PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

A kiedy Holland zrobi film o zbrodniach swoich rodaków w Libanie i Palestynie. Tylko, że
wtedy z nominacji do Oscara nici.

Sqrchybyk

niechęć tak, ale pogardę nie. nie gardzę żadnym narodem, czy rasą. Żydów nie trawie za stworzenie najbardziej opresyjnego systemu na świecie, który pochłonął kilkadziesiąt milionów ofiar.

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Większość? Czyli kto? Bartoszewski? Doda? Olejnik? Wojewódzki?
Tak konkretnie, przyszpil ukrytego Żyda po nazwisku.

hauser

np Dorn przyznał się otwarcie do swojego pochodzenia

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Zadne "np.". Napisaleś "większość" wiec rposze o konsekwencję i pełną listę nazwisk.

hauser

człowieku!!! może w końcu zaczniesz czytać ze zrozumieniem. napisałem większość w odniesieniu do osób na zdjęciu i np w odniesieniu do osób, które nie kryją się ze swoim żydowskim pochodzeniem!!!

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Wiem, że mowa o "zdjeciu". Proszę (kolejny raz!!! ;) o listę Żydów z plakatu.

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

To jak z tą listą?

hauser

pan pseudo-profesor Bartoszewski, który w niemieckiej prasie psioczy na Polskę i Polaków? (o "polskich sąsiadach jako większym zagrożeniu dla działaczy ruchu oporu niż niemieccy żołnierze".), a może ten Bartoszewski, którego Niemcy urlopowali po krótkim pobycie w Auschwitz?

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Tak, urlopowali go bo był folksdojczem, hitlerowcem, serdecznym kolegą Goebbelsa i mordował akowców na Szucha. O czymś zapomnniałem?

hauser

a ja słyszałem, że złapał katar. i kto tutaj jest mizantropem i obrzuca innych kalumniami

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

A kto niby wyciagnąl Bartoszewskiego z kapelusza w odpowidzi na moje pytanie o Żydów i jeszcze ma dziwne pretensje, ze facet nie dal się zamordowac w Oświecimiu?

hauser

nie dał się zamordować kosztem osób, które przez niego musiały zostać... chyba jesteś inteligentny i zdajesz sobie sprawę z tego, że Naziści Żydów nie wypuszczali z obozów koncentracyjnych ot tak. Bartoszewski musiał za decyzję Niemców zapłacić odpowiednią cenę. jaką? możemy się tylko domyślać, chociaż na ten temat jest wiele spekulacji i wszystkie są bardzo krytyczne w stosunku do pana pseudo-profesora. LUDZISKA MOŻE MNIEJ TVN-u i POLSAT-u, A WIĘCEJ SAMODZIELNEGO MYŚLENIA

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

To jest naprawdę niezłe: ty masz naprawde żal do czlowieka, ze go Niemcy w Auschwitz nie zatłukli... I nawet odpowiednia teoryjkę "dlaczego". Bo skoro ocalal, to szpieg i kanalia, zdrajca i miernota moralna. Tylko kosmitów brakuje w twoich paranoicznych rozwazaniach. aAe pewnie zaraz dodasz.

hauser

Teraz mam żal do ciebie, że promujesz zdradę, donosicielstwo i współpracę z okupantem. a miałem nadzieję, że jesteś inteligentną personą

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Najpierw piszesz, że jedynie możemy się domyślać, ale po chwili już nie domyślasz się, tylko wiesz na pewno. Zdecyduj się, porozmawiaj sam ze sobą, przedyskutujcie kwestię, a jak już obaj dojdziecie do porozumienia, daj mi znać, co wspólnie ustaliliście.

hauser

Widzę, że zamiast merytorycznej dyskusji mamy łapanie za słówka, ale niech będzie. Bartoszewski został wypuszczony z Auschwitz, ponieważ na pewno poszedł z nazistami na współpracę i możemy się tylko domyślać na czym polegała ta współpraca. Pasuje?

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

P oprostu czytam to, co piszesz, a ze czasem piszesz sprzeczności, to takie są efekty.
Ale ciągle mówimy o Żydzie Bartoszewskim? O tym Żydzie z napisem "Pole" na pasiaku, tak ;)?:
http://img52.imageshack.us/img52/7403/wbartoszewski.jpg

hauser

po pierwsze, może porozmawiamy o twoich problemach ze zrozumieniem słowa pisanego, po drugie, może opowiesz mi coś o Polakach zwolnionych z Auschwitz ze względu na zły stan zdrowia, po trzecie, zawsze możesz poprosić w Izraelu o azyl polityczny

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Żyd Bartoszewski z naszywką "Pole"?

"zdajesz sobie sprawę z tego, że Naziści Żydów nie wypuszczali z obozów koncentracyjnych ot tak. Bartoszewski musiał za decyzję Niemców zapłacić odpowiednią cenę"

Moze rozwiń swoje powyższe rozważania.

"zawsze możesz poprosić w Izraelu o azyl polityczny"

Tak, towarzyszu. Najważniesze światłłe wzorce, prawda? ... ;)
http://monikana.files.wordpress.com/2011/05/ok_011666.jpg

hauser

cytuję wypowiedź twojego guru w Izraelu "Dzisiejsi studenci będą za dziesięć czy
piętnaście lat posłami, ministrami, dyrektorami i oni będą określać życie polskie, a nie ta ciemnota, gdzieś
tam na zapadłej prowincji, która opowiada jakieś głupstwa, a która dobrze czytać i pisać nie umie. Ci nie
będą odgrywać roli bezpośredniej w życiu politycznym, a studenci będą odgrywali tę rolę. Ja patrzę na to
realistycznie"

Vertinsky

Ta wypowiedź Bartoszewskiego była rzeczą wręcz niedopuszczalną przez jakiekolwiek dobre obyczaje w
Ŝyciu publicznym. Minister spraw zagranicznych III RP, urzędujący polski minister, publicznie skrytykował
własny naród w obcym kraju. Zdumiewał fakt, Ŝe polski minister spraw zagranicznych w Izraelu zdobył się
tylko na biczowanie w polskie piersi, a ani słowem nie wspomniał o róŜnych haniebnych przejawach
antypolonizmu w Izraelu. I to wyraŜanych nie tam gdzieś na zapadłej prowincji, ale w stolicy Izraela przez
jego szowinistycznych, antypolsko nastawionych premierów: Begina i Szamira (o Polakach jako tych,
którzy wyssali antysemityzm z mlekiem matki, etc.) czy fanatycznie antypolskiego głównego rabina Izraela
Meira Lau.

hauser

to raczej ty powinieneś identyfikować się z tym zdjęciem

hauser

Rodzice Bartoszewskiego przeszli na katolicyzm jak np A.Hemar.
Bartoszewski napisał kilka wspomnieniowych książek na tematy okupacyjne, nie
zapomniał oczywiście wspominać szerzej o polskim antysemityzmie, szmalcownictwie. W
Wiedniu współpracował blisko z wrogiem Polski, opluwaczem, Szymonem Wiesenthalem, dyr. Izraelskiego Ośrodka Dokumentacji. Miał odczyty o stosunkach okupacyjnych, tak w Austrii, jak i w Niemczech,
wplatał stale nasz antysemityzm, szmalcownictwo, co tam się ogromnie podobało, bo jakoś
odciążało Niemców, więc miał dobre publiciti -"profesorskie". Będąc żydowskiego
pochodzenia, miał żony Żydówki, syn mieszka w Izraelu. Nic dziwnego, że zażydzona Unia "
Wolności", pchała go jako "wielkiego katolika" na ministra spraw zagranicznych u katolika
Wałęsy. A nawet mieli bezczelność proponować go jako kandydata na premiera.

Vertinsky

sorry za literówkę, rzecz jasna chociaż, a nie hociaż

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Zapewne w Chinach i Korei Płn. również komunizm sami Żydzi wprowadzali?

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Nie, ale to można wyjaśnić. Albo Żydzi, a jak przypadkiem nie ma Żydów, to ich sługusy, podnóżki, lewackie kanalie i zdrajcy. Świat naprawdę jest bardzo prosty.

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

Wystarczy zobaczyć kto wykreował ten chory system, Haim Goldman, Bronstein, Marks czy Engels. ;)

ocenił(a) film na 9
chlac

Najwyraźniej Żydzi mają talent do kreowania porywających masowo ludzi "systemów". Komunizm jest przecież drugi po chrześcijaństwie - zapoczątkowali je Jezus, Maryja, św. Piotr i reszta apostołów, św. Paweł, ewangeliści - to wszystko Żydzi byli. ;P

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

I niech sobie z Bogiem idą...

Sqrchybyk

na szczęście nie jestem wyznawcą judeo-chrześcijaństwa

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

A aryjo-chrześcijaństwa, może?

hauser

niestety pudło

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Niedobrze. Jaki Polak jak nie katolik?

hauser

ja na własne potrzeby stworzyłem hybrydę scjentologii z hare kryszną. czy satysfakcjonuje cię taka odpowiedź?

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Średnio. Gdyby Żyd tak się tłumaczył - OK, ale Polak? Nie godzi się.

hauser

a to dlaczego? czy Polak nie może być agnostykiem? czy to jakaś przewina?

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Tak, wina wielka bo wieki łączności z wiarą katolicka, zaś twoja niewiara to woda na młyn żydowskich oprawców.

hauser

Agnostycyzm, to nie ateizm

hauser

wielu polskich mężów stanu (Piłsudski) nie było osobami wierzącymi- czyli jednak można być Polakiem nie-katolikiem. jeżeli kochasz Żydów, to twoja sprawa i nic mi do tego. ja ich nie trawię i to moja sprawa. dlatego uważam, że dalsza dyskusja nie ma większego sensu. poza tym nie do końca odpowiada mi ironiczny ton twoich wypowiedzi.

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Żeby dobrze trawic Żydów trzeba być ludożercą.

hauser

niekoniecznie, wystarczy być żydożercą- taka analogia polakożercy

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Tak czy siak - trzeba mierć upodobanie w luidzinie. Ja nie mam, niezależnie od sposobu przyprawienia.

hauser

ty nie masz, ale wielu polskich Żydów ma. Czy mam podać przykłady?

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Jasne. Tylko ma być wielu i mają reprezentować większość Żydów.

hauser

Czy wiesz w jaki sposób mówi się o Polakach w izraelskich szkołach? Czy wiesz o czym instruuje się Żydów, którzy odwiedzają niemieckie obozy koncentracyjne w Polsce? Może poczytaj troszeczkę o tych zagadnieniach.
Michnik, Szymborska, Miłosz, Bartoszewski, Kosiński

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Ale to jeszcze o polskich Żydach, czy już o innych? Zdecyduj sie, który wątek drążysz, bo skaczesz niczym motylek z kwiatka na kwiatek.
Miłosz Żydem? ;) P a r a n o j a.

hauser

20-30% Izraelczyków, to Żydzi z Polski lub ich potomkowie. Udowodnij, że Miłosz nie był Żydem lub bolszewikiem

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

No tak, oczywiście był bolszewikiem i wraz z towarzyszami zdobywał Pałac Zimowy. Można go wyraźnie zobaczyć na materiałach archiwalnych. A potem z Armią Konna Budionnego ruszył na Polskę, aby siać zniszczenie i pożogę. Same fakty, obiektywne informacje, rzeczowa wiedza historyczna.

Udowodnienie żydowskości Miłosza jest dziecinnie proste: wystarczy zrobić ekshumacje, i każdy przekona się, czego brakuje w newralgicznym miejscu konkretnego członka.

hauser

Jego bolszewickie (komunistyczne, pseudosocjalistyczne, prl-owskie) fascynacje odnajdziesz w jego wierszach. Radzę również zajrzeć do jego biografii (Po II wojnie światowej aktywnie wspierał system stalinowski w Polsce. Podjął m.in. pracę w dyplomacji komunistycznego rządu Polski w Stanach Zjednoczonych oraz Paryżu, jako attaché kulturalny). Teraz podam kilka cytatów z wypowiedzi samego Miłosza Tak pisał Czesław Miłosz w liście do M. Wańkowicza serio o sobie i kpiąco o Polakach tłumaczył: „Jestem bardzo mało polski w sensie, jaki temu słowu zwykło się nadawać; standardy obowiązujące wśród szlachetnych Polaków są mi najzupełniej obce. Mój umysł jest żydowski"
"dla Polski nie ma miejsca na ziemi" ("Rok mysliwego"), "gdyby mi dano sposób, wysadzilbym ten kraj w powietrze" ("Rodzinna Europa"), to znów, ze "Polska to Ciemnogród" ("Prywatne obowiazki").
Ot, chociazby jedna jego charakterystyczna wypowiedz odnoszaca sie do sytuacji z 1939 roku, gdy Rosjanie zajeli Wilno: "Bylo mi zal tego miasta", ale "nie doznalem niczego podobnego podczas podboju Polski przez Hitlera" ("Rodzinna Europa").

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

Żydzi ukrzyżowani przez innych żydów. Faktycznie, koronny argument na poparcie miłosierdzia tej nacji.