PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

A kiedy Holland zrobi film o zbrodniach swoich rodaków w Libanie i Palestynie. Tylko, że
wtedy z nominacji do Oscara nici.

ocenił(a) film na 9
rock79

A gdzie ja pisałem o miłosierdziu? Poza tym, zgodnie z wiarą chrześcijańską, Jezus umarł za grzechy ludzkości, by ludzkośc mogła dostąpić zbawienia itd., zatem Żydzi (i Rzymianie) byli jedynie "narzędziami w ręku Boga". Jak więc chrześcijanin może mieć do nich uraz za to, że przyczynili się do jego zbawienia?

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

"Jezus umarł za grzechy ludzkości"
Ale już apostołowie niekoniecznie.

ocenił(a) film na 9
rock79

Nie tylko Żydzi ich zabijali. Św. Piotra zabili Rzymianie, podobnie św. Pawła. Andrzeja zabili Grecy, Szymona Gorliwego i Judę (prawdopodobnie) Persowie. Zatem do Włochów, Greków i Irańczyków też mamy mieć uraz za to? ;-)

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

Akurat Rzymianie mają tyle wspólnego z Włochami co Indianie z Indiami.

ocenił(a) film na 9
rock79

Wiem, ale z Żydami ze współczesnego Izraela i tymi którzy ukrzyżowali Jezusa jest podobnie.

Sqrchybyk

Z Polakami, którzy mieszkali w II RP i tymi, którzy mieszkają w Polsce dziś też jest podobnie. Socjalizm zostawił swój ślad, wszystko jedno dobrze, czy źle, ale pozbawił nas swojej tożsamości. Przez niemal 1000 lat byliśmy państwem szlacheckim a teraz jakim jesteśmy? Rosja była krajem chłopski, Czechy mieszczańskim jak większość innych. Dzięki temu ich trudniej było pozbawić swojej tożsamości. Nas niestety swojej pozbawiono. Nie żałuję tego, że w Polsce zniknął analfabetyzm. Żałuję elit i tożsamości. Analfabetyzm można było zlikwidować bez zabierania Polakom tożsamości.

ocenił(a) film na 9
rock79

Nie mówiąc już o tym, że Polakom także zdarzało się zabijać innych Polaków. I świadczy to o czymkolwiek?

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

Polacy nie wszczynają wojen, w których giną miliony, nie jada do Izraela wrzeszcząc o antypolskości, nie formułują ideologi wzywających do nienawiści.

ocenił(a) film na 9
rock79

Za to niektórzy wrzeszczą u nas o antypolskości, mając zresztą w dużej części te same motywy co duża część czyniących tak Żydów - zarobek (tudzież np. kiełbasa wyborcza).

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

Przykre, że nie dostrzegasz prostej różnicy. Ja żydom nie zabraniam robić niczego w ich kraju. Niech szczekają, plują jadem, rozdzierają szaty ale nie zgadzam się żeby narzucali mi swój chory świat w Polsce. Proste?

ocenił(a) film na 9
rock79

Czyli nie przeszkadzają ci np. "polskie obozy koncentracyjne" w zagranicznej prasie? No no...

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

Jeśli jest to prasa żydowska wydawana na terenie Izraela to nie.

rock79

A co nasi robią w Afganistanie tfuuu łamią tylko wojskową przysięgę, czy szerzą amerykańską demokrację i bronią polskich granic poza granicami Polski?

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Bronią żydowskiej demokracji.

rock79

Żydowska demokracja jest w Tel Awiwie. W USA jest God Blesss America. Poza tym mam uwierzyć, że murzyn w Białym Domu jest Żydem? Chyba nie, więc o czym piszesz? Tak wygląda czarna Amerykańska demokracja a nie żydowska demokracja. Chyba, że ten przybrudzony w Białym Domu to tylko taka przykrywka.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Chcesz powiedzieć, że Obama jest suwerenny w podejmowaniu decyzji? Kpisz sobie?

rock79

Nie. Władimir Putin nim steruje. To chyba jasne.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Może dla ciebie.

rock79

Poważnie nie wiem kto nim steruje, ale nie wyobrażam sobie by ktoś mógł czarnym sterować, bo czarni to raczej ruchacze są i nie dają się dymać od wielu lat. W skrócie podskoczysz mu masz tysiąc innych czarnych na głowie.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Haha!
http://www.youtube.com/watch?v=3K2StVcV1Yo

rock79

Ta i kurvva dlatego USA zdobywają najwięcej medali na wszystkich olimpiadach ;)

Hahahaha!
http://www.youtube.com/watch?v=1FfNGAHT03o

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Zwłaszcza na zimowych.

Sqrchybyk

A na kim wzorowali się Mao Zedong i Kim Ir Sen? jak nie na Żydach pokroju Marksa, Engelsa i Lenina

ocenił(a) film na 9
Vertinsky

Aha, czyli Hauser miał rację...

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

O, cholipka. Jeszcze wyjdzie na to, że sam jestem Żydem. Masz babo placek.

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Żyd Marks antysemitą! Jak on to zrobił? Przewrotność żydowska nie zna granic
"Wyjątkowo zapiekłym antysemitą był również Karol Marks."
http://religiapokoju.blox.pl/2006/07/Lewicowy-antysemityzm.html

hauser

I czego to dowodzi? np Jaruzelski i Dzierżyński to anty-Polacy

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Nie, niczego. Przecież Zyd-antysemita to taka norma.

hauser

antysemita za żydowskie pieniądze Engelsa. Poczytaj sobie o kłopotach finansowych Marksa i sponsoringu Engelsa

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Ogólnie wiadomo, ze największymi antysemitami są Żydzi. Nie straszno ci trochę w towarzystwie Marksa i Engelsa?

hauser

co ty sugerujesz?

ocenił(a) film na 6
Vertinsky

Że lubisz się z tymi Żydami-antysemitami. Najwyraźniej.

ocenił(a) film na 5
hauser

Chłopie skoro tak kochasz tę nację, to co tu robisz. Izrael przyjmie cię z otwartymi ramionami. Potrzebują szeregowych pożytecznych idiotów.

ocenił(a) film na 6
rock79

Ja pewnie tylko szeregowy, chlip. Ale ty byłbyś pewnie admirałem. Pakuj walizeczkę, przygotuj klamerke na nosek, zebyci czosnek nie śmierdzial i alleluja.

ocenił(a) film na 5
hauser

Mnie się podoba tu gdzie jestem. Antysemici mi nie przeszkadzają, pejsie.

ocenił(a) film na 6
rock79

Tak, w gnojowicy fajnie i cieplutko. A koledzy chętnie utwierdzą, że to nie fetor leci, tylko Chanel no. 5.

ocenił(a) film na 5
hauser

To, że jesteś idiotą jest faktem niezaprzeczalnym ale po co się tym chwalisz?

ocenił(a) film na 6
rock79

Inaczej definiujemy sloo "idoita". Dla mnie nie jest nim ktoś, kto krytycznie odnosi się do postaw rasizmu, antysemityzmu i agresji.

ocenił(a) film na 5
hauser

"sloo idoita"
być może.

ocenił(a) film na 6
rock79

Tak, myślę że skwapliwe wyszukiwanie literówek to dla ciebie istotnie jedyna szansa, żeby zaistnieć w dyskusji. Bo jeśli nie to, co innego? Szukanie pejsów, wysyłanie do Izraela, wyzywanie od idiotów - dla ciebie przyjemne bagienko, ale nie każdy gustuje w gnojowicy, wiesz?

ocenił(a) film na 5
hauser

Oczywiście. Niektórzy światli bawią się na Bar micwie, prawda pejsie?

ocenił(a) film na 6
rock79

Nie wiem, buraczku. To ty masz wszechstronną wiedzę o swoich starszych braciach. Cicha fascynacja?

ocenił(a) film na 5
hauser

Miałem o was pejsy - mimo wszystkie - lepsze zdanie; sądziłem, że umiecie czytać za zrozumieniem, a tu proszę, symptom wtórnego analfabetyzmu.

ocenił(a) film na 6
rock79

Już wiem, niesłusznie podejrzewałem cię o jakąś wiedzę: to tylko "bar" zabrzmiał w twoich uszach tak błogo i nęcąco. Biedaku, to inny rodzaj baru.

ocenił(a) film na 5
hauser

Zieeeeeew...

ocenił(a) film na 6
rock79

No to jeszcze piwko, dwa i lulu. Pop co przemęczać główkę, skoro widoków na sukces znikąd nie widać?

ocenił(a) film na 5
hauser

To urocze, że dzielisz się swoimi planami na wieczór.

ocenił(a) film na 6
rock79

Próbowałem tylko skierować twoją uwagę w rejony, w których z pewnością czujesz się zręczniej niż w jakichś dyskusjach, gdzie co rusz ktoś wykazuje twoją ignorancję.

ocenił(a) film na 5
hauser

Zieeeeeew...

rock79

Nie jesteś czasem Żydem. Wiesz naukowo udowodnione, że największymi antysemitami są Żydzi, ponieważ wstydzą się swojego pochodzenia.