PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119808}

Tristan i Izolda

Tristan + Isolde
2006
7,0 48 tys. ocen
7,0 10 1 48434
6,6 8 krytyków
Tristan i Izolda
powrót do forum filmu Tristan i Izolda

witam! :) mam pytanie raczej związane z książką o Tristanie i Izoldzie. Mianowicie. czy macie
jakiś pomysł, jaka może być rola smoka w tej powieści? oprócz np. tego, że pozwalał
udowodnić rycerzowi swoją odwagę i zdolności. a księżniczce dodawał wartości, bo trzeba
było o nią walczyć. będę wdzięczna za odpowiedź :)

ocenił(a) film na 5
Kakasso

Witam :)
nie wiem, czy Twoje pytanie jest jeszcze aktualne - ja sądzę, że smok nie tu szczególnego znaczenia, pełni za to funkcję motywacyjną (aktywizuje wyobraźnię czytelnika) i stricte ornamentacyjną (podnosi walory literackie). Należy pamiętać, że "Dzieje Tristana i Izoldy" wywodzą się z średniowiecznych tradycji pieśni trubadurów i noszą silne znamiona oralności - pierwotnie na pewno więc były opowiadane ustnie. Motyw pokonania smoka to częsty motyw średniowiecznych "chansons des gestes". Prawie każdy rycerz Okrągłego Stołu miał za sobą takie zwycięstwo, według legendy również św. Jerzy pokonał potwora ziejącego ogniem. Ta natarczywość smoczego motywu przerodziła się z czasem w konwencję, którą zrealizował anonimowy autor "Dziejów Tristana i Izoldy". Pozdrawiam.

Kakasso

Czytałam książkę, ale smoka nie pamiętam! O.o

ocenił(a) film na 9
dragonjedark

Tristan z nim walczył i uciął mu język, który był zatruty. Tristan zachorował, Izolda mu pomogła, wtedy się w sobie zakochali. Tristan nie mógł z nią być, ale później na statku wypili eliksir... Ale to już z pewnością kojarzysz :P