słwonika ortograficznego, bo kompetencji w sprawach poprawności językowej po prostu Tobie brak...

max_c

A młodzież wszechpolska, to poprawnie jest? Bo jak mają błąd w nazwie to chyba pęknę ze śmiechu:-)

LV426

a juz łudzilam sie że młodzież wszechpolska w nazwie ma błąd( a za swoje przepraszam);)

LV426

a juz łudzilam sie że młodzież wszechpolska w nazwie ma błąd( a za swoje przepraszam);)

max_c

wszechobecny; wszechmocny (z przymiotnikami zdaje się), a wszech czaów itp. (rzeczowniki) osobno. chyba

swierszcz

po co ta dyskusja? Jestem polonistką:) za 2 tygodnie mam obronę i powiem Wam tylko, że obie formy są jeszcze dopuszczalne:) a to oznacza, że można pisać i tak i tak... Jeszcze można, bo myślę, że uzus językowy niedługo to okresli:) Pozdrawiam

myszonek_ak

...kamień z serca...już myślałem,że w tym wyrazie też błąd robie....

myszonek_ak

No nie, Myszonek. Chyba nie masz racji. Ja też jestem polonistą (obronionym) i już za moich studenckich czasów jedyna dopuszczalną formą było wszech czasów.

swierszcz

A rzeczownik "wszechświat" to pisze się razem, czy oddzielnie? ;)

max_c

W mojej książce od polskiego jest napisane, że pisze się "wszechczasów", gdyż jest to rzeczownik. Tak jak "wszechbyt", "wszechartysta", "WszechPolak", "wszechświat", "wszechrzecz"....

Gladka

Wystarczy w Wordzie wpisać "wszechczasów"... no i błędu nie będzie :P