PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

A kiedy Holland zrobi film o zbrodniach swoich rodaków w Libanie i Palestynie. Tylko, że
wtedy z nominacji do Oscara nici.

kowalsky20

Mylisz się kolego, ponieważ Polacy, to genetyczny tygiel Europy, którzy zostali
dość równomiernie wymieszani z innymi nacjami. mieszają się w nas zarówno geny litewskie, ruskie i węgierskie, jak też nordyckie, germańskie, ormiańskie i geny Żydów aszkenazyjski, a nie wyłącznie Żydów jak napisałeś

Vertinsky

Każdy Polak ma jakąś część krwi Żydowskiej (czego najczęściej się wstydzi i traktuje jako piętno, bądź nie jest tego świadomy). Choć oczywiście Polacy nie są tylko z Żydami zmieszani. Tak jak zaznaczyłeś Polacy są tyglem i mają wymieszane geny. Mi chodziło o to, że każdy tu ma praktycznie krew żydowską a nie o to, że jest to główny składnik krwi Polaków. Po prostu Polacy byli najsilniej z Litwakami zmieszani i każdy ma jakiegoś Żyda w rodzinie nawet jak o tym nie wie. W innych krajach populacja jest bardziej jednorodna genetycznie, ale też mniej mieszanki z Żydami. W Finlandii nikt się na ten przykład o to nie martwi. Tam nie było praktycznie Żydów, więc od tego w większości naród czysty. Tam mają inną narodową fobię. Tak jak w Polsce każdy o garbatym nosie jest w domyśle Żydem i wszędzie szuka się Żydów tak w Finlandii każdy o trochę ciemniejszej karnacji i włosach np. rudych jest w domyśle Rosjaninem i wszędzie szuka się Rosjan.

kowalsky20

może Szwedów, a nie Rosjan. kiedyś byłem w Finlandii i Finowie niezbyt pochlebnie mówili o Szwedach, ale mniejsza z tym. Jeżeli nawet w moich żyłach jest trochę krwi żydowskiej, to żaden problem. Natomiast dużym problemem jest sposób w jaki mówią o nas Żydzi na arenie międzynarodowej. kolejnym problemem jest to, że Żydzi zawsze byli w Polsce V kolumną i współpracowali z każdym okupantem przeciwko Polsce i Polakom. Weźmy lata powojenne, to właśnie Żydzi wspierani przez bolszewię wymordowali większą część naszej inteligencji, to Żydzi torturowali i zabijali naszych żołnierzy z NSZ, AK, WiN i innych formacji zbrojnych.

Vertinsky

Fińska antypatia do Szwedów jest podobna do Litewskiej antypatii do Polaków. Natomiast nie ma genetycznego pokrewieństwa aczkolwiek wielu Finów posługuje się Szwedzkim. Jest to drugi język obcy po angielskim. Ja też uczyłem się w podstawówce jeszcze przed przyjazdem do Polski języka szwedzkiego i umiem się ze Szwedami porozumieć. W domu miałem naukę Polskiego. Moja babcia pochodzi z Wilna. Kto wie czy nie mam jakiejś domieszki krwi żydowskiej w genach. Choć babcia jest blondynką. Wszyscy Żydzi byli V Kolumną współpracującą z okupantami? Żydzi z terenów Litwy i Rosji byli antypolscy i robili wszystko na szkodę Polsce i Polakom a nawet na szkodę Polaków ewidentnie Żydowskiego pochodzenia. Żydzi nie pochodzący z Litwy i Rosji byli Polskimi patriotami, często większymi od Polaków nie mających w ogóle domieszki krwi żydowskiej. Niestety w wyniku wojen tych drugich na ogół wymordowano a ci antypolscy zostali. Poza tym trudno stwierdzić kto w tym kraju jest Żydem a kto nie. Tak jak pisałem tu prawie każdy ma domieszkę tej krwi w żyłach. No i właśnie piszesz o tych wschodnich Żydach, których zawdzięczamy Litwinom i Rosjanom. Zachodni, tzn. ci żyjący w diasporach, religijni, tacy prawdziwi żydzi z krwi i kości skończyli najczęściej w obozach. Ci niekoniecznie czystej krwi (Chazarowie, Litwaki) są w tym kraju do dziś.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Tak, ktoś już tu rzucał te cytaty. Rzeczywiście Żyd chcący żyć dokładnie wedle nakazów Talmudu musiałby być ostatnim s&*%synem dla nie-Żydów. Podobnie jednak jak Chrześcijanin chcący żyć dokładnie wedle nakazów Bilbii. I teraz pytanie: czy przypadkiem odsetek Żydów żyjących dokładnie wedle nakazów Talmudu nie jest podobny do odsetku Chrześcijan żyjących dokładnie wedle nakazów Biblii? Ja tam nie wiem, ale tych kilku Żydów, których miałem okazję poznać na pewno się do tego odsetku nie zaliczało.

Sqrchybyk

ja mam zgoła odmienne wspomnienia o Żydach, których spotkałem z swoim życiu. Pominę również fakt, że mój dziadek został zakatowany przez Żyda z UB. Nie rozumiem dlaczego porównujesz Talmud z Nowym Testamentem. Czy w Nowym Testamencie jest jakaś wzmianka o tym, żeby jeden naród pasożytował kosztem drugiego?

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Konkretnie w NT chyba nie, ale w ST jest sporo o nienawiści względem "niewiernych". Ja wiem, że to żydowskie księgi, ale jednak uznawane przez chrześcijańskie kościoły za święte, chyba nie bez powodu.

Sqrchybyk

Niestety nie jestem w stanie podjąć z tobą polemiki na ten temat, ponieważ nie jestem religioznawcą i ta tematyka mnie nie interesuje. Jeżeli jednak musiałbym odpowiedzieć, to na chłopski rozum myślę, że odniesienia w chrześcijaństwie do ST mają na celu przedstawienie wiernym głównie spraw związanych ze stworzeniem świata przez Adonaia vel Jahwe i kilku przypowieści. nigdy nie doszukałem się w współczesnym chrześcijaństwie propagowania nienawiści do konkretnych ras lub narodów. zwróć również uwagę na to, że wyznawcami Judaizmu są głównie Żydzi i Chazarowie, a chrześcijaństwa przedstawiciele wielu narodów.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

To że chrześcijaństwo jest tak "popularne" to temat na inną dyskusję. Mnie, na zdrowy chłopski rozum się wydaje, że skoro do ST dołączono również fragmenty mówiące np. o karaniu "bałwochwalców" to jednak był w tym jakiś cel... Wiadomo przecież, że nie brano "wszystkiego jak leci", bo np. z wielu Ewangelii przyjęto ostatecznie tylko cztery, a ze starożydowskich ksiąg zaadaptowano Torę, ale np. Zohar już nie.

A co do propagowania nienawiści we współczesnym chrześcijaństwie to trochę jej jest, głoszonej zazwyczaj przez rozmaitych samozwańczych kaznodziejów, którzy Biblię interpretują po swojemu. I wśród muzułmanów jest identycznie... Generalnie, jak mi się wydaje, to nienawiść jest na początku, a religia przychodzi druga - jako "uzasadnienie" tej nienawiści.

Sqrchybyk

tylko, że fragmenty Talmudu, które umieściłem na forum, ewidentnie mówią o stosowaniu podwójnej moralności w stosunku do Żydów i Gojów. jak dla mnie, to pachnie faszyzmem w skrajnej postaci.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Oczywiście, podobnie jak co poniektóre fragmenty ze ST. A jeszcze więcej jest tam fragmentów traktujących kobietę jak podczłowieka.

Sqrchybyk

Tutaj muszę się nie zgodzić, ponieważ kobiety u Żydów mają szczególne przywileje. Oddzielne uczestniczenie w praktykach religijnych, spożywaniu posiłków i zabawach weselnych (chodzi wyłącznie o Żydów ortodoksyjnych) wcale nie ma nic wspólnego z dyskryminacją. semiccy Arabowie w kwestii traktowania kobiet mogą bardzo dużo nauczyć się od swoich semickich braci Berberów i Żydów. Fragmenty o których piszesz nie mają pokrycia w rzeczywistości.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Nie no, chodziło mi o Biblię, nie o Talmud. Już sam fakt, że wedle zaleceń ST mężczyzna może mieć wiele żon (a kobieta tylko jednego męża) świadczy o podrzędnym traktowaniu kobiet i dziś, w naszej kulturze, jest to wręcz przestępstwem. I w NT też są tego przykłady - Jezus mówił, że rozwód jest możliwy w przypadku gdy żona zdradziła, ale gdy zdradził mąż - już nie.

Sqrchybyk

Jeszcze raz zachęcam do poczytania o relacjach damsko-męskich w Izraelu i wśród diaspory żydowskiej. Żydzi pod tym względem należą do najlepszych mężów i ojców. Moja kuzynka wyszła za Żyda i chociaż dla ludzi jest sqrczybykiem, to dla swojej rodziny jest bardziej niż w porządku

Sqrchybyk

To nie byli Żydzi. Tacy mają tylko i co najwyżej żydowskie geny. Kto jest Żydem? http://www.youtube.com/watch?v=AgHf60cYn8o Znam paru Żydów, ale u nich w domu stoją menory i chodzą do Synagogi.

ocenił(a) film na 9
kowalsky20

Im to powiedz, zdziwią się.

Sqrchybyk

A do tego prawdziwi Żydzi (nie tzw. Litwaki) to raczej dobrzy ludzie. Oczywiście są też tam chorzy fanatycy żyjący według Talmudu zamiast Tory. Tak jak i tu chorzy katolicy żyjący według Katechizmu zamiast Biblii .Też mi się wydaje, że by się zdziwili tym, że Żydami według prawa żydowskiego nie są.

Vertinsky

Co do Hiszpanii, tej dwudziestowiecznej- generał Franco(który powstrzymał rozwój komunizmu na półwyspie Iberyjskim) udzielał azylu Żydom.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Przede wszystkim jednak jest to film o Polakach - główna bohaterka jest Polką, prawda?

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Polką. Ale zauważ - z dziko antysemicko ojcem. Tak to Żydzi pokazują nas światu.

ocenił(a) film na 9
hauser

Wiem, dlatego niektórzy narzekają na forum tego filmu. Jednakże gł. bohaterka jest niemal aniołem.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Tylko dlatego, że uklękła przed żydostwem światowym i oddała mu hołd. Nie bądź naiwny jak dziecko.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

"Kanał" zrobił Żyd Wajda - więc nie liczy się. Pobite gary.

ocenił(a) film na 9
hauser

No fakt... Zapomniałem że każdy Polak z chwilą osiągnięcia sukcesu staje się Żydem...

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Masz, poczytaj. Niech ci klapki opadną z łomotem
http://forum.hotnews.pl/fpolska,0,1444,13548525.html

ocenił(a) film na 9
hauser

Już dawno to czytałem. Proponuję zapoznać się z "Listą Żydów polskich" z polonica.net. To dopiero prawda objawiona.

ocenił(a) film na 8
Vertinsky

Pieprzyć polaczków.
To przez nich ta nietolerancja.

Pancefaust

Wkurzają mnie wypowiedzi siuśków, którzy żyją głównie w wirtualnym świecie gier i nie mają zielonego pojęcia o historii najnowszej świata i przede wszystkim naszego kraju. Skoro wspomniałeś o wojnie sześciodniowej, to powinieneś również napisać o żydowskim syjoniźmie, o mordach, których dopuszczali się Żydzi pracujący w UB (mój dziadek ze strony ojca został zakatowany przez UB-eka Żyda za przynależność do AK ), o bezprawnej okupacji Półwyspu Synaj do 1979 roku, Zachodniego Brzegu Jordanu, Wschodniej Jerozolimy, Wzgórz Golan, o wywołaniu światowego kryzysu, o zbudowaniu największego getta na świecie dla Palestyńczyków, o ingerowaniu w politykę innych krajów. Poznałem w swoim życiu wielu Żydów i mogę jednoznacznie stwierdzić, że jestem antysemitą i nie lubię tego narodu. Mój stosunek do ‘’narodu wybranego’’ nie jest oparty na stereotypach lecz na gruntownej obserwacji. Żydzi mieszkający w Polsce od wieków wykorzystywali naszą tolerancję i gościnność do zdradzieckich knowań przeciwko naszemu krajowi. To właśnie Żydzi doprowadzili do powstania ruchu komunistycznego w Polsce, który zajmował się głównie destabilizacją sytuacji polityczno-gospodarczej na terenie całego kraju. Wcześniej natomiast aktywnie współpracowali z zaborcami na szkodę polskich organizacji niepodległościowych. Po 1944 roku wzięli czynny udział w mordach na naszej inteligencji i działaczach niepodległościowych oraz wprowadzili w Polsce terror. Po twojej wypowiedzi wnioskuję, że albo nie jesteś Polakiem, albo jesteś głupcem

ocenił(a) film na 1
Vertinsky

Dokładnie masz rację, tylko że to o czym piszesz wiedzą ludzie inteligentni.... reszta to czytelnicy pana Sz. z klapkami na oczach.

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

"To właśnie Żydzi doprowadzili do powstania ruchu komunistycznego w Polsce, który zajmował się głównie destabilizacją ..."

Jaki procent K.P.P. stanowili Żydzi?

hauser

Julian Marchlewski, Stanisław Mendelson, Feliks Perl, Róża Luksemburg, Leon Jogiches, Adolf Warski, Józef Unszlicht, Karol Radek, Feliks Kon, Maksymilian Horwitz, Feliks Sachs, Bernard Szapiro i inni. Jeżeli hodzi o procentowy udział Żydów w PPS- Lewica, KPP, SKPiL, KPRP, SDKPiL, to oblicz sobie sam.

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Ile procent Żydów, ile procent Polaków?
Jesteś pewien, że Marchlewski to Żyd?
A ci też?
http://www.peterfuss.com/jesuschrist/jpgbilb/6.jpg
Bo jak dobrze pogmerać w majtkach...

ocenił(a) film na 1
hauser

o człowiek Kondom na pewno z tego plakatu;)

hauser

matka Marchlewskiego z domu Rückersfeldt

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

A, matka. Czyli decyduje krew, zawsze krew, niezależnie od wszystkiego?

hauser

U Żydów narodowość dziedziczy się po matce

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Ale czy my, nie-Żydzi przecie, musimy przejmować te podejrzane żydowskie kryteria? Nie mamy własnych, lepszych i bardziej moralnych?

ocenił(a) film na 5
hauser

Chcesz być bardziej papieski od samego papieża. Nie musisz występować w obronie żydów, oni sami się obronią, a ciebie oskarżą o nieudolną próbę obrony. Żenujące, że tzw. poprawność polityczne rzuciła się niektórym na umysły i mimo rzeczowych argumentów, bronią swoich stanowisk z taką zapalczywością, a to już świadczy o fanatyzmie. Dziś prawda nie jest w cenie, dziś trzeba być spolegliwym. Ja również nie lubię żydów i jest mi z tym dobrze. Wiele wskazuje na to, że ten naród nie wie co to wdzięczność.

ocenił(a) film na 6
rock79

No, też sie obawiam, że Żydzi mnie oskarżą. Słuszna uwaga.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Rückersfeldt może być równie dobrze nazwiskiem niemieckim.

Sqrchybyk

w takim razie musiał być nie-żydowskim Żydem

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Że też na to nie wpadłem... To przecież proste jak hebrajska fonetyka.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Pan Vertinsky ma jakis kompleks i chce tutaj namieszac, jako autsajder o odmiennym od innych zdaniu chce sie wykazac wiedza i elokwencja. A ja juz Ci mowilem....jak chcesz to zrób sobie taki film jaki Ci sie podoba., proste.

Zandarm

żandarmi zawsze źle mi się kojarzyli, ale żandarm kreujący się na outsidera-cenzora kojarzy mi się jeszcze gorzej

hauser

Miałem na myśli bardziej odległe czasy, np wojnę polsko-bolszewicką, kiedy to Żydzi stanowili największą agenturę Moskwy oraz takie persony jak: Minc, Morel, Wolińska, Berman, Radkiewicz, Bistygierowa, Światło, Szechter, a z nowszych: Szechter, Blumenfeld, Berman, Buholtz, Lejba Kohne, Stolzmann, Morgenstern. Co do plakatu, to większość posiada żydowskie korzenie i wcale się z tym nie kryje.

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Zapomniałeś o braciach Kalksteinach.

Sqrchybyk

wcale nie zapomniałem, po prostu nie wymieniłem ich przez grzeczność i sympatie polityczne

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Sympatie poli... Mam rozumieć że jednak są też dobrzy Żydzi? A nawet polsko-patriotyczni?

Sqrchybyk

a dlaczego nie. Kaczyńscy nie są syjonistami i lewakami, poza tym ich żydowskie pochodzenie jest trochę dyskusyjne

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

No ale antysemityzm zakłada chyba jednak niechęć i pogardę dla nich przez sam fakt ich pochodzenia, nieprawdaż?