PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119808}

Tristan i Izolda

Tristan + Isolde
2006
7,0 48 tys. ocen
7,0 10 1 48405
7,0 7 krytyków
Tristan i Izolda
powrót do forum filmu Tristan i Izolda

Film sam w sobie nie był bardzo zły - dobre zdjęcia [np. kiedy Izolda płynie do Marka na łodzi], gra aktorów niezła, muzyka niczym się nie wybiła. Ale nawiązania do legendy - gdzie? Pytam się gdzie cała magia: smok, napój miłosny, krzak głogu między grobami. No tutaj nasuwa się pytanie dlaczego Izolda też nie zginęła. Ale przede wszystkim nie pasowało mi zbytnie rozbudowanie wątku polityczno-militarnego. Legenda to przede wszystkim dzieje ich miłości, a tutaj dowiadujemy się że wszystkie te wydarzenia są skutkiem politycznych decyzji...

Szkoda, że aż tak odbiegli od 'oryginału'

Mery_b

Też spodziewałam się czegoś innego. Chociaż nie znam dokładnie tej legendy, to oglądając film miałam wrażenie, że ich miłość jest tylko jednym z wątków. Dlatego trudno było się wczuć w atmosferę filmu i wypadł on raczej średnio...

Mery_b

dzieki temu że nie był dokladnie taki jak legenda wydaje się bardziej realistyczny, prawdopodobny... ?? nie??

ocenił(a) film na 1
chick_no1

Chcieli zrobic z tej historii, cos jakby Romea i Julie,ale tez im nie wyszlo:( Jestem rozczarowana i uwazam,ze tak zekranizowana opowiesc wcale nie jest bardziej prawdopodobna. Jest raczej bardziej plytka - milosc nie jest w niej az tak wazna jak w historii pisanej. Schodzi na dalszy plan,a w koncu nawet zostaje poswiecona na rzecz honoru i obrony kraju. Dobrze by bylo, gdyby ktos jeszcze podjal sie ekranizacji na nowo i umiescil w niej elementy basniowe z uwzglednieniem tego, iz glownym motywem historii sredniowiecznych kochankow jest ich milosc, silniejsza od wszystkiego.

ocenił(a) film na 9
Mery_b

rozbudowanie wątku militarno - politycznego, było jak najbardziej na miejscu, gdzy ż pokazało, w jakich czasach żyła ta tragiczna para. Poza tym brak fantastycznych wątków spodobał mi sie, gdyz wydają mi się bardziej realistyczni. Poza tym uwielbiam ten film;). Ale każdy ma swój gust

ocenił(a) film na 6
Mery_b

jak dla mnie nie jest on aż tak romantyczny jakie słyszałam, że jest. momentami troche nudny powiedziałabym...

zgadzam się. to raczej film o wojnie (chociaż wojna w tym filmie też była ważna) niż o ich wielkiej, niesamowitej, miłosci porównywalnej do miłosci Romea i Julii.

podsumowując: jestem troche (z dużym akcentem na to słowo) rozczarowana nim...

ocenił(a) film na 10
Mery_b

gdyby film był identyczny jak książka to zrobiłoby sie z tego wielką baję! Nie powiem, namawiam do przeczytania książki bo jest świetna ale film tez jest bardzo dobry... Dzieki wyrzuceniu wszystkich magicznych akcentow nie przypomina harrego pottera!! POLECAM FILM I KSIĄŻKĘ